Share the post "Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake"
Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
- 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 100 ml mleka
- 350 ml śmietanki 18%
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 40 g parmezanu, startego na tarce
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, przygotuj większe naczynie do zapiekania.
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, przez około 20 minut, po czym pokrój je na grubsze plastry.
- Zagotuj osoloną wodę z odrobiną cukru i wrzuć białe szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich zielone szparagi, następnie odcedź.
- Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw.
- W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko i śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia, wmieszaj parmezan i dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- W przygotowanym naczyniu żaroodpornym rozsmaruj na dnie 3 łyżki sosu, ułóż warstwami ziemniaki, szparagi i cukinię, zalej resztą sosu beszamelowego.
- Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Recipe in English
Asparagus, zucchini and potato bake
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g new potatoes, washed and brushed
- 500 g of white asparagus, ends trimmed
- 250 g green asparagus, ends trimmed
- 1 zucchini, sliced
- vegetable or olive oil
- salt and pepper
- 50 g of butter
- 50 g flour
- 100 ml of milk
- 350 ml of cream
- 1 pinch of grated nutmeg
- 40 g Parmesan cheese, grated
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC, prepare large baking dish.
- Cook the potatoes in boiling water until soft for about 20 minutes, drain and then cut into thick slices.
- Prepare the white asparagus by cooking it in salted boiling water with a pinch of sugar, for 10 minutes. 4 minutes before end of cooking add green asparagus and drain.
- Heat a wide pan over medium heat and cook sliced zucchini until lightly browned.
- To prepare béchamel sauce, in a saucepan heat the butter over medium heat, add flour and cook, stirring for 1-2 minutes. Add milk and cream, and cook, stirring for a few minutes until When the sauce thickens, remove from the heat, stir in the Parmesan and season the with salt, pepper and nutmeg.
- Spread 3 tbsp of the sauce in the bottom of prepared baking dish, next add potatoes, asparagus and zucchin and pour the rest of the béchamel sauce.
- Place the dish in the oven and bake for 25 minutes, until lightly browned.
Enjoy!
Michał says
Witam wspaniale wygląda to danie. Aż poczułęm się, w tym momencie głodny. Szczególnie bardzo mnie cieszy, że sostała tu dodana cukinia, którą uwielbiam w wielu potrawach. Danie oczywiście ląduje w zakładce ulubionych stron i jeszcze raz dzięki za to.
Dzi says
Polecam się:)
Miłosz says
Dania ze szparagami to mój ulubiony rodzaj dań 🙂
Szukam ciekawych przepisów, a ten mnie zainteresował – przy najbliższej okazji go przetestuję 😛
Dzi says
Polecam gorąco!
ewa says
bardzo ciekawy przepis. akurat jestem na etapie wprowadzania szparagów do mojej kuchni,bo muszę przyznać,że jakoś do tej pory się przed nimi wzbraniałam,ale ostatnio są wszechobecne, to postanowiłam dać im szansę. a do smażenia wolę jednak oliwę z oliwek.
Dzi says
Ja też prze oliwą się nie wzbraniam:)
Marcin says
Można by rzec, że sezon szparagowy rozpoczęty 😉 Mam kilka ulubionych kulinarnych blogów (w tym Twój ;)) i wszędzie pojawiają się przepisy ze szparagami w roli głównej, bardzo mnie to cieszy 🙂 Przepisik drukuję i dołączam do mojej wielkiej księgi przepisów i niebawem leci do wypróbowania 🙂 Serdeczne pozdrowienia z Gdańska 🙂
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa i jak najbardziej się polecam!:)