Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie w przygotowaniu, a podałam je z jedwabistym puree Gordona Ramsaya.

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin (2 porcje)

Składniki:

  • 2 duże plastry schabu lub 4 mniejsze
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chilli,pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki miodu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. W misce wymieszaj sos hoisin,sos sojowy,olej sezamowy,ocet ryżowy,czosnek,imbir i chilli.
  3. Umyte i osuszone plastry schabu włóż do marynaty i dokładnie pokryj je warstwą sosu.
  4. Przelej marynatę do rondelka i  wmieszaj miód. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż trochę zgęstnieje.
  5. Rozgrzej na dużym ogniu olej na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i zrumień plastry schabu przez  3 min z każdej strony (moje miały ok. 1,5 cm grubości, grubsze należy podsmażyć troszkę dłużej).
  6. Polej plastry przygotowaną marynatą i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika na około 10 min, lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa 68 oC (używam termometru kuchennego do sprawdzania). Jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni, przełóż zrumieniony schab do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.
  7. Wyjmij schab z piekarnika
    i odstaw na kilka minut.
  8. Ja podałam z puree ziemniaczanym i brokułami ugotowanymi na parze.
Smacznego!

Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, hoisin, imbir, mięso, miód, obiad, ocet ryżowy, schab, wieprzowina

« Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem
Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa »

Comments

  1. Pełnia Smaków says

    6 września 2018 at 00:53

    Pycha! Chętnie spróbujemy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Restauracja Artkitchen – recenzja

Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress