Uwielbiam wszystkie pasty i dipy, które można schrupać ze świeżymi bagietkami w weekendowy poranek. Tutaj przedstawiam najbardziej chyba popularną pastę kanapkową- z makreli, z dodatkiem suszonych pomidorów.
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 wędzona średnia makrela,obrana ze skóry i oczyszczona z ości
- 200 g wybranego serka typu philadelphia
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól,pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Cebulkę podsmaż na patelni do momentu, delikatnego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia.
- Makrelę,pomidory,cebulę i serek wkładamy do blendera i miksujemy na pastę.
- Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku, znowu miksujemy i gotowe!
Smacznego!
Kinga says
Pycha, pycha, pycha…
Już 2 x robiłam i jeszcze nie raz powtórzę. Smakiem niczym pasty rybne znanej brytyjskiej firmy.
Rewelacja … Prosto, szybki i jak smacznie.
Dzi says
super! Cieszę się,ze smakowała;)