Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

by Dzi 22 komentarze

Share the post "Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita"

  • Facebook
  • Twitter

Delia Smith-ikona brytyjskiej kuchni i autorka bestsellerowych książek kucharskich,sprzedawanych na całym świecie (do chwili obecnej ponad 21 milionów egzemplarzy). Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki ” Complete cookery course” i jest to jedna z tych książek,z której chcę, i co najważniejsze mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego.

Tym razem wypróbowałam jej przepis na szybkie ciasto na pizzę, na którym zrobiłam prostą margheritę. Wcześniej umieściłam na blogu przepis na ciasto Michela Rouxa,które jest idealne i smakuje jak z profesjonalnej pizzerii,jednak wymaga dużo więcej zachodu i czasu. Ten przepis jest dla mocno niecierpliwych, którzy chcą uzyskać szybki i także smaczny efekt. Polecam!

 

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith 

(na 2 pizze o śr. 32 cm)

Składniki:

  • 75-110 ml ciepłej wody (ok 40 0C)
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 225 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko,lekko rozbełtane
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Pizza margherita (32 cm)
Składniki:
  • 1/2 ilości ciasta z przepisu powyżej
  • 1/2 ilości sosu pomidorowego z tego przepisu
  • 5 pomidorków koktajlowych,pokrojonych w cienkie plasterki
  • 200 g mozzarelli pokrojonej w plasterki lub startej na tarce
  • 1 ząbek czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
  • świeża bazylia

Przygotowanie ciasta na pizzę:

  1. W miseczce wymieszaj 75 ml ciepłej wody z cukrem i drożdżami,odstaw na 10-15 min,aż postaną bąbelki.
  2. Do miski miksera przesiej mąkę,wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko,wodę z drożdżami i miksuj odpowiednią końcówką,aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto jest idealne gdy tworzy się z niego odchodząca od ścianek kula, jeśli jest zbyt suche dolewaj po odrobinie wodę,jeżeli zbyt mokre,dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało idealną konsystencję.
  3. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj ok. 10 minut,aż będzie gładkie i bez grudek.
  4. Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski,przykryj folią spożywczą i odstaw,na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto  powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut. Można już przygotowywać pizzę,kolejne wyrośnięcie nie jest już konieczne.
Przygotowanie pizzy:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy ok. 32 cm,przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je sosem pomidorowym.
  3. Wyłóż plasterki czosnku,plasterki pomidorków koktajlowych i posyp mozzarellą (lub wyłóż plasterki).
  4. Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut,aż brzegi ciasta będą zarumienione.
  5. Wyłóż na upieczoną pizzę bazylię i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, Delia Smith, kuchnia włoska, mozzarella, obiad, pizza, poradnik, sos pomidorowy, wypieki

« Wiosenny omlet z piekarnika
Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera »

Comments

  1. Inspirowane smakiem says

    16 maja 2013 at 08:14

    Po prostu pyszne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2013 at 10:21

      🙂 i szybkie

      Odpowiedz
  2. Papryczkaa says

    16 maja 2013 at 16:28

    wygląda idealnie !
    nic ująć nic dodać 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2013 at 16:34

      🙂

      Odpowiedz
  3. Clary says

    16 maja 2013 at 21:24

    Wspaniały ! Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować kolejny przepis na pizzę. Będę u Ciebie częstym gościem, dodaję do ulubionych (w linkach) na moim blogu.
    Pozdrawiam !
    PS. zdjęcia są cudowne !!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2013 at 21:26

      Takie komentarze motywują mnie do dalszych eksperymentów,dziękuję:)

      Odpowiedz
      • Clary says

        16 maja 2013 at 21:40

        I bardzo dobrze, właśnie patrzę na Twój przepis na Pain aux raisins, przez co jestem tak niesamowicie głodna, że to aż niemal męczarnia ! Wręcz czuję ich zapach 😉 Będę stałym gościem mam nadzieję, że będzie coraz więcej takich wspaniałych przepisów i zdjęć!
        O dziwo każdy z Twoich przepisów chętnie sama bym przygotowała (uwielbiam gotować), a to się rzadko zdarza żebym wszystko lubiła 😉

        Odpowiedz
        • Dzi says

          16 maja 2013 at 21:44

          ooo pyszne były,polecam:) Najwyraźniej też lubisz mniej „tradycyjne” smaki:)

          Odpowiedz
          • Clary says

            16 maja 2013 at 21:45

            Zdecydowanie tak ! Trafiłam tu przypadkiem jakieś 20 min temu a już uwielbiam Twojego bloga ! 😀

          • Dzi says

            16 maja 2013 at 21:50

            :))

  4. Ola Mała says

    23 maja 2013 at 11:55

    Boję się jajka w cieście na pizzę i niskiej temperatury. Proszę rozwiać moje obawy 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2013 at 11:58

      Spokojnie,ciasto po rozwałkowaniu jest cienkie,a po upieczeniu pięknie rumiane na brzegach i pod spodem. Wszystko było jak najbardziej ok:)

      Odpowiedz
  5. monika says

    23 stycznia 2014 at 15:14

    jak pieczesz pizze na termoobiegu ? czy grzanie górne /dolne?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2014 at 15:19

      Ja zawsze włączam grzanie górne i dolne.

      Odpowiedz
  6. Klaudia says

    5 czerwca 2018 at 13:03

    Czy wyrobione ciasto mozna zamrozic? 🙂 Jesli tak to normalnie po wyrosnieciu i wyrobieniu tak??

    pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 czerwca 2018 at 13:13

      Jak najbardziej można mrozić, tylko ja to robię przed wyrośnięciem;)

      Odpowiedz
      • Klaudia says

        5 czerwca 2018 at 13:15

        Aha czyli po wyrobieniu ciasta juz mrozimy ? ( nie czekamy 1h?) … No w sumie jak sie bedzie pozniej odmrazac to wyrosnie 🙂

        pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Dzi says

          5 czerwca 2018 at 13:17

          dokładnie tak, drożdże się obudzą i zaczną działać 😉

          Odpowiedz
  7. Łukasz says

    27 maja 2019 at 14:43

    Akurat ona nie może się mylić. I faktycznie tak jest, pizza wyśmienita, zwłaszcza po zrobieniu jej na kamieniu.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Dmith | karmelowy pisze:
    21 maja 2013 o 06:01

    […] Delii pisałam już tutaj wraz z  jej przepisem na szybkie ciasto na pizzę,które też tutaj zostało wykorzystane. Tym […]

    Odpowiedz
  2. Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi/Calzone with chicken, spinach and wild mushroomskarmelowy | karmelowy pisze:
    18 marca 2014 o 12:24

    […] ilości ciasta z tego lub tego przepisu, albo 1 gotowe zakupione w […]

    Odpowiedz
  3. Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza | karmelowy pisze:
    27 czerwca 2014 o 09:06

    […] ciasto do pizzy z tego lub tego przepisu, lub gotowe ze […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage

Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes

Kielbasa zapiekana z batatami i serem plesniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress