Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

by Dzi 20 komentarzy

Share the post "Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.

Aksamitne puree ziemniaczane (4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 min, aż staną się miękkie.
  2. Odcedź je i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj gumowych rękawic do ochrony dłoni przed poparzeniem).
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko.
  4. W tym czasie zagrzej w rondlu mleko ( ja podgrzewam w mikrofalówce aby uniknąć zbędnego brudzenia naczyń).
  5. Przełóż puree do suchego garnka ( ja używam tego, w którym gotowałam ziemniaki) i delikatnie odparuj, wmieszaj masło i dopraw solą i pieprzem.
  6. Wrzące mleko wlej do ziemniaków i energicznie wymieszaj. Ja po odparowaniu puree przekładam je do blendera i tam już miksując dokładam masło i mleko. Nie przecieram tez puree przez sitko, blender doskonale radzi sobie z nadaniem puree aksamitnej konsystencji. Zamiast mleka można dodać gorącej wody, wtedy będzie mniej kaloryczne. Można oczywiście klasycznie przecisnąć ziemniaki przez praskę lub ubić je na puszystą masę. Kwestia wyczucia i preferencji 🙂
  7. Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego, wmieszaj jeszcze kilka kawałków masła.
Smacznego!

 

Share the post "Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, obiad, puree, ziemniaki

« Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki
Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem »

Comments

  1. marrrgott says

    9 lutego 2013 at 19:57

    Z pewnością rozpływa się w ustach… Musi być pyszne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lutego 2013 at 20:00

      Zapewniam,że jest:)

      Odpowiedz
  2. Ewa says

    2 lipca 2013 at 18:32

    Blender faktycznie sprawił, że ziemniaki stały się musem. Najlepsze puree EVER!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2013 at 18:41

      🙂

      Odpowiedz
  3. przepis omlet says

    16 stycznia 2014 at 23:57

    będę musiała wypróbować, bo mi wielkiego smaka narobiłas 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2014 at 11:10

      Polecam!:)

      Odpowiedz
    • Wiktoria says

      20 kwietnia 2016 at 14:43

      Bardzo lubię też dodać trochę majeranku. Bardzo dobre puree 🙂

      Odpowiedz
      • Dzi says

        20 kwietnia 2016 at 16:29

        🙂

        Odpowiedz
  4. Kuba says

    26 maja 2014 at 11:15

    Lubie przepisy Ramsaya mimo swojego gwiazdorstwa i kontrowersji jakie wzbudza kucharzem jest wyśmienitym i warto się uczyć z jego przepisów.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 maja 2014 at 11:19

      Zgadzam się w 100%!

      Odpowiedz
  5. Entuzjastka says

    31 października 2015 at 23:02

    Jadłam takie puree u znajomych. Przepyszne.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 listopada 2015 at 11:09

      🙂

      Odpowiedz
  6. Ania says

    21 grudnia 2015 at 15:10

    Wlasnie rozgotowałam ziemniaki. Dzięki Tobie je uratowałam. Są pyszne 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 grudnia 2015 at 15:17

      Super:)

      Odpowiedz
  7. kissu says

    3 maja 2017 at 10:03

    Droga Pani,szanuję Pani prace włożoną w owe przedsięwziecie,natomiast to nie ma nic wspólnego z puree. Prawdziwe Puree powinno byc puszyste i delikatne a nie ciągnące sie zlewy zblenderowanych ziemniaków. ziemniaka sie nie blenderuje!!!!! .. Pani morduje to wspaniale warzywo

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 maja 2017 at 10:35

      W pełni się z Panią zgadzam. Bardzo łatwo można zamordować ziemniaki w blenderze i powstaje wtedy nieapetyczny glut. Na szczęście ja znalazłam tą cienką granicę między glutem a puszystością. Wstępnie miksuję ziemniaki, później energicznie mieszam dodając inne składniki aż powstanie puszyste puree. Dopisałam jednak inne warianty mieszania, aby nikt nie popełnił tego błędu i wybrał dla siebie najlepszą opcję.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin | pisze:
    11 lutego 2013 o 08:36

    […] Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie w przygotowaniu, a podałam je z jedwabistym puree Gordona Ramsaya. […]

    Odpowiedz
  2. Potrawka z kurczakiem i dynią/Chicken pumpkin stew | karmelowy pisze:
    20 września 2013 o 09:46

    […] orzechowym ( z orzeszków ziemnych), który dodaje potrawie całkowicie inny wymiar. Podałam z jedwabistym puree ziemniaczanym. […]

    Odpowiedz
  3. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    11 stycznia 2014 o 22:14

    […] miejsce: najpopularniejsze co miesiąc jedwabiste puree ziemniaczane Gordona […]

    Odpowiedz
  4. Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów pisze:
    31 grudnia 2014 o 11:58

    […] miejsce jak w zeszłym roku bez zaskoczenia: jedwabiste puree ziemniaczane Gordona […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Zestawienie szparagowych pyszności

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress