Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego, przepyszne curry z kurczakiem i dynią,  w obłędnym sosie z mlekiem kokosowym, czerwoną pastą curry i masłem orzechowym. Jest to danie z tych ekspresowych, idealnych na szybki i pyszny obiad. Doskonała propozycja dla amatorów rozgrzewającej kuchni w stylu dalekowschodnim. Jeżeli lubisz tego typu dania zapoznaj się też z innymi moimi przepisami z tej dziedziny, wszystkie pyszne! Polecam gorąco!

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwiona zadanie, szczegóły poniżej.

Scroll down for recipe in English

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 średnia piżmowa, obrana i pokrojone w małą kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 800 g piersi lub podudzi kurczaka, pokrojonych w większą kostkę
  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka miodu
  • 2 x 400-g puszki krojonych pomidorów
  • świeża kolendra, prażone nasiona do podania
  • olej kokosowy do smażenia
  • ryż lub makaron ryżowy do podania
  • uprażone nasiona lub migdały do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj dynię z chili w proszku, curry i kurkumą i odstaw.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć czosnek i imbir i smaż przez kilka minut. Dodaj kurczaka i smaż przez kolejne dwie minuty.
  3. Dodaj mleko kokosowe, a następnie wmieszaj masło orzechowe, pastę curry i miód.
  4. Dodaj dynię wraz z przyprawami i pomidorami i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż kurczak przestanie być surowy w środku a dynia zmięknie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane kolendrą i prażonymi nasionami lub migdałami.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj łyżkę oleju kokosowego, czosnek i imbir i uruchom program Slow Cook P1 na 2 minuty.
  2. Następnie dodaj kurczaka i ponownie uruchom program Slow Cook P1 na 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe, pastę curry, miód, pomidory i dynię i uruchom program Slow Cook P2 na 40 minut aż dynia będzie miękka.
  4. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj anie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane kolendrą i prażonymi nasionami lub migdałami.

Smacznego!

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

English version

Chicken, pumpkin and peanut butter curry

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 medium butternut squash or pumpkin, peeled and chopped into small cubes
  • 1 teaspoon chili powder
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 teaspoon turmeric
  • 6 cloves garlic, crushed
  • 5 cm piece of fresh ginger, peeled and chopped finely
  • 800 grams chicken thighs or breast, chopped into small pieces
  • 400 g can coconut milk
  • 3 tablespoons peanut butter
  • 3 tablespoons Thai red curry paste
  • 1 tablespoon honey
  • 2 x 400 gram cans chopped tomatoes
  • fresh coriander, toasted mixed seeds for servings
  • cooked rice or rice noodles for serving

Preparation:

  1. Toss the butternut squash in a large bowl with the chili powder, curry powder and turmeric, and set aside.
  2. Heat up oil in a large pan, then cook the garlic and ginger together for a couple of minutes. Add the chicken and cook for another two minutes.
  3. Add the coconut milk, then stir in the peanut butter, Thai curry paste and honey.
  4. Add the butternut squash and spices and the tomatoes, and simmer for about 30 to 40 minutes or until the chicken is cooked through and the squash is tender. Season to tase if necessary.
  5. Serve over rice, garnished with the coriander and mixed seeds.

Preparation for TCC:

  1. Add a tablespoon of coconut oil, garlic and ginger to the TCC bowl fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 for 2 minutes.
  2. Then add the chicken and launch Slow Cook P1 for 5 minutes.
  3. Next add coconut milk, peanut butter, curry paste, honey, tomatoes and pumpkin and launch Slow Cook P2 for 40 minutes until the pumpkin is cooked.
  4. Season to taste if necessary and serve with rice or rice noodles, sprinkled with coriander and toasted seeds or almonds.

Enjoy!

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

Share the post "Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, dynia, imbir, kuchnia indyjska, kurczak, masło orzechowe, miód, mleko kokosowe, Tefal Companion

« Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup »

Comments

  1. CookUp says

    18 stycznia 2018 at 23:53

    Wygląda tak pysznie, że absolutnie nie znamy żadnego sposobu na to, jak się mu oprzeć! 🙂 Za oknem prawdziwa zima, więc takie rozgrzewające smaki to idealny wybór. A zdjęcia jak zwykle świetne! 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry | FlyB Kulinaria pisze:
    17 stycznia 2018 o 23:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress