Delia Smith-ikona brytyjskiej kuchni i autorka bestsellerowych książek kucharskich,sprzedawanych na całym świecie (do chwili obecnej ponad 21 milionów egzemplarzy). Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki ” Complete cookery course” i jest to jedna z tych książek,z której chcę, i co najważniejsze mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego.
Tym razem wypróbowałam jej przepis na szybkie ciasto na pizzę, na którym zrobiłam prostą margheritę. Wcześniej umieściłam na blogu przepis na ciasto Michela Rouxa,które jest idealne i smakuje jak z profesjonalnej pizzerii,jednak wymaga dużo więcej zachodu i czasu. Ten przepis jest dla mocno niecierpliwych, którzy chcą uzyskać szybki i także smaczny efekt. Polecam!
Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith
(na 2 pizze o śr. 32 cm)
Składniki:
- 75-110 ml ciepłej wody (ok 40 0C)
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 225 g mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko,lekko rozbełtane
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 ilości ciasta z przepisu powyżej
- 1/2 ilości sosu pomidorowego z tego przepisu
- 5 pomidorków koktajlowych,pokrojonych w cienkie plasterki
- 200 g mozzarelli pokrojonej w plasterki lub startej na tarce
- 1 ząbek czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
- świeża bazylia
Przygotowanie ciasta na pizzę:
- W miseczce wymieszaj 75 ml ciepłej wody z cukrem i drożdżami,odstaw na 10-15 min,aż postaną bąbelki.
- Do miski miksera przesiej mąkę,wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko,wodę z drożdżami i miksuj odpowiednią końcówką,aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto jest idealne gdy tworzy się z niego odchodząca od ścianek kula, jeśli jest zbyt suche dolewaj po odrobinie wodę,jeżeli zbyt mokre,dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało idealną konsystencję.
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj ok. 10 minut,aż będzie gładkie i bez grudek.
- Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski,przykryj folią spożywczą i odstaw,na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut. Można już przygotowywać pizzę,kolejne wyrośnięcie nie jest już konieczne.
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 32 cm,przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je sosem pomidorowym.
- Wyłóż plasterki czosnku,plasterki pomidorków koktajlowych i posyp mozzarellą (lub wyłóż plasterki).
- Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut,aż brzegi ciasta będą zarumienione.
- Wyłóż na upieczoną pizzę bazylię i podawaj.
Inspirowane smakiem says
Po prostu pyszne!
Dzi says
🙂 i szybkie
Papryczkaa says
wygląda idealnie !
nic ująć nic dodać 🙂
Dzi says
🙂
Clary says
Wspaniały ! Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować kolejny przepis na pizzę. Będę u Ciebie częstym gościem, dodaję do ulubionych (w linkach) na moim blogu.
Pozdrawiam !
PS. zdjęcia są cudowne !!
Dzi says
Takie komentarze motywują mnie do dalszych eksperymentów,dziękuję:)
Clary says
I bardzo dobrze, właśnie patrzę na Twój przepis na Pain aux raisins, przez co jestem tak niesamowicie głodna, że to aż niemal męczarnia ! Wręcz czuję ich zapach 😉 Będę stałym gościem mam nadzieję, że będzie coraz więcej takich wspaniałych przepisów i zdjęć!
O dziwo każdy z Twoich przepisów chętnie sama bym przygotowała (uwielbiam gotować), a to się rzadko zdarza żebym wszystko lubiła 😉
Dzi says
ooo pyszne były,polecam:) Najwyraźniej też lubisz mniej „tradycyjne” smaki:)
Clary says
Zdecydowanie tak ! Trafiłam tu przypadkiem jakieś 20 min temu a już uwielbiam Twojego bloga ! 😀
Dzi says
:))
Ola Mała says
Boję się jajka w cieście na pizzę i niskiej temperatury. Proszę rozwiać moje obawy 😉
Dzi says
Spokojnie,ciasto po rozwałkowaniu jest cienkie,a po upieczeniu pięknie rumiane na brzegach i pod spodem. Wszystko było jak najbardziej ok:)
monika says
jak pieczesz pizze na termoobiegu ? czy grzanie górne /dolne?
Dzi says
Ja zawsze włączam grzanie górne i dolne.
Klaudia says
Czy wyrobione ciasto mozna zamrozic? 🙂 Jesli tak to normalnie po wyrosnieciu i wyrobieniu tak??
pozdrawiam 🙂
Dzi says
Jak najbardziej można mrozić, tylko ja to robię przed wyrośnięciem;)
Klaudia says
Aha czyli po wyrobieniu ciasta juz mrozimy ? ( nie czekamy 1h?) … No w sumie jak sie bedzie pozniej odmrazac to wyrosnie 🙂
pozdrawiam
Dzi says
dokładnie tak, drożdże się obudzą i zaczną działać 😉
Łukasz says
Akurat ona nie może się mylić. I faktycznie tak jest, pizza wyśmienita, zwłaszcza po zrobieniu jej na kamieniu.