Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Lifestyle / Moje włoskie przyjemności

Moje włoskie przyjemności

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Moje włoskie przyjemności"

  • Facebook
  • X

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich na całym świecie, także na moim blogu. W każdym miejscu na ziemi możemy spotkać włoskie restauracje a przynajmniej pizzerie 😊 Zapewne dlatego, że dania zazwyczaj są łatwe i szybkie do przygotowania, a przesmaczne!

Historia kuchni włoskiej sięga ponad 1000 lat wstecz, gdzie po raz pierwszy słowo „pizza” pojawiło się w dokumencie już z 997 r.!  Sam zwyczaj zwyczaj jedzenia pizzy i sałaty  z oliwą narodził się w starożytnym Rzymie.

Jednak nie tylko pizzą i sałatą kuchnia włoska stoi, jest ona bardzo różnorodna a co najważniejsze sezonowa. Charakteryzuje się wręcz przygotowywaniem dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku, dzięki czemu dania te są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze.  Ponadto, Włosi używają mnóstwa ziół, które dodają każdemu daniu charakteru.

We Włoszech jest aż 20 regionów kulinarnych i każdy z nich słynie z czegoś innego. Florencja słynie z befsztyka, Turynie z dań z kurczakiem w roli głównej, Bolonia jak łatwo się domyślić z sosu bolognese, Neapol z tradycyjnej margherity,  a w Emilia-Romania faszerowane pierożki. Im dalej na południe, tym więcej dań z owoców morza, które ja uwielbiam!

Warto też wspomnieć o fakcie, że Włosi są bardzo przywiązani do swoich tradycji  kulinarnych i rodzinnych. Przepisy oraz sposób przygotowywania dań są przekazywane z pokolenia na pokolenie i bardzo niechętnie wprowadzają jakieś modyfikacje. Ponadto posiłki spożywane są w gronie rodzinnym, przy suto zastawionym stole gdzie w trakcie posiłku toczą się różne gorące zazwyczaj dyskusje na każdy temat.

Ponadto, Włosi trzymają się swoich pór posiłków. Rano zazwyczaj jest to espresso z czymś słodkim, za to porze lunchu raczą się klasyczni swoimi pastami 🙂 Za to kolacja jest gwoździem programu. Wtedy to zbiera się cała familia, przy jednym stole i to własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem.

Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską.

Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej.  Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni.

Gnocchi-z-szalwia-i-grzybami-Gnocchi-with-mushrooms-and-sage

No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:)

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimps in creamy sauce

No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi!

Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna!

Pizza z kurczakiem barbecue / Barbecue chicken pizza

Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna!

Wloska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i bardzo sycąca:)

Nie można też zapomnieć o lasagne! Na moim blogu mam ich kilka, ale poniżej przedstawiam Wam moje ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami.

Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią.

Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego wina i sera pleśniowego. Obłęd!

I na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu! Ten nigdy mi się nie znudzi 🙂

tiramisu

Jednak żeby poznać prawdziwy, autentyczny smak tych dań warto wybrać się do Włoch na przykład z biurem podróży Rainbow, które ma ogromny wachlarz włoskich kierunków 😊 I tu przechodzę do mojej drugiej włoskiej przyjemności, są nimi sporty zimowe! Szczególnie snowboard:) A wiadomo, Włochy słyną z najlepszych szlaków na świecie. Polecam gorąco!

Colorful Positano and turquoise sea, Amalfi Coast, Bay of Naples – Italy

Wpis powstał przy współpracy z biurem podróży Rainbow.

Share the post "Moje włoskie przyjemności"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Lifestyle, Styl życia Tagged With: kuchnia włoska, lifestyle

« Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna »

Comments

  1. prostadieta.pl says

    29 listopada 2017 at 17:55

    Prześliczna Ci ta pizza wyszła, narobiłaś mi takiego apetytu że zaraz idę robić swoją 😀 Robię ją bardzo podobnie do Twojego przepisu ale nie rozwałkowuję ciasta a je po prostu rozciągam – dzięki temu nie jest takie zbite

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 listopada 2017 at 18:06

      O, następnym razem spróbuję rozciągnąć 😉

      Odpowiedz
  2. toskanianatalerzu.pl says

    6 marca 2019 at 13:40

    Takich rzeczy nie można oglądać będąc głodnym 🙂 kwintesencja włoskiej kuchni w jednym wpisie

    Odpowiedz
  3. Magdalena says

    13 lipca 2020 at 22:50

    Klasyczna margheritta robi robotę. Sama nie raz robię sobie taką pizzunie na szybko ale ze smakiem 🙂 Fajna propozycja makaroniku, dzięki i pozdrawiam, MAdzia 🙂

    Odpowiedz
  4. Włoski sklepik says

    27 września 2021 at 06:44

    Wszystko wygląda na smakowite 😀 Wiadomo, że jak Włochy, to najbardziej podoba mi się pizza. Ale i owoce morza chętnie bym spróbowała.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Moje włoskie przyjemności | FlyB Kulinaria pisze:
    30 listopada 2017 o 23:48

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Szybkie tiramisu i konkurs!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress