Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki"

  • Facebook
  • Twitter

Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów kuchni japońskiej, idealnie pasuje chyba do wszystkich mięs i ryb. W oryginale skład tego sosu jest dosyć skomplikowany i wymaga składników zazwyczaj niedostępnych w polskiej kuchni. Dlatego przedstawiam wersję uproszczoną, gdzie sos smakowo niewiele odbiega od oryginału.

Piersi kurczaka z sosem teriyaki (2 porcje)

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki startego imbiru (lub 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • uprażony sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym garnku wymieszaj sos sojowy,miód,ocet balsamiczny,czosnek i imbir.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i zamocz w przygotowanej mieszance (można zostawić na noc).
  3. Rozgrzej patelnię z olejem i włóż kurczaka. Smaż na dużym ogniu ok. 5 minut  z każdej strony aż będzie zarumieniony. Następnie podlej kurczaka wodą i duś pod przykryciem ok. 20 min, aż będzie upieczony (ja używam termometru kuchennego i gdy pokazuje mi temperaturę wewnętrzną 75 oC wiem,że kurczak jest gotowy). Od czasu do czasu podlewaj wodą, aby uniknąć przypalenia.
  4. W czasie gdy kurczak się piecze, możemy przygotować sos. Podgrzewaj  w rondlu na średnim ogniu pozostałą marynatę ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
  5. Wyjmij kurczaka i odstaw go na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie pokrój piersi w plastry.
  6. Podawaj piersi polane sosem,posypane uprażonym sezamem i ryżem.

Smacznego!

Share the post "Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, kurczak, mięso, miód, obiad, ocet balsamiczny, piersi z kurczaka, sezam, sos sojowy, teriyaki

« Makaron z serem pleśniowym i grzybami Gordona Ramsaya
Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya »

Trackbacks

  1. Grillowany dorsz w sosie teriyaki | karmelowy pisze:
    22 czerwca 2013 o 06:21

    […] preferencjami smakowymi. Można jednak użyć wersji mocno uproszczonej, a też pysznej, z tego przepisu z kurczakiem. Podałam go z mocno imbirowym makaronem. […]

    Odpowiedz
  2. Łosoś teriyaki na makaronie z cukiniąkarmelowy | karmelowy pisze:
    18 marca 2014 o 14:58

    […] szklanki sosu teriyaki (gotowego lub domowej roboty z tego lub tego […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie moich ulubionych świątecznych pyszności

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad

Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress