Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter

Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników?  Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów:  z konfiturą,bitą śmietana,mascarpone,twarogiem, a także faszerowane np. pieczarkami, w formie krokietów, a nawet używane są do tak wyszukanych potraw jak wołowina alla wellington (za której zrobienie zbieram się już jakiś czas).

Najsmaczniejsze naleśniki (16-18 szt)

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
  • 10 g masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski.
  2. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka.
  3. Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
  4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
  5. Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
  6. Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
  7. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
  8. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
  9. Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.
Smacznego!

Share the post "Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: Michel Roux, naleśniki, poradnik, śniadanie, słodkości

« Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin
Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone »

Comments

  1. dorota says

    12 lutego 2013 at 17:50

    Piękne naleśniki! Jutro wypróbuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2013 at 18:15

      Polecam,ja jem je nawet z samym jogurtem owocowym. Pycha!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Romantyczne naleśniki walentynkowe z mascarpone | pisze:
    12 lutego 2013 o 09:37

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Śniadanie / Romantyczne naleśniki walentynkowe z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel

Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake

Warsztaty wielkanocne w Akademii Smaku Sokołów

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress