Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do dzikiego ptactwa, ale ja podałam z polędwiczką wieprzową (o tym jutro).Polecam!
Pieczona czerwona kapusta (4-6 osób)
Składniki:
- 1 średnia główka czerwonej kapusty,cienko poszatkowana
- 200 ml słodkiego octu winnego (u mnie balsamiczny)
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g rozpuszczonego masła
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Poszatkowaną czerwoną kapustę włóż do naczynia żaroodpornego, po czym zalej octem winnym.
- Wsyp cukier trzcinowy i polej całość rozpuszczonym masłem.
- Następnie dopraw potrawę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Piecz w piekarniku przez 1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.
- Jeśli wydzieli się duża ilość soku, odlej go do rondela i gotuj na średnim ogniu,aż uzyska konsystencję syropu. Polej nim kapustę i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ją w całości.
iza says
fajna 😉 musze sobie zapisac bo lubię jego przepisy
Dzi says
Ja też, szybkie i smaczne:)
Pati says
ile trzeba piec tę kapustę?
Dzi says
Należy ją piec tak jak w pkt. 5 „Piecz w piekarniku przez 1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.
Agnieszka says
Będzie idealna do mięs , porywam przepis. Książkę mam, ale chyba gdzieś przeoczyłam tą propozycję:)
Dzi says
🙂
Maargot says
Dzięki za przepis – będzie pycha z pieczenią wołową na dziko w święta. Pozdrawiam
Dzi says
Proszę bardzo!:)