Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Karp zapiekany z pieczarkami
(8 porcji)
Składniki:
- 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g małych pieczarek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni.
- Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką.
- Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Dodaj pieczarki i włóż do piekarnika na 15-20 minut.
Smacznego!
English version
Carp baked with mushrooms
(8 servings)
Ingredients:
- 1 carp (about 1.5 kg), head and tail discarded, cut into 8 pieces
- juice of 1 lemon
- 100 g butter
- 300 g of small button mushrooms
- 2 eggs, lightly beaten
- 1/2 cup flour
- 1 teaspoon paprika
- 1 tablespoon vegetable oil
- salt, pepper
Preparation:
- Season the carp pieces generously with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and set aside for 1 hour.
- Preheat the oven to 180 oC.
- Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan.
- Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika.
- Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into baking dish.
- Add mushrooms and bake for 15-20 minutes.
Enjoy!
[…] się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy, który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam […]