Dziś przedstawiam kolejny włoski klasyk – osso buco, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza dziurę w kości:). Ogólnie rzecz biorąc są to grube plastry goleni cielęcej, z kostką, obsmażone na patelni a następnie duszone w piekarniku z pomidorami, ziołami i winnym sosem. Nie ma chyba nic lepszego na obiad w chłodny jesienny dzień. Przepis na to danie odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „World Kitchen”, który proponuje podać je z pieczoną dynią i polentą, tak też zrobiłam. Polecam!
Scroll down for English
Osso buco z pieczoną dynią
(4 porcje)
Składniki:
- 4 duże plastry/kawałki goleni cielęcych, o grubości najlepiej 4-5cm
- 25 g mąki pszennej
- sól morska i czarny mielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 cebule, obrane i posiekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 225 ml passaty
- 250 ml bulionu drobiowego
- garść posiekanej natki pietruszki
Składniki na pieczoną dynię:
- 1 dynia, obrana, bez pestek i pokrojona w kostkę (4 szklanki)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- listki z 2 gałązek tymianku lub rozmarynu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem, po czym natrzyj nią uprzednio umytą i osuszoną cielęcinę. Rozgrzej w dużej, najlepiej żaroodpornej patelni olej, i włóż kawałki mięsa. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij na talerz i odstaw.
- Na tą samą patelnię wyłóż cebulę, i smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Smaż całość, aż cebula stanie się miękka i lekko zarumieniona, po czym wlej wino i włóż tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Następnie wmieszaj passatę, dopraw całość solą i pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty. Wlej i wmieszaj bulion, włóż mięso, przykryj patelnię przykrywką i włóż do piekarnika (lub przełóż do naczynia żaroodpornego). Piecz przez 1 1/2 godziny, obracając mięso w połowie pieczenia.
- W międzyczasie umieść przygotowaną dynię w dużej misce, wlej oliwę, włóż czosnek, po czym posól ją i popieprz. Porządnie całość wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia. W 50 minucie pieczenia się mięsa, włóż do piekarnika blachę z dynią i piecz przez około 40 minut do miękkości.
- Po wyjęciu mięsa z piekarnika, wyjmij i wyrzuć rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Wyłóż na podgrzane talerze polentę i połóż na nią osso buco. Następnie wyłóż pieczoną dynię i posyp posiekaną pietruszką.
Smacznego!
English version
Osso buco with roasted butternut squash
(4 servings)
Ingredients:
- 4 large pieces veal shin (bone-in), 4-5cm thick
- 25 g plain flour
- sea salt and black pepper
- 3 tbsp olive oil
- 2 onions, peeled and chopped
- 3 garlic cloves, peeled and sliced
- 200 ml dry white wine
- 3 thyme sprigs
- 3 rosemary sprigs
- 1 bay leaf
- 225 ml passata
- 250 ml chicken stock
- handful of flat-leaf parsley leaves
- 1 large butternut squash, peleed,deseede and diced (4 cups)
- 2-3 tbsp olive oil
- 2 garlic cloves, peeled and sliced
- 2 thyme or rosemary sprigs,leaves stripped
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Lay the veal pieces on a board. Season the flour with salt and pepper and use to lightly coat the veal. Heat the olive oil in a large, wide heavy-based or flameproof casserole and brown the veal pieces in batches, turning them to colour all over; set aside on a plate.
- Add the onions to the pan and fry gently for 2-3 minutes, then add the garlic. Cook until the onions are soft and lightly golden, then pour in the wine and add the thyme, rosemary and bay leaf. Stir in the passata, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes. Pour in the stock, veal, cover with a lid and cook in the oven for 1 1/2 hours, turning the meat halfway through cooking.
- Meanwhile, place the squash in a large bowl with the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper. Toss well, then transfer to a baking tray. When the osso buco has been cooking for about 50 minutes, place the tray of squash in the oven and roast for about 40 minutes until tender.
- Discard the thyme, rosemary and bay leaf from the osso buco. Pile the polenta onto warm plates and top with the osso buco. Finish with a sprinkling of prasley and serve the roasted squqash alongside.
Wiewióra says
Faktycznie jesienne sycące danie 😉 i ta dynia… polubiłabym na pewno!
Dzi says
Polecam rękami i nogami!:)