Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny przykład wykorzystania cukinii jako dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku z pieczarkami w sosie balsamicznym. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania i pasuje praktycznie do każdego dania głównego.Polecam!

Scroll down for English

Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry ok. 0,5 cm
  • 8-10 duże pieczarki, opłukane i pokrojone w ćwartki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

  1. Umieść cukinię, pieczarki i czosnek w dużej misce.
  2. W drugiej miseczce misce wymieszaj olej, ocet, sól i pieprz i polej warzywa powstałą mieszanką.
  3. Całość dobrze wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 o C przez 15-20 minut, przewracając cukinię w połowie pieczenia.
Smacznego!

English version

Balsamic Roasted Zucchini with Mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 zucchini, washed and sliced into 0.5 cm thick slices
  • 8-10 large mushrooms, rinsed and quartered
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • salt and pepper, to taste

Preparation:

  1. Add the zucchini, mushrooms and garlic to a bowl.
  2. In a separate bowl, whisk together the oil, vinegar, salt and pepper and pour over the vegetables.
  3. Mix well then place on a baking sheet.
  4. Bake at 220 o C for 15-20 minutes, turning halfway.
Enjoy!

Share the post "Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, grzyby, obiad, ocet balsamiczny, pieczarki

« Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią
Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią »

Comments

  1. fundamencik says

    29 kwietnia 2021 at 15:36

    Genialna potrawa! Ddziekuje

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej | karmelowy pisze:
    9 sierpnia 2013 o 09:05

    […] Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z  balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

Włoska zupa rybna / Italian fish soup

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress