Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

by Dzi 1 Comment

Share the post "Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp zapiekany z pieczarkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni.
  4. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką.
  5. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania.
  6. Dodaj pieczarki i włóż do piekarnika na 15-20 minut.

Smacznego!

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

English version

Carp baked with mushrooms

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 carp (about 1.5 kg), head and tail discarded, cut into 8 pieces
  • juice of 1 lemon
  • 100 g butter
  • 300 g of small button mushrooms
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 1/2 cup flour
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Season the carp pieces generously with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and set aside for 1 hour.
  2. Preheat the oven to 180 oC.
  3. Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan.
  4. Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika.
  5. Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into baking dish.
  6. Add mushrooms and bake for 15-20 minutes.

Enjoy!

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

zBLOGowani.pl

Share the post "Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, obiad, pieczarki, ryby, święta

« Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad »

Trackbacks

  1. Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    19 grudnia 2017 o 09:38

    […] się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy, który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych.  Szczególnie dobrze wspominam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Odwrocony piernik z zurawina i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress