Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do dzikiego ptactwa, ale ja podałam z polędwiczką wieprzową (o tym jutro).Polecam!

Pieczona czerwona kapusta (4-6 osób)

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty,cienko poszatkowana
  • 200 ml słodkiego octu winnego (u mnie balsamiczny)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. Poszatkowaną czerwoną kapustę włóż do naczynia żaroodpornego, po czym zalej octem winnym.
  3. Wsyp cukier trzcinowy i polej całość rozpuszczonym masłem.
  4. Następnie dopraw potrawę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Piecz w piekarniku przez  1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.
  6. Jeśli wydzieli się duża ilość soku, odlej go do rondela i gotuj na średnim ogniu,aż uzyska konsystencję syropu. Polej nim kapustę i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ją w całości.
Smacznego!

Share the post "Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, kapusta czerwona, obiad, ocet winny, surówki

« Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone
Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego »

Comments

  1. iza says

    13 lutego 2013 at 08:31

    fajna 😉 musze sobie zapisac bo lubię jego przepisy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lutego 2013 at 08:32

      Ja też, szybkie i smaczne:)

      Odpowiedz
  2. Pati says

    27 lutego 2013 at 12:13

    ile trzeba piec tę kapustę?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2013 at 12:34

      Należy ją piec tak jak w pkt. 5 „Piecz w piekarniku przez 1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.

      Odpowiedz
  3. Agnieszka says

    29 listopada 2013 at 21:14

    Będzie idealna do mięs , porywam przepis. Książkę mam, ale chyba gdzieś przeoczyłam tą propozycję:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 listopada 2013 at 21:19

      🙂

      Odpowiedz
  4. Maargot says

    30 listopada 2013 at 02:03

    Dzięki za przepis – będzie pycha z pieczenią wołową na dziko w święta. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 listopada 2013 at 09:45

      Proszę bardzo!:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Polędwiczka wieprzowa sosie z cydru i sera pleśniowego | pisze:
    14 lutego 2013 o 08:33

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa sosie z cydru i sera […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Warsztaty Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress