Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Włoska zupa rybna / Italian fish soup

Włoska zupa rybna / Italian fish soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Włoska zupa rybna / Italian fish soup"

  • Facebook
  • Twitter

Być może wstyd się przyznać, ale zupę rybną jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno i to w pracowniczym bufecie 🙂 Zakochałam się w tym smaku! Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami ryby – pyszna! Polecam 😉

Scroll down for recipe in English

Włoska zupa rybna

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę zielonej lub czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • duża szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 120 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 4 szklanki bulionu rybnego lub ewentualnie drobiowego
  • 800 g (2 puszki x 400 g) krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g świeżego dorsza lub halibuta pokrojonego w ok. 2 cm kawałki (można też dodać inne ulubione ryby)
  • starty parmezan do posypania  (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W większym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć boczek. Smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia.
  2. Włóż paprykę, cebulę i selera, po czym podsmażaj 3-5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i podsmażaj całość kolejną minutę.
  3. Następnie wsyp chilli, tymianek, oregano, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj przez kolejne 2 minuty, po czym wlej wino i gotuj intensywnie, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
  4. Wlej bulion, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  5. Ponownie dopraw zupę jeżeli to konieczne i dodaj rybę. Delikatnie całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż ryba będzie ładnie ścięta. Posyp parmezanem i podawaj!
Smacznego!

English version

Italian fish soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup of pancetta, finely diced
  • 3 tablespoons canola oil
  • 1 cup diced onion
  • 1 cup diced green bell pepper
  • 1/3 cup diced celery stalks
  • 2 cloves minced garlic
  • big pinch red pepper flakes
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 2 teaspoons dry oregano
  • 1 tablespoon fresh flat leaf parsley, minced
  • 120 g peeled and diced potatoes
  • 1/4 cup white wine
  • 4 cups fish or chicken stock
  • 800 g (2×400 g can) crushed tomato
  • 2 tablespoons tomato paste
  • salt and pepper to taste
  • 500 g fresh cod or halibut cut into 2 cm chunks (or other white meat fish)
  • grated Parmesan cheese (optional)

Preparation:

  1. Place pancetta and oil in a medium to large heavy bottomed pot. Cook over medium high heat until the pork is rendered and slightly brown.
  2. Add onions, peppers and celery and sauté three to five minutes or until onion is translucent. Add garlic and sauté one more minute.
  3. Add red pepper, thyme, oregano, parsley and diced potatoes. Sauté for 2 minutes. Next, add wine and cook until the wine has reduced by half.
  4. Add fish or chicken stock, canned tomatoes, tomato paste, salt and pepper and stir. Reduce to medium and cook about 20 minutes or until potatoes are tender.
  5. Taste and adjust seasoning then add the fish. Gently stir and cook over medium heat for about two to three minutes or until fish is cooked through.
Enjoy!

Share the post "Włoska zupa rybna / Italian fish soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, dorsz, halibut, kuchnia włoska, obiad, papryka, parmezan, przystawka, ryby, seler naciowy, ser, zioła, zupa

« Duchnicka Wine & Food – recenzja
Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork »

Comments

  1. Chistopher says

    4 marca 2014 at 05:05

    Bardzo smakowita zupa.Lubię takie zupy.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 marca 2014 at 07:58

      Jest pyszna,polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ratatouille-z-chorizo-Ratatouille-with-chorizo

Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress