Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine"

  • Facebook
  • X

Uwielbiam mule i wszelkie owoce morza, w związku z czym staram się je przyrządzać tak często, jak to tylko jest możliwe. Tym razem proponuję szybki przepis na mule w sosie z białego wina i sera z niebieską pleśnią i porami. Najlepsze z chrupiącą bagietką:) Polecam!

Scroll down for English

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka  masła
  • 1 mały por, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 120 g sera z niebieską pleśnią, bez skórki
  • 180 ml śmietanki 18%
  • 1,5 kg muli, umytych, oczyszczonych, przepłukanych i odcedzonych w durszlaku
  • garść szczypiorku lub pietruszki, posiekanych do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej masło z olejem. Włóż pora i czosnek, po czym smaż przez około 5 minut, do miękkości.
  2. Wlej wino, gotuj przez chwilę, po czym dodaj ser pleśniowy i mieszaj do całkowitego jego roztopienia.  Wmieszaj  śmietankę, doprowadź całość do wrzenia i wrzuć przygotowane małże. Przykryj garnek i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie małże  będą otwarte.
  3. Przełóż otwarte małże do docelowych talerzy i wyrzuć te, które się nie otworzyły. Pozostały sos gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o jedną trzecią i dopraw go jeżeli będzie to konieczne (powinien być odpowiednio słony dzięki zawartości sera pleśniowego). Polej małże sosem, posyp pietruszką i podawaj natychmiast najlepiej z chrupiącą bagietką.
Smacznego!

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

English version

Mussels with blue cheese and white wine

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tbsp canola oil
  • 1 tbsp unsalted butter
  • 1 small leek, halved lengthways and sliced thinly
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 180 ml dry white wine
  • 120 g creamy blue cheese, rind removed
  • 180 ml cream
  • 1,5 kg mussels, washed, scrubbed, beards removed and left to strain in a colander
  • handful of chives or parsley, chopped

Preparation:

  1. Heat up the oil and butter in a large pan over medium heat. Sauté leek and garlic for about 5 minutes or until vegetables have softened.
  2. Deglaze with the wine, cook for a minute then add the blue cheese and stir until completely melted. Stir through the cream, bring to a boil then toss the mussels through. Stick on the lid and cook for about 5 minutes, shaking the pan occasionally until the mussels have opened up.
  3. Remove mussels with a slotted spoon into serving bowls (discard any unopened mussels). Cook sauce until reduced by a third and check for seasonings (though it should be salty enough from the cheese). Spoon sauce over mussels, garnish with herbs and serve hot with crusty bread.
Enjoy!

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Share the post "Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, małże, mule, obiad, owoce morza, por, ser, ser pleśniowy, wino, zioła

« Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano
Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes »

Comments

  1. Valentina | The Baking Fairy says

    14 stycznia 2017 at 02:36

    I love mussels! That creamy sauce on top looks absolutely delicious.

    Odpowiedz
  2. MM says

    9 kwietnia 2017 at 14:45

    Mmm pycha 🙂 Własnie skończyliśmy jeść 🙂 Za jakiś czas powtórka!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2017 at 14:54

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Gotowanie z chłopem #3 Mule w sosie serowo-śmietankowym – HUSZI.PL pisze:
    23 listopada 2017 o 14:02

    […] trwa aktualnie tydzień/miesiąc portugalski (KLIK!), a w nim m.in. mule. Korzystaliśmy z tego przepisy. Tym razem służyłam za pomoc kuchenną, a wina mogłam się napić dopiero przy kolacji […]

    Odpowiedz
  2. Gotowanie z chłopem #3 Mule w sosie serowo-śmietankowym – Prawie ogarniam pisze:
    3 lutego 2018 o 11:59

    […] trwa aktualnie tydzień/miesiąc portugalski (KLIK!), a w nim m.in. mule. Korzystaliśmy z tego przepisy. Tym razem służyłam za pomoc kuchenną, a wina mogłam się napić dopiero przy kolacji […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Śniadanie z Kukbukiem – owsianka z białą czekoladą

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Klopsiki-hiszpanskie-na-potrawce-z-cukinia-Spanish-meatballs-with-zucchini-stew

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress