Share the post "Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin"
Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam 😉 Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 3 papryczki chili, drobno posiekane
- 1/4 szklanki czerwonej pasty curry
- 1×400 g puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki
- 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki
- sok z limonki do smaku
- 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty.
- Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut.
- Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym do smaku. Gotuj całość przez minutę lub dwie i dodaj pokrojone w cienkie plasterki mięso.
- Gotuj całość przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane zgodnie z Waszymi preferencjami, i dodaj sok z limonki i kolendrę do smaku. Zdejmij z ognia i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai red curry with goose and pumpkin
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1 tablespoon minced lemongrass, white parts only (optional)
- 1 tablespoon ginger, minced
- 2 garlic cloves, minced
- 1 onion, sliced
- 3 chilli peppers, chopped
- 1/4 cup red curry paste
- 1×400 g can coconut milk
- 2 tablespoon fish sauce (optional)
- 200 g pumpkin, peeled and cut into small cubes
- 200 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 2 tablespoons sugar
- 1 cup pineapple chunks
- 450 g duck or goose breasts, sliced thin
- lime juice to taste
- 1/4 cup chopped coriander leaves
Preparation:
- Heat the oil in a large pan over high heat. Add the lemongrass, ginger and garlic and stir-fry for 1 minute. Add the onion and chilli and cook another minute. Mix in the curry paste and cook stirring for about 2 minutes.
- Pour in the coconut milk and stir, fill up half of the coconut milk can with water and pour that in, too. Add the fish sauce, pumpkin and green beans and simmer, covered, until the vegetables are almost tender, about 15 to 20 minutes.
- Next add the pineapple chunks and the sugar, season with salt or more fish sauce to taste. Cook the pineapple for a minute or two, and add sliced goose breast.
- Cook for 5 minutes, stir and add the coriander and lime juice to taste. Turn off the heat and serve.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]