Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo „Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko przepis na gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej i na zdjęciu wyglądały obłędnie! Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego problemu, generalnie jak ktoś kiedyś robił kopytka to proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo w gębie! Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym podsmażyłam moje gnocchi bo lubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco! Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora na panierowaną pierś z kurczaka z salsą pomidorową, którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Gnocchi z szałwią i grzybami
(2 porcje)
Składniki:
- 300 g obranych ziemniaków
- sól i pieprz
- 1 małe jajko, rozbełtane
- 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania
- 100 g masła
- 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki
- 1 łyżka drobno pokrojonych świeżch liści szałwii
- 30 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski.
- Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy około 1,5 cm średnicy i i pokrój je na 2 cm kawałki.
- W większym garnku zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.
- W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Włóż gnocchi i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż gnocchi z szałwią i grzybami na 2 talerze i podawaj posypane startym parmezanem.
Smacznego!
English version
Gnocchi with mushrooms and sage
(2 servings)
Ingredients:
- 300 g floury potatoes
- salt and pepper
- 1 small egg, lightly beaten
- 100 g plain flour, plus extra for dusting
- 100 g butter
- 120 g mixed wild mushrooms, quartered
- 1 tbsp finely sliced fresh sage leaves
- 30 g freshly grated Parmesan cheese
Preparation:
- Cook the potatoes in boiling salted water for 25-30 minutes until tender. Drain well, leave to cool slightly and press through a potato ricer into a large bowl.
- While the potatoes are still warm, add two pinches of salt, the egg and the flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough.
- Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces.
- Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi, a few at a time, and cook for about 2 minutes. They are ready as soon as they oat to the surface.
- Meanwhile, melt the butter in a large frying pan over a medium heat. Once hot, stir in the mushrooms and cook for 2-3 minutes before adding the sage. Season with salt and pepper and remove the pan from the heat and mix in the gnocchi.
- Divide between two serving plates and serve sprinkled with the grated Parmesan.
Enjoy!
[…] też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej. Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne […]