Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników? Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów: z konfiturą,bitą śmietana,mascarpone,twarogiem, a także faszerowane np. pieczarkami, w formie krokietów, a nawet używane są do tak wyszukanych potraw jak wołowina alla wellington (za której zrobienie zbieram się już jakiś czas).
Najsmaczniejsze naleśniki (16-18 szt)
Składniki:
- 125 g mąki
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
- 10 g masła do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski.
- Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka.
- Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
- Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
- Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
- Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
- Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
- Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.
Piękne naleśniki! Jutro wypróbuję.
Polecam,ja jem je nawet z samym jogurtem owocowym. Pycha!