Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake"

  • Facebook
  • X

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
  • 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
  • 250 g zielonych szparagów,  z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 350 ml śmietanki 18%
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 g parmezanu, startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, przygotuj większe naczynie do zapiekania.
  2. Ugotuj ziemniaki do miękkości, przez około 20 minut, po czym pokrój je na grubsze plastry.
  3. Zagotuj osoloną wodę z odrobiną cukru i wrzuć białe szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich zielone szparagi, następnie odcedź.
  4. Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw.
  5. W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko i śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia, wmieszaj parmezan i dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  6. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym rozsmaruj na dnie 3 łyżki sosu, ułóż warstwami ziemniaki, szparagi i cukinię, zalej resztą sosu beszamelowego.
  7. Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recipe in English

 Asparagus, zucchini and potato bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g new potatoes, washed and brushed
  • 500 g of white asparagus, ends trimmed
  • 250 g green asparagus, ends trimmed
  • 1 zucchini, sliced
  • vegetable or olive oil
  • salt and pepper
  • 50 g of butter
  • 50 g flour
  • 100 ml of milk
  • 350 ml of cream
  • 1 pinch of grated nutmeg
  • 40 g Parmesan cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC, prepare large baking dish.
  2. Cook the potatoes in boiling water until soft for about 20 minutes, drain and then cut into thick slices.
  3. Prepare the white asparagus by cooking it in salted boiling water with a pinch of sugar, for 10 minutes. 4 minutes before end of cooking add green asparagus and drain.
  4. Heat a wide pan over medium heat and cook sliced ​​zucchini until lightly browned.
  5. To prepare béchamel sauce, in a saucepan heat the butter over medium heat, add flour and cook, stirring for 1-2 minutes. Add milk and cream, and cook, stirring for a few minutes until When the sauce thickens, remove from the heat, stir in the Parmesan and season the with salt, pepper and nutmeg.
  6. Spread 3 tbsp of the sauce in the bottom of prepared baking dish, next add potatoes, asparagus and zucchin and pour the rest of the béchamel sauce.
  7. Place the dish in the oven and bake for 25 minutes, until lightly browned.

Enjoy!

Szparagi zapiekane z cukinia i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Share the post "Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, parmezan, ser, szparagi, zapiekanka, ziemniaki

« Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry »

Comments

  1. Michał says

    20 maja 2015 at 13:09

    Witam wspaniale wygląda to danie. Aż poczułęm się, w tym momencie głodny. Szczególnie bardzo mnie cieszy, że sostała tu dodana cukinia, którą uwielbiam w wielu potrawach. Danie oczywiście ląduje w zakładce ulubionych stron i jeszcze raz dzięki za to.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 maja 2015 at 13:26

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  2. Miłosz says

    21 maja 2015 at 09:31

    Dania ze szparagami to mój ulubiony rodzaj dań 🙂
    Szukam ciekawych przepisów, a ten mnie zainteresował – przy najbliższej okazji go przetestuję 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 maja 2015 at 10:03

      Polecam gorąco!

      Odpowiedz
  3. ewa says

    21 maja 2015 at 10:46

    bardzo ciekawy przepis. akurat jestem na etapie wprowadzania szparagów do mojej kuchni,bo muszę przyznać,że jakoś do tej pory się przed nimi wzbraniałam,ale ostatnio są wszechobecne, to postanowiłam dać im szansę. a do smażenia wolę jednak oliwę z oliwek.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 maja 2015 at 11:03

      Ja też prze oliwą się nie wzbraniam:)

      Odpowiedz
  4. Marcin says

    21 maja 2015 at 13:44

    Można by rzec, że sezon szparagowy rozpoczęty 😉 Mam kilka ulubionych kulinarnych blogów (w tym Twój ;)) i wszędzie pojawiają się przepisy ze szparagami w roli głównej, bardzo mnie to cieszy 🙂 Przepisik drukuję i dołączam do mojej wielkiej księgi przepisów i niebawem leci do wypróbowania 🙂 Serdeczne pozdrowienia z Gdańska 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 maja 2015 at 14:39

      Dziękuję za miłe słowa i jak najbardziej się polecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja!

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

Doskonała zupa miso

Otwarcie nowej restauracji – Warszawski Sznyt

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress