Uwielbiam wszystkie pasty i dipy, które można schrupać ze świeżymi bagietkami w weekendowy poranek. Tutaj przedstawiam najbardziej chyba popularną pastę kanapkową- z makreli, z dodatkiem suszonych pomidorów.
Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya
Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej jagnięciny użyłam mielonej wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić…
Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego
Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!
Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya
Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do dzikiego ptactwa, ale ja…
Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone
Zbliżają się walentynki, przedstawiam więc propozycję podania naleśników z nadzieniem z mascarpone, którą możemy zaskoczyć ukochaną osobę.
Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa
Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników? Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów: z konfiturą,bitą śmietana,mascarpone,twarogiem, a także faszerowane np. pieczarkami, w formie krokietów, a nawet…
Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin
Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie…
Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem
Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w…
Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya
Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.
Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki
Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów kuchni japońskiej, idealnie pasuje chyba do wszystkich mięs i ryb. W oryginale skład tego sosu jest dosyć skomplikowany i wymaga składników zazwyczaj niedostępnych w polskiej kuchni. Dlatego przedstawiam wersję uproszczoną, gdzie sos smakowo niewiele odbiega od oryginału.
- « Previous Page
- 1
- …
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- …
- 115
- Next Page »