Powinnam raczej nazwać moje dzieło cottage pie, gdyż zamiast mielonej jagnięciny użyłam mielonej wołowiny. Przedstawię jednak przepis Gordona z książki „Szef kuchni po godzinach” w oryginale, jest to danie sycące i mało skomplikowane, a co najważniejsze-bardzo smaczne. Dla zapracowanych w tygodniu, proponuję taka jak ja przygotować sobie farsz dnia poprzedniego, a w dniu posiłku zrobić tylko część ziemniaczaną i zapiec całość w piekarniku.
Shepherd’s pie z warzywami w occie (4 porcje)
Składniki na farsz mięsny:
- 500 g mielonej chudej jagnięciny (u mnie wołowina)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula,drobno posiekana
- 1 duża marchew,drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku,posiekane
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)
- 250 ml czerwonego wina
- 350 ml bulionu z kurczaka
- 1 1/2 łyżki Worcestershire
- listki z garści gałązek tymianku
- igły z gałązki rozmarynu,posiekane
- 2 1/2 łyżki drobno posiekanych warzyw z octu (u mnie marynowana papryka)
- sól,pieprz
- 600 g ziemniaków,pokrojone w kawałki
- 50 g masła
- 30 ml gorącego mleka
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 duże żółtka
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw na średni ogień dużą patelnię z grubym dnem. Dopraw mięso solą i pieprzem i smaż na niewielkiej ilości oliwy 10 min, do równomiernego zrumienienia. Przełóż je do miski łyżką durszlakową.
- Dolej na patelnię oliwy i wmieszaj cebulę, marchew i czosnek. Smaż 4-5 min, często mieszając, aż warzywa zrumienią się na złotobrązowo.
- Wsyp mąkę, dodaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, kilka minut. Wlej wino i zeskrob z dna patelni przysmażony osad. Pozwól by wino odparowało i patelnie była dość sucha.
- Wlej bulion z kurczaka i zagotuj. Nałóż na patelnię z powrotem mięso, wlej sos Worcestershire i dodaj zioła. Zmniejsz ogień do minimum i częściowo przykryj patelnię. Gotuj 30-40 min, co pewien czas mieszając, aż jagnięcina będzie miękka, a sos zgęstnieje.
- W tym czasie gotuj ziemniaki przez 15-20 min w osolonej wodzie, aż będą miękkie gdy nakłujesz je nożem. Dokładnie je odcedź i odparuj.
- Następnie utłucz w dużej misce (lub przeciśnij przez praskę) i wmieszaj masło, gorące mleko i 2 łyżki parmezanu.
- Intensywnie dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj żółtka.Wymieszaj i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Wymieszaj warzywa w occie z mięsem i nałóż łyżką do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów.
- Dużą łyżką nałóż na mięsie warstwę roztłuczonych ziemniaków, zaczynając od brzegów i rozcierając ku środkowi. Spulchnij ziemniaki widelcem, tworząc na powierzchni wzgórki. Posyp resztą parmezanu i pieprzem.
- Piecz 20-25 min, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru,a sos będzie bulgotał przy ściankach naczynia.
Dodaj komentarz