Zbliżają się walentynki, przedstawiam więc propozycję podania naleśników z nadzieniem z mascarpone, którą możemy zaskoczyć ukochaną osobę.
Naleśniki walentynkowe z mascarpone (16-18 szt)
Składniki:
- ciasto na naleśniki zgodnie z tym przepisem
- 3-4 krople czerwonego barwnika spożywczego
- 500 ml śmietanki 36 %
- 300 gr serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki ulubionych konfitur
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowane ciasto naleśnikowe, przed samym smażeniem mieszamy z barwnikiem spożywczym.Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta na rozgrzaną patelnię wysmarowaną cienko masłem i przechylając ją, rozprowadzamy ciasto tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
- Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
- Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.
- Serek mascarpone miksujemy z 1/4 szklanki cukru pudru i wanilią,aż uzyska puszystą konsystencję.
- Ubijamy śmietankę z pozostałą ilością cukru pudru do uzyskania sztywnej piany. Następnie przekładamy bitą śmietanę do serka mascarpone i ostrożnie mieszamy do połączenia się obu mas.
- Przystępujemy do składania naleśników. Można to robić na wiele sposobów, np. zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty tak jak ja. Na każdy naleśnik nakładamy cienką warstwę konfitur i grubą warstwę mascarpone, następnie delikatnie składamy go na pół, i znowu cienko smarujemy konfiturą i grubo mascarpone. Ponownie składamy na pół i otrzymujemy piękny,nadziewany trójkąt. Posypujemy całość cukrem pudrem zgodnie z własnymi upodobaniami.
Smacznego!
Dodaj komentarz