Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel"

  • Facebook
  • X

Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! Polecam 😉 

Scroll down for recipe in English

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką

(18-20 muffinów)

Składniki na mufiiny:

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
  • 18-20 miękkich karmelków/toffi

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C i wyłóż blachę na muffinki papilotkami.
  2. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę – nie za długo, ma mieć granulowatą konsystencję.
  3. W misce miksera wymieszaj jajko, jogurt, masło i wanilię, po czym wmieszaj cukier.
  4. Następnie dodaj mąkę, sodę, sól i jabłka. Mieszaj tylko i wyłącznie do połączenia się składników, nie za długo.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości, następnie wciśnij po 1 karmelku, przykryj je cienką warstwą ciasta i posyp obficie kruszonką.
  6. Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw blaszkę na kilka minut, po czym wyłóż muffiny na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!

English version

Caramel apple muffins with streusel

(18-20 muffins)

Ingredients for the muffins:

  • 2 1/4 cups flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 egg
  • 1 cup plain yogurt
  • 1/2 cup butter, melted
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cups brown sugar
  • 2 cups diced apples
  • 18-20 soft caramels
Ingredients for streusel:
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1/3 cup flour
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 tablespoons butter, melted

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and line your muffin pan with paper liners.
  2. Mix all topping ingredients together until mixture forms crumbs. Do not over-mix.
  3. In a bowl of stand mixer, whisk together egg, yogurt, butter, and vanilla, next tir in sugar.
  4. Add flour, baking soda, salt, and apples. Stir until just combined, do not over-mix.
  5. Spoon or scoop into muffin cups until 2/3 full and press one caramel into the center of the batter and then, if you like, spread a thin layer of batter over the caramel. Sprinkle the top of the muffin liberally with topping.
  6. Bake about 20-25 minutes, or until clean toothpick. Let cool a few minutes in the muffin pan, then remove and let cool on a wire rack.
Enjoy!

Share the post "Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, deser, jabłka, karmel, muffiny, słodkości, toffi, wypieki

« Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork
Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą / Potatoes and broccoli baked with mozzarella »

Comments

  1. Wiewióra says

    9 marca 2014 at 11:16

    boskie po prostu!

    Odpowiedz
  2. Klaudia says

    8 sierpnia 2019 at 20:12

    Musze to napisac 🙂 P Y S Z N E !!! <3 <3 <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Kanapki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Baked-mushroom-and-cheese-sandwich

Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress