Dziś przedstawiam kolejny przykład wykorzystania cukinii jako dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku z pieczarkami w sosie balsamicznym. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania i pasuje praktycznie do każdego dania głównego.Polecam!
Scroll down for English
Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry ok. 0,5 cm
- 8-10 duże pieczarki, opłukane i pokrojone w ćwartki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umieść cukinię, pieczarki i czosnek w dużej misce.
- W drugiej miseczce misce wymieszaj olej, ocet, sól i pieprz i polej warzywa powstałą mieszanką.
- Całość dobrze wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 o C przez 15-20 minut, przewracając cukinię w połowie pieczenia.
English version
Balsamic Roasted Zucchini with Mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
- 2 zucchini, washed and sliced into 0.5 cm thick slices
- 8-10 large mushrooms, rinsed and quartered
- 2 cloves garlic, chopped
- 2 tbsp olive oil
- 1 tbsp balsamic vinegar
- salt and pepper, to taste
Preparation:
- Add the zucchini, mushrooms and garlic to a bowl.
- In a separate bowl, whisk together the oil, vinegar, salt and pepper and pour over the vegetables.
- Mix well then place on a baking sheet.
- Bake at 220 o C for 15-20 minutes, turning halfway.
fundamencik says
Genialna potrawa! Ddziekuje