Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem"

  • Facebook
  • Twitter

Chyba każdy lubi pyszne, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, a te dodatkowo są jeszcze zdrowe. Karmelizowana cebulka, rozmaryn i czosnek tworzą dodają im wyjątkowego posmaku. Polecam na weekendowe śniadanie. W związku z tym,że przepis zawiera drożdże i co za tym idzie ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie, przygotowuję je wieczorem i przechowuję w lodówce, a następnego dnia wystarczy tylko uformować bułeczki i wrzucić do piekarnika.

 

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem (12 szt.)

Składniki:

  • 1 duża cebula, okrojona w kosteczkę
  • 2 duże ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 1 białko jajka, lekko ubite

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło i włóż cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 15-20 min, aż będzie ładnie skarmelizowana. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  2. Wlej do miseczki ciepłą wodę i rozsyp na wierzchu drożdże. Dodaj miód,oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  3. W tym czasie wsyp do miski miksera obie mąki i sól. Dodaj przestygniętą cebulę,rozmaryn. Wymieszaj całość łyżką i zacznij miksować odpowiednią końcówką do ciasta, na najniższych obrotach.
  4. Dolewaj powoli wodę z drożdżami i miodem. Ciasto jest gotowe, gdy na haku miksera utworzy kulę. jeżeli jest zbyt mokre dosyp troszkę mąki, jeżeli zbyt suche dolej odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
  5. Wysmaruj dużą miskę oliwą z oliwek (lub spryskaj specjalnym sprayem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu) i włóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 -2 godzin. Ja w tym momencie po ok. godzinie wstawiam do lodówki na noc.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 oC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Uformuj z ciasta 12 kulek i wyłóż równomiernie na blachę, przykryj ręcznikiem i pozwól im wyrastać jeszcze 15-20 min.Świeżo wyjęte z lodówki ciasto jest chłodne, więc w takim przypadku pozwalam wyrastać bułkom w nagrzanym do 50 oC piekarniku.
  8. Piecz bułki nagrzanym do 200 oC piekarniku ok. 20 min ( lub do suchego patyczka), posmaruj je w połowie pieczenia lekko ubitym białkiem.
  9. Wyjmij upieczone bułki i pozwól im przez kilka minut ostygnąć.
Smacznego!

 

Share the post "Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: bułki, karmelizowana cebula, miód, śniadanie, wypieki

« Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya
Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin »

Comments

  1. Yuko says

    11 lutego 2013 at 23:46

    Buns with caramelized onions and rosemary…sounds very interesting and yummy! These look REALLY yummy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine

Odwrocony piernik z zurawina i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

kielbasa_zapiekana

Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Zupa kurkowa / Chanterelle soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress