Share the post "Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel"
Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! Polecam 😉
Scroll down for recipe in English
Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką
(18-20 muffinów)
Składniki na mufiiny:
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
- 18-20 miękkich karmelków/toffi
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C i wyłóż blachę na muffinki papilotkami.
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę – nie za długo, ma mieć granulowatą konsystencję.
- W misce miksera wymieszaj jajko, jogurt, masło i wanilię, po czym wmieszaj cukier.
- Następnie dodaj mąkę, sodę, sól i jabłka. Mieszaj tylko i wyłącznie do połączenia się składników, nie za długo.
- Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości, następnie wciśnij po 1 karmelku, przykryj je cienką warstwą ciasta i posyp obficie kruszonką.
- Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw blaszkę na kilka minut, po czym wyłóż muffiny na kratkę do ostudzenia.
English version
Caramel apple muffins with streusel
(18-20 muffins)
Ingredients for the muffins:
- 2 1/4 cups flour
- 1 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 1 egg
- 1 cup plain yogurt
- 1/2 cup butter, melted
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 1/2 cups brown sugar
- 2 cups diced apples
- 18-20 soft caramels
- 1/2 cup brown sugar
- 1/3 cup flour
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 tablespoons butter, melted
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC and line your muffin pan with paper liners.
- Mix all topping ingredients together until mixture forms crumbs. Do not over-mix.
- In a bowl of stand mixer, whisk together egg, yogurt, butter, and vanilla, next tir in sugar.
- Add flour, baking soda, salt, and apples. Stir until just combined, do not over-mix.
- Spoon or scoop into muffin cups until 2/3 full and press one caramel into the center of the batter and then, if you like, spread a thin layer of batter over the caramel. Sprinkle the top of the muffin liberally with topping.
- Bake about 20-25 minutes, or until clean toothpick. Let cool a few minutes in the muffin pan, then remove and let cool on a wire rack.
Wiewióra says
boskie po prostu!
Klaudia says
Musze to napisac 🙂 P Y S Z N E !!! <3 <3 <3