Share the post "Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą / Potatoes and broccoli baked with mozzarella"
Dziś przedstawiam bardzo łatwy i szybki przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego Ziemniaki i brokuły zapiekane w śmietance pod mozzarellą – nic prostszego! Najlepiej przygotować danie bezpośrednio przed podaniem, gdyż wtedy ser smakowicie ciągnie się przy wykładaniu – pychota! Polecam 🙂
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki z brokułami zapiekane pod serem
(2 porcje)
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki, obrane
- 1 szklanka świeżego brokuła, podzielonego na różyczki
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 50 ml śmietanki 36 %
- 3/4 szklanki ulubionego startego sera, ja użyłam mozzarelli
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedź je i pokrój w plastry.
- Ponownie zagotuj osoloną wodę i wrzuć brokuły. Gotuj przez ok. 30 sekund, po czym odcedź je, przelej zimna wodą i odstaw.
- Włącz piekarnik, ustaw go na 190 ° C i wysmaruj masłem naczynie do zapiekania.
- Na dno naczynia wyłóż połowę ziemniaków, posól, na nie wyłóż brokuły i resztę ziemniaków. Polej całość śmietanką i posyp równomiernie serem.
- Zapiekaj przez 10 minut, jeżeli ser nie stopi się w całości włącz funkcję grilla i odczekaj jeszcze chwilę, aż ser będzie w całości roztopiony i lekko zarumieniony.
- Ostrożnie wyjmij danie z piekarnika i podawaj natychmiast z ulubionym daniem.
English version
Potatoes and broccoli with cheese
(2 servings)
Ingredients:
- 2 medium potatoes, peeled
- 1 cup of fresh broccoli florets
- salt to taste
- 1/4 teaspoon unsalted butter for greasing the baking pan
- 50 ml heavy whipping cream
- 3/4 cup of cheese, eg mozzarella
Preparation:
- Boil the potatoes in salted water and once tender, drain and slice.
- Boil water with few pinches of salt and drop in washed broccoli florets. Let them boil for about 20 seconds then shock them using cold water, and set aside.
- Preheat the oven on 190 oC and grease the baking pan with unsalted butter.
- Layer sliced potatoes, than add pinch of salt spreading equally all over the potatoes, add blanched broccoli and the rest of the potatoes on top. Drizzle heavy whipping cream on top and add cheese.
- Bake for 10 minutes, if the cheese is not melted then turn the oven on broil and just bake until the cheese is completely melted.
- Carefully pull it out of the oven and serve.
ed says
smakowity i idealny w swej prostocie pomysł na obiad 🙂
Dzi says
Dokładnie! Czasami zapomina się, że najprostsze dania czasami są najsmaczniejsze:)
Kaś says
Wyszło DOSKONAŁE, będę robić często, zamiast tradycyjnych ziemniaczków. Mniammmm.
Dzi says
super!:)