Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

by Dzi 2 komentarze

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Uwielbiam wszystkie pasty i dipy, które można schrupać ze świeżymi bagietkami w weekendowy poranek. Tutaj przedstawiam najbardziej chyba popularną pastę kanapkową- z makreli, z dodatkiem suszonych pomidorów.

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: makrela, ocet balsamiczny, pasta, ryba, serek, śniadanie, suszone pomidory

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej jagnięciny użyłam mielonej wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, Gordon Ramsay, jagnięcina, marchewka, mięso, obiad, sos pomidorowy, wino, wołowina, zapiekanka

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

by Dzi 3 komentarze

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cydr, mięso, musztarda, obiad, polędwiczka, ser, ser pleśniowy, wieprzowina

Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

by Dzi 9 komentarzy

Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do dzikiego ptactwa, ale ja…

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, kapusta czerwona, obiad, ocet winny, surówki

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

by Dzi Leave a Comment

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Zbliżają się walentynki, przedstawiam więc propozycję podania naleśników z nadzieniem z mascarpone, którą możemy zaskoczyć ukochaną osobę. 

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: mascarpone, naleśniki, pomarańcza, śniadanie, słodkości, walentynki, wanilia

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

by Dzi 3 komentarze

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników?  Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów:  z konfiturą,bitą śmietana,mascarpone,twarogiem, a także faszerowane np. pieczarkami, w formie krokietów, a nawet…

Read More »

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: Michel Roux, naleśniki, poradnik, śniadanie, słodkości

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

by Dzi 1 Comment

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, hoisin, imbir, mięso, miód, obiad, ocet ryżowy, schab, wieprzowina

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

by Dzi 1 Comment

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w…

Read More »

Filed Under: Śniadanie Tagged With: bułki, karmelizowana cebula, miód, śniadanie, wypieki

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

by Dzi 20 komentarzy

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, obiad, puree, ziemniaki

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

by Dzi 2 komentarze

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów kuchni japońskiej, idealnie pasuje chyba do wszystkich mięs i ryb. W oryginale skład tego sosu jest dosyć skomplikowany i wymaga składników zazwyczaj niedostępnych w polskiej kuchni. Dlatego przedstawiam wersję uproszczoną, gdzie sos smakowo niewiele odbiega od oryginału.

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, kurczak, mięso, miód, obiad, ocet balsamiczny, piersi z kurczaka, sezam, sos sojowy, teriyaki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress