Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.
Aksamitne puree ziemniaczane (4 porcje)
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 100 ml mleka
- 4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włóż umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 min, aż staną się miękkie.
- Odcedź je i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj gumowych rękawic do ochrony dłoni przed poparzeniem).
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko.
- W tym czasie zagrzej w rondlu mleko ( ja podgrzewam w mikrofalówce aby uniknąć zbędnego brudzenia naczyń).
- Przełóż puree do suchego garnka ( ja używam tego, w którym gotowałam ziemniaki) i delikatnie odparuj, wmieszaj masło i dopraw solą i pieprzem.
- Wrzące mleko wlej do ziemniaków i energicznie wymieszaj. Ja po odparowaniu puree przekładam je do blendera i tam już miksując dokładam masło i mleko. Nie przecieram tez puree przez sitko, blender doskonale radzi sobie z nadaniem puree aksamitnej konsystencji. Zamiast mleka można dodać gorącej wody, wtedy będzie mniej kaloryczne. Można oczywiście klasycznie przecisnąć ziemniaki przez praskę lub ubić je na puszystą masę. Kwestia wyczucia i preferencji 🙂
- Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego, wmieszaj jeszcze kilka kawałków masła.
marrrgott says
Z pewnością rozpływa się w ustach… Musi być pyszne!
Dzi says
Zapewniam,że jest:)
Ewa says
Blender faktycznie sprawił, że ziemniaki stały się musem. Najlepsze puree EVER!
Dzi says
🙂
przepis omlet says
będę musiała wypróbować, bo mi wielkiego smaka narobiłas 😀
Dzi says
Polecam!:)
Wiktoria says
Bardzo lubię też dodać trochę majeranku. Bardzo dobre puree 🙂
Dzi says
🙂
Kuba says
Lubie przepisy Ramsaya mimo swojego gwiazdorstwa i kontrowersji jakie wzbudza kucharzem jest wyśmienitym i warto się uczyć z jego przepisów.
Dzi says
Zgadzam się w 100%!
Entuzjastka says
Jadłam takie puree u znajomych. Przepyszne.
Dzi says
🙂
Ania says
Wlasnie rozgotowałam ziemniaki. Dzięki Tobie je uratowałam. Są pyszne 😉
Dzi says
Super:)
kissu says
Droga Pani,szanuję Pani prace włożoną w owe przedsięwziecie,natomiast to nie ma nic wspólnego z puree. Prawdziwe Puree powinno byc puszyste i delikatne a nie ciągnące sie zlewy zblenderowanych ziemniaków. ziemniaka sie nie blenderuje!!!!! .. Pani morduje to wspaniale warzywo
Dzi says
W pełni się z Panią zgadzam. Bardzo łatwo można zamordować ziemniaki w blenderze i powstaje wtedy nieapetyczny glut. Na szczęście ja znalazłam tą cienką granicę między glutem a puszystością. Wstępnie miksuję ziemniaki, później energicznie mieszam dodając inne składniki aż powstanie puszyste puree. Dopisałam jednak inne warianty mieszania, aby nikt nie popełnił tego błędu i wybrał dla siebie najlepszą opcję.