Share the post "Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine"
Uwielbiam mule i wszelkie owoce morza, w związku z czym staram się je przyrządzać tak często, jak to tylko jest możliwe. Tym razem proponuję szybki przepis na mule w sosie z białego wina i sera z niebieską pleśnią i porami. Najlepsze z chrupiącą bagietką:) Polecam!
Scroll down for English
Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 mały por, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 180 ml białego wytrawnego wina
- 120 g sera z niebieską pleśnią, bez skórki
- 180 ml śmietanki 18%
- 1,5 kg muli, umytych, oczyszczonych, przepłukanych i odcedzonych w durszlaku
- garść szczypiorku lub pietruszki, posiekanych do posypania
Przygotowanie:
- W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej masło z olejem. Włóż pora i czosnek, po czym smaż przez około 5 minut, do miękkości.
- Wlej wino, gotuj przez chwilę, po czym dodaj ser pleśniowy i mieszaj do całkowitego jego roztopienia. Wmieszaj śmietankę, doprowadź całość do wrzenia i wrzuć przygotowane małże. Przykryj garnek i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie małże będą otwarte.
- Przełóż otwarte małże do docelowych talerzy i wyrzuć te, które się nie otworzyły. Pozostały sos gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o jedną trzecią i dopraw go jeżeli będzie to konieczne (powinien być odpowiednio słony dzięki zawartości sera pleśniowego). Polej małże sosem, posyp pietruszką i podawaj natychmiast najlepiej z chrupiącą bagietką.
English version
Mussels with blue cheese and white wine
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp canola oil
- 1 tbsp unsalted butter
- 1 small leek, halved lengthways and sliced thinly
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 180 ml dry white wine
- 120 g creamy blue cheese, rind removed
- 180 ml cream
- 1,5 kg mussels, washed, scrubbed, beards removed and left to strain in a colander
- handful of chives or parsley, chopped
Preparation:
- Heat up the oil and butter in a large pan over medium heat. Sauté leek and garlic for about 5 minutes or until vegetables have softened.
- Deglaze with the wine, cook for a minute then add the blue cheese and stir until completely melted. Stir through the cream, bring to a boil then toss the mussels through. Stick on the lid and cook for about 5 minutes, shaking the pan occasionally until the mussels have opened up.
- Remove mussels with a slotted spoon into serving bowls (discard any unopened mussels). Cook sauce until reduced by a third and check for seasonings (though it should be salty enough from the cheese). Spoon sauce over mussels, garnish with herbs and serve hot with crusty bread.
Valentina | The Baking Fairy says
I love mussels! That creamy sauce on top looks absolutely delicious.
MM says
Mmm pycha 🙂 Własnie skończyliśmy jeść 🙂 Za jakiś czas powtórka!
Dzi says
🙂