Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

by Dzi 1 Comment

Share the post "Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam 😉 Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam!

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Scroll down for recipe in English

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 3 papryczki chili, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki czerwonej pasty curry
  • 1×400 g puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego  (opcjonalnie)
  • 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki
  • 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • sok z limonki do smaku
  • 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty.
  2. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut.
  3. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym do smaku. Gotuj całość przez minutę lub dwie i dodaj pokrojone w cienkie plasterki mięso.
  4. Gotuj całość przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane zgodnie z Waszymi preferencjami, i dodaj sok z limonki i kolendrę do smaku. Zdejmij z ognia i podawaj.

Smacznego!

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

English version

Thai red curry with goose and pumpkin

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 tablespoon minced lemongrass, white parts only (optional)
  • 1 tablespoon ginger, minced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 onion, sliced
  • 3 chilli peppers, chopped
  • 1/4 cup red curry paste
  • 1×400 g can coconut milk
  • 2 tablespoon fish sauce (optional)
  • 200 g pumpkin, peeled and cut into small cubes
  • 200 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 cup pineapple chunks
  • 450 g duck or goose breasts, sliced thin
  • lime juice to taste
  • 1/4 cup chopped coriander leaves

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan over high heat. Add the lemongrass, ginger and garlic and stir-fry for 1 minute. Add the onion and chilli and cook another minute. Mix in the curry paste and cook stirring for about 2 minutes.
  2. Pour in the coconut milk and stir, fill up half of the coconut milk can with water and pour that in, too. Add the fish sauce, pumpkin and green beans and simmer, covered, until the vegetables are almost tender, about 15 to 20 minutes.
  3. Next add the pineapple chunks and the sugar, season with salt or more fish sauce to taste. Cook the pineapple for a minute or two, and add sliced goose breast.
  4. Cook for 5 minutes, stir and add the coriander and lime juice to taste. Turn off the heat and serve.

Enjoy!

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Share the post "Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: anananas, chilli, dynia, fasolka szparagowa, gęś, kaczka, mięso, obiad, zioła

« Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew
Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta »

Trackbacks

  1. Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin | FlyB Kulinaria pisze:
    21 września 2017 o 11:43

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast

Konkurs z Pyszne.pl

latwe-ciasteczka-maslane-Easy-butter-cookies

Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress