Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego"

  • Facebook
  • Twitter

Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego (2-3 porcje)

Składniki na polędwiczkę:

  • 1  większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 40 g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Wymieszaj w miseczce sól,pieprz,rozmaryn,musztardę i natrzyj mieszanką umytą i osuszoną polędwiczkę.
  3. Na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na dużym ogniu oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczkę z każdej strony do zrumienienia.
  4. Przełóż patelnię z polędwiczką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 75 oC (przy użyciu termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadacie takiej patelni, po obsmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gdy polędwiczka jest gotowa, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól „odpocząć ” w trakcie robienia sosu.
  5. Jeżeli na patelni po smażeniu mięsa pozostały zwęglone elementy, zdrap je i wyrzuć. Przelej na  nią ewentualne soki z mięsa z naczynia żaroodpornego (jeżeli używaliśmy).
  6. Rozgrzej tą samą patelnię na dużym ogniu  i wlej cydr. Gdy zacznie się gotować zdrap ewentualne resztki z dnia patelni. Następnie wmieszaj śmietankę i musztardę, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty,aż trochę zgęstnieje.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp drobno pokrojony ser. Mieszaj do momentu roztopienia się sera i uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Pokrój polędwiczkę w plastry i podawaj polaną sosem. Ja podałam z zapiekaną kapustą Gordona Ramsaya.

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cydr, mięso, musztarda, obiad, polędwiczka, ser, ser pleśniowy, wieprzowina

« Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya
Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya »

Comments

  1. kimek says

    14 lutego 2013 at 10:16

    wygląda bardzo apetycznie. Z cydrem jeszcze nie gotowałem, zawsze go wypijałem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2013 at 10:30

      Ja też jeszcze do niedawna tylko wypijałam,ale eksperyment się opłacił:P

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. 1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem/ Carrot cake with cardamom | karmelowy pisze:
    2 grudnia 2013 o 07:46

    […] temu blogowi, wygrałam konkurs firmy Kamis dzięki czemu mój przepis na polędwiczki został umieszczony w książce kucharskiej. Mogłam także uczestniczyć w finale na żywo […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress