Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w lodówce, a następnego dnia wystarczy tylko uformować bułeczki i wrzucić do piekarnika.
Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem (12 szt.)
Składniki:
- 1 duża cebula, okrojona w kosteczkę
- 2 duże ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki soli
- drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
- 1 białko jajka, lekko ubite
Przygotowanie:
- Rozgrzej na patelni masło i włóż cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 15-20 min, aż będzie ładnie skarmelizowana. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Wlej do miseczki ciepłą wodę i rozsyp na wierzchu drożdże. Dodaj miód,oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
- W tym czasie wsyp do miski miksera obie mąki i sól. Dodaj przestygniętą cebulę,rozmaryn. Wymieszaj całość łyżką i zacznij miksować odpowiednią końcówką do ciasta, na najniższych obrotach.
- Dolewaj powoli wodę z drożdżami i miodem. Ciasto jest gotowe, gdy na haku miksera utworzy kulę. jeżeli jest zbyt mokre dosyp troszkę mąki, jeżeli zbyt suche dolej odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
- Wysmaruj dużą miskę oliwą z oliwek (lub spryskaj specjalnym sprayem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu) i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 -2 godzin. Ja w tym momencie po ok. godzinie wstawiam do lodówki na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Uformuj z ciasta 12 kulek i wyłóż równomiernie na blachę, przykryj ręcznikiem i pozwól im wyrastać jeszcze 15-20 min.Świeżo wyjęte z lodówki ciasto jest chłodne, więc w takim przypadku pozwalam wyrastać bułkom w nagrzanym do 50 oC piekarniku.
- Piecz bułki nagrzanym do 200 oC piekarniku ok. 20 min ( lub do suchego patyczka), posmaruj je w połowie pieczenia lekko ubitym białkiem.
- Wyjmij upieczone bułki i pozwól im przez kilka minut ostygnąć.
Yuko says
Buns with caramelized onions and rosemary…sounds very interesting and yummy! These look REALLY yummy 🙂