Dziś przedstawiam coś lekkiego na te ciepłe dni. Pyszna i aromatyczna zupa w stylu tajskim na mleku kokosowym z łososiem i boczniakami z pewnością zadowoli amatorów egzotycznych smaków. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, dosłownie w pół godziny. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem orientalnych smaków, polecam także moją pikantną i ekspresową zupę tajską z makaronem i równie smaczną zupę tajską z mięsem mielonym. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Tajska zupa z łososiem
(4-6 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła
- 4 całe ząbki czosnku, obrane
- 3 łyżki świeżego imbiru, posiekanego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chilli, z grubsza posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 2 puszki x 400 ml mleka kokosowego
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 g boczniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej, plusk kilka całych liści do dekoracji
- 250 g łososia, bez ości i skóry, pokrojonego w mniejsze 1 cm paski lub grubszą kostkę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera umieść 1 łyżkę oleju kokosowego, masło, czosnek, imbir, cebulę i chili i zmiksuj na gładką pastę dodając pod koniec oliwę z oliwek.
- Rozgrzej resztę oleju kokosowego w średnim rondlu na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez 5 minut często mieszając. Dodaj cukier, zamieszaj i podgrzewaj jeszcze minutę.
- Dodaj mleko kokosowe, bulion drobiowy i sos rybny, wymieszaj, przykryj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj warzywa i gotuj kolejne 15 minut aż zmiękną.
- Dodaj masło orzechowe, grzyby, łososia i kolendrę i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp kolendrą i podawaj.
Przygotowanie Tefal Companion:
- W misie Tefal Companion wyposażonej w ostrze ultrablade umieść 1 łyżkę , masło, czosnek, imbir, cebulę, oliwę i chili i zmiksuj przy prędkości 12 przez 1 minutę, od czasu do czasu zdejmując masę z boków misy.
- Zamień ultrablade na mieszadło, dodaj cukier i uruchom program Slow Cook P1 na 5 minut.
- Dodaj mleko kokosowe, bulion drobiowy, sos rybny i warzywa i uruchom program Slow Cook P2 przez 20 minut.
- Dodaj masło orzechowe, grzyby, łososia i kolendrę i uruchom program Slow Cook P1 na 5 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai salmon soup
(4-6 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp coconut oil
- 2 tbsp butter
- 4 whole garlic cloves
- 3 tbsp fresh ginger, cut in strips
- 1 onion, diced
- 1 chilli pepper, chopped
- 1 tablespoon olive oil
- 1 tablespoon sugar
- 2 cans x 400 ml coconut milk
- 3 cups chicken stock
- 2 tablespoons fish sauce
- ½ red bell pepper, thinly sliced
- 3 medium potatoes, diced
- 3 tablespoons peanut butter
- 100 g oyster mushrooms, thinly sliced
- 2 tbsp fresh cilantro, chopped, several whole leaves for garnish
- 250 g salmon, boneless, skinless, chopped into bite size pieces
- salt and pepper
Preparation:
- In a food processor combine 1 tbsp of the coconut oil, butter, garlic, ginger, onion and chilli pepper, mix to a smooth paste add the olive oil at the end of the process.
- Heat the remaining one tablespoon of coconut oil in medium pot over medium high heat. Add the paste with the rest of coconut oil and cook for about five minutes, stirring often. Add the sugar, stir and cook another minute.
- Add the coconut milk, chicken stock and fish sauce, stir, cover, bring to the boil and reduce the heat to medium-low. Simmer 10 minutes stirring occasionally, add the vegetables and continue simmering about 15 minutes until soft.
- Add peanut butter, sliced mushrooms, salmon and cilantro and cook for 5 minutes.
- Season to taste with salt and pepper, garnish with cilantro and serve.
Preparation for Tefal Companion:
- In a bowl fitted with ultrablade place1 tbsp of the coconut oil, butter, garlic, ginger, onion, oil and chilli pepper and mix on speed 12 for 1 minute, scraping sides of the bowl form time to time.
- Change ultrablade to stirrer, add sugar and start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Add the coconut milk, chicken stock, fish sauce and the vegetables and start P2 slow cook program for 20 minutes.
- Add peanut butter, sliced mushrooms, salmon and cilantro and start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Season to taste with salt and pepper, garnish with cilantro and serve.
Enjoy!
Justyna Nidzicka says
Wygląda przepysznie! I rzeczywiście, będzie to dobry pomysł na takie ciepłe dni 🙂 Bo i przy kuchence nie chce się stać godzinami i zjeść coś innego niż mizerię i schabowy też by wypadało 🙂
Kasia says
Superowy przepis! Mam pytanko, czy sprawdzi się taka zupka z tuńczykiem? Ostatnio jestem wielką fanką tuńczyka, nakupowałam mojego ulubionego, princes w sosie własnym i tylko szperam w internecie szukając inspiracji na dania 😀 Ciekawa jestem czy by posmakowała!
Dzi says
W tej zupie na pewno się rozpadnie na papkę, raczej nie polecam niestety.
Kasia says
no trudno, ale wersji oryginalnej z łososiem spróbuję na pewno! 😉
Jacek_W says
możesz spróbować z tuńczykiem, tylko pokrój na cienkie plastry i włóż do gorącej zupy dosłownie na 2-3 min 🙂
Dzi says
Ten sposób zadziała ze świeżym z tuńczykiem, ale takim z puszki raczej nie.
marcysia_matka says
Super przepis uwielbiam łososia 😀