Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich na całym świecie, także na moim blogu. W każdym miejscu na ziemi możemy spotkać włoskie restauracje a przynajmniej pizzerie 😊 Zapewne dlatego, że dania zazwyczaj są łatwe i szybkie do przygotowania, a przesmaczne!
Historia kuchni włoskiej sięga ponad 1000 lat wstecz, gdzie po raz pierwszy słowo „pizza” pojawiło się w dokumencie już z 997 r.! Sam zwyczaj zwyczaj jedzenia pizzy i sałaty z oliwą narodził się w starożytnym Rzymie.
Jednak nie tylko pizzą i sałatą kuchnia włoska stoi, jest ona bardzo różnorodna a co najważniejsze sezonowa. Charakteryzuje się wręcz przygotowywaniem dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku, dzięki czemu dania te są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze. Ponadto, Włosi używają mnóstwa ziół, które dodają każdemu daniu charakteru.
We Włoszech jest aż 20 regionów kulinarnych i każdy z nich słynie z czegoś innego. Florencja słynie z befsztyka, Turynie z dań z kurczakiem w roli głównej, Bolonia jak łatwo się domyślić z sosu bolognese, Neapol z tradycyjnej margherity, a w Emilia-Romania faszerowane pierożki. Im dalej na południe, tym więcej dań z owoców morza, które ja uwielbiam!
Warto też wspomnieć o fakcie, że Włosi są bardzo przywiązani do swoich tradycji kulinarnych i rodzinnych. Przepisy oraz sposób przygotowywania dań są przekazywane z pokolenia na pokolenie i bardzo niechętnie wprowadzają jakieś modyfikacje. Ponadto posiłki spożywane są w gronie rodzinnym, przy suto zastawionym stole gdzie w trakcie posiłku toczą się różne gorące zazwyczaj dyskusje na każdy temat.
Ponadto, Włosi trzymają się swoich pór posiłków. Rano zazwyczaj jest to espresso z czymś słodkim, za to porze lunchu raczą się klasyczni swoimi pastami 🙂 Za to kolacja jest gwoździem programu. Wtedy to zbiera się cała familia, przy jednym stole i to własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem.
Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską.
Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej. Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni.
No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:)
No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi!
Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna!
Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna!
Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i bardzo sycąca:)
Nie można też zapomnieć o lasagne! Na moim blogu mam ich kilka, ale poniżej przedstawiam Wam moje ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami.
Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią.
Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego wina i sera pleśniowego. Obłęd!
I na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu! Ten nigdy mi się nie znudzi 🙂
Jednak żeby poznać prawdziwy, autentyczny smak tych dań warto wybrać się do Włoch na przykład z biurem podróży Rainbow, które ma ogromny wachlarz włoskich kierunków 😊 I tu przechodzę do mojej drugiej włoskiej przyjemności, są nimi sporty zimowe! Szczególnie snowboard:) A wiadomo, Włochy słyną z najlepszych szlaków na świecie. Polecam gorąco!
Wpis powstał przy współpracy z biurem podróży Rainbow.
prostadieta.pl says
Prześliczna Ci ta pizza wyszła, narobiłaś mi takiego apetytu że zaraz idę robić swoją 😀 Robię ją bardzo podobnie do Twojego przepisu ale nie rozwałkowuję ciasta a je po prostu rozciągam – dzięki temu nie jest takie zbite
Dzi says
O, następnym razem spróbuję rozciągnąć 😉
toskanianatalerzu.pl says
Takich rzeczy nie można oglądać będąc głodnym 🙂 kwintesencja włoskiej kuchni w jednym wpisie
Magdalena says
Klasyczna margheritta robi robotę. Sama nie raz robię sobie taką pizzunie na szybko ale ze smakiem 🙂 Fajna propozycja makaroniku, dzięki i pozdrawiam, MAdzia 🙂
Włoski sklepik says
Wszystko wygląda na smakowite 😀 Wiadomo, że jak Włochy, to najbardziej podoba mi się pizza. Ale i owoce morza chętnie bym spróbowała.