Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej jagnięciny użyłam mielonej wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić tylko część ziemniaczaną i zapiec całość w piekarniku.

Shepherd’s pie z warzywami w occie (4 porcje)

Składniki na farsz mięsny:

  • 500 g mielonej chudej jagnięciny (u mnie wołowina)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula,drobno posiekana
  • 1 duża marchew,drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku,posiekane
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 350 ml bulionu z kurczaka
  • 1 1/2 łyżki Worcestershire
  • listki z garści gałązek tymianku
  • igły z gałązki rozmarynu,posiekane
  • 2 1/2 łyżki drobno posiekanych warzyw z octu (u mnie marynowana papryka)
  • sól,pieprz
Składniki na ziemniaczany wierzch:
  • 600 g ziemniaków,pokrojone w kawałki
  • 50 g masła
  • 30 ml gorącego mleka
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 duże żółtka
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Wstaw na średni ogień dużą patelnię z grubym dnem. Dopraw mięso solą i pieprzem i smaż na niewielkiej ilości oliwy 10 min, do równomiernego zrumienienia. Przełóż je do miski łyżką durszlakową.
  2. Dolej na patelnię oliwy i wmieszaj cebulę, marchew i czosnek. Smaż 4-5 min, często mieszając, aż warzywa zrumienią się na złotobrązowo.
  3. Wsyp mąkę, dodaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, kilka minut. Wlej wino i zeskrob z dna patelni przysmażony osad. Pozwól by wino odparowało i patelnie była dość sucha.
  4. Wlej bulion z kurczaka i zagotuj. Nałóż na patelnię z powrotem mięso, wlej sos Worcestershire i dodaj zioła. Zmniejsz ogień do minimum i częściowo przykryj patelnię. Gotuj 30-40 min, co pewien czas mieszając, aż jagnięcina będzie miękka, a sos zgęstnieje.
  5. W tym czasie gotuj ziemniaki przez 15-20 min w osolonej wodzie, aż będą miękkie gdy nakłujesz je nożem. Dokładnie je odcedź i odparuj.
  6. Następnie utłucz w dużej misce (lub przeciśnij przez praskę) i wmieszaj masło, gorące mleko i 2 łyżki parmezanu.
  7. Intensywnie dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj żółtka.Wymieszaj i odstaw.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  9. Wymieszaj warzywa w occie z mięsem i nałóż łyżką do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów.
  10. Dużą łyżką nałóż na mięsie warstwę roztłuczonych ziemniaków, zaczynając od brzegów i rozcierając ku środkowi. Spulchnij ziemniaki widelcem, tworząc na powierzchni wzgórki. Posyp resztą parmezanu i pieprzem.
  11. Piecz 20-25 min, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru,a sos będzie bulgotał przy ściankach naczynia.
Smacznego!

Share the post "Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, Gordon Ramsay, jagnięcina, marchewka, mięso, obiad, sos pomidorowy, wino, wołowina, zapiekanka

« Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress