Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Lubię polędwiczki wieprzowe ze względu na to,że poprawnie upieczone są delikatne i kruche, poza tym robią się w mgnieniu oka. W towarzystwie dobrego sosu tworzy danie samo w sobie. Tym razem proponuję sos z cydru i sera pleśniowego. Polecam!

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego (2-3 porcje)

Składniki na polędwiczkę:

  • 1  większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 40 g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Wymieszaj w miseczce sól,pieprz,rozmaryn,musztardę i natrzyj mieszanką umytą i osuszoną polędwiczkę.
  3. Na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na dużym ogniu oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczkę z każdej strony do zrumienienia.
  4. Przełóż patelnię z polędwiczką do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 75 oC (przy użyciu termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadacie takiej patelni, po obsmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gdy polędwiczka jest gotowa, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól “odpocząć ” w trakcie robienia sosu.
  5. Jeżeli na patelni po smażeniu mięsa pozostały zwęglone elementy, zdrap je i wyrzuć. Przelej na  nią ewentualne soki z mięsa z naczynia żaroodpornego (jeżeli używaliśmy).
  6. Rozgrzej tą samą patelnię na dużym ogniu  i wlej cydr. Gdy zacznie się gotować zdrap ewentualne resztki z dnia patelni. Następnie wmieszaj śmietankę i musztardę, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty,aż trochę zgęstnieje.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp drobno pokrojony ser. Mieszaj do momentu roztopienia się sera i uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Pokrój polędwiczkę w plastry i podawaj polaną sosem. Ja podałam z zapiekaną kapustą Gordona Ramsaya.

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cydr, mięso, musztarda, obiad, polędwiczka, ser, ser pleśniowy, wieprzowina

« Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya
Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya »

Comments

  1. kimek says

    14 lutego 2013 at 10:16

    wygląda bardzo apetycznie. Z cydrem jeszcze nie gotowałem, zawsze go wypijałem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2013 at 10:30

      Ja też jeszcze do niedawna tylko wypijałam,ale eksperyment się opłacił:P

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. 1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem/ Carrot cake with cardamom | karmelowy pisze:
    2 grudnia 2013 o 07:46

    […] temu blogowi, wygrałam konkurs firmy Kamis dzięki czemu mój przepis na polędwiczki został umieszczony w książce kucharskiej. Mogłam także uczestniczyć w finale na żywo […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Dobrze doprawiony colesław

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress