Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle szybki obiad bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Bardzo cienkie plasterki łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Imbirowa wieprzowina

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 350 g sałaty bok choy (jak nie mogę dostać to używam zamiennie młodej sałaty rzymskiej)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 90 ml sosu sojowego
  • 60 ml mirinu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włóż wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie. Po wyjęciu, pokrój ją na najcieńsze plastry, jak to tylko możliwe i zawiń w folię spożywczą. Rozbij je przy pomocy tłuczka lub wałka do ciasta, dzięki czemu mięso będzie kruche i delikatne. Zdejmij folię i odstaw, by mięso nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  2. Z liści sałaty wykrój łodyżki, a same liście pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sos sojowy i mirin, po czym wmieszaj starty imbir.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć wykrojone łodyżki bok choy. Smaż przez chwilę po czym dodaj liście i smaż kolejną minutę. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż na przygotowane talerze.
  4. Następnie zanurz plasterki wieprzowiny w mieszance sojowo-imbirowej i obsmaż krótko na bardzo rozgrzanej patelni po smażeniu bok choy. Wyłóż na talerze z sałatą i podawaj.
Smacznego!

English version

Ginger pork

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g pork shoulder
  • 350 g bok choy
  • 1 tbsp grated fresh ginger
  • 90 ml soy sauce
  • 60 ml mirin
  • canola oil, for frying
  • Salt and pepper, to season

Preparation:

  1. Briefly freeze the pork, as this will make it easier to slice. Slice the pork as thinly as possible, then wrap the slices in plastic wrap. Tenderize by hitting the wrapped slices with a rolling pin. Remove the plastic wrap. Let the pork come to room temperature before cooking.
  2. Separate the white stems from the green leaves of the bok choy. Cut the stems lengthwise and the leaves in half. Blend the soy sauce and mirin together, add the grated ginger, and mix to combine.
  3. Put a little oil in a skillet over high heat. Stir in the bok choy stems, then the leaves, and stir-fry for 1 minute. Season with salt and pepper and arrange on the plates that will be used for the pork.
  4. Dip the pork slices into the soy-and-ginger mixture and quickly brown in the hot skillet. Serve with the bok choy.
Enjoy!

Share the post "Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bok choy, Harumi Kurihara, imbir, kuchnia japońska, mięso, mirin, obiad, sos sojowy, wieprzowina

« Włoska zupa rybna / Italian fish soup
Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel »

Comments

  1. Beata, Magazyn Kuchenny says

    8 marca 2014 at 02:54

    Bardzo lubię tę wieprzowinę. Deliaktna i aromatyczna, i szybciutko się robi. Niczego więcej od obiadu nie wymagam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2014 at 08:02

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantna-zupa-grzybowa-z-lososiem-Spicy-mushroom-soup-with-salmon

Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

strogonow_z_boczniakami

Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress