Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

by Dzi 1 Comment

Share the post "Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage"

  • Facebook
  • X

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo „Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko przepis na gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej i na zdjęciu wyglądały obłędnie! Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego problemu, generalnie jak ktoś kiedyś robił kopytka to proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo w gębie! Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym podsmażyłam moje gnocchi bo lubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco! Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora na panierowaną pierś z kurczaka z salsą pomidorową, którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Gnocchi z szałwią i grzybami

(2 porcje)

Składniki:

  • 300 g obranych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 1 małe jajko, rozbełtane
  • 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania
  • 100 g masła
  • 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki
  • 1 łyżka drobno pokrojonych świeżch liści szałwii
  • 30 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski.
  2. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto.
  3. Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy około 1,5 cm średnicy i i pokrój je na 2 cm kawałki.
  4. W większym garnku zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.
  5. W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Włóż gnocchi i dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłóż gnocchi z szałwią i grzybami na 2 talerze i podawaj posypane startym parmezanem.

Smacznego!

English version

Gnocchi with mushrooms and sage

(2 servings)

Ingredients:

  • 300 g floury potatoes
  • salt and pepper
  • 1 small egg, lightly beaten
  • 100 g plain flour, plus extra for dusting
  • 100 g butter
  • 120 g mixed wild mushrooms, quartered
  • 1 tbsp finely sliced fresh sage leaves
  • 30 g freshly grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Cook the potatoes in boiling salted water for 25-30 minutes until tender. Drain well, leave to cool slightly and press through a potato ricer into a large bowl.
  2. While the potatoes are still warm, add two pinches of salt, the egg and the flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough.
  3. Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces.
  4. Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi, a few at a time, and cook for about 2 minutes. They are ready as soon as they oat to the surface.
  5. Meanwhile, melt the butter in a large frying pan over a medium heat. Once hot, stir in the mushrooms and cook for 2-3 minutes before adding the sage. Season with salt and pepper and remove the pan from the heat and mix in the gnocchi.
  6. Divide between two serving plates and serve sprinkled with the grated Parmesan.

Enjoy!

Share the post "Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: Gino D’Acampo, gnocchi, grzyby, grzyby leśne, kuchnia włoska, obiad, parmezan, ser, zioła

« Cafe Furkot – recenzja
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup »

Trackbacks

  1. Moje włoskie przyjemności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 grudnia 2017 o 09:41

    […] też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej.  Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS!

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Parmezanowe ziemniaczki opiekane

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress