Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem. Dzięki dodatkowi makaronu orzo, spokojnie można tą zupę potraktować jako danie jednogarnkowe, które zaspokoi apetyt całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórą
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • 3 główki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta płatków chilli
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego
  • mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie)
  • 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego,
  • ¼ szklanki posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego)
  • starty, świeży parmezan, do podania
  • tosty z chleba, do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem.
  3. Odetnij czubki główek czosnku, skrop je olejem, posyp szczyptą soli i pieprzu i owiń szczelnie każdą główkę folią aluminiową. Ułóż je na blaszce obok kurczaka.
  4. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45 minut i odstaw do ostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem)
  5. Podziel kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę.
  6. Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku.
  7. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli.
  8. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty.
  9. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu  przez około 20-22 minuty lub do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.
  10. Wyjmij skórkę z parmezanu (jeśli używałeś) i dodaj jarmuż. Gotuj do „zwiędnięcia” przez kilka minut i wieszaj kurczaka, bazylię i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  11. Podawaj zupę wraz z makaronem, posypaną startym parmezanem najlepiej z tostami.

Smacznego!

zupa

English version

Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 skin-on chicken breasts
  • canola oil
  • salt and pepper
  • 3 heads garlic
  • 1 tablespoon butter
  • 1 onion, finely diced
  • 2 carrots, peeled and finely diced
  • 2 parsnips, peeled and finely diced
  • 2 ribs celery, finely diced
  • 2 cups butternut squash, peeled and diced into small, bite-size cubes
  • 2 teaspoons herbes de Provence
  • pinch red pepper flakes
  • 150 g tomato paste
  • 5– 5½ cups chicken stock
  • small piece of parmesan rind, optional (or small piece parmesan cheese)
  • 2 cups kale, ribs removed and chopped into small pieces
  • ¼ cup fresh basil leaves, chopped
  • 1 tablespoon chopped flat-leaf parsley
  • 1 cup orzo pasta, cooked according to package instructions
  • grated fresh parmesan, for garnish
  • warm rustic bread, on the side

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC, and line a baking sheet with foil.
  2. Place the split chicken breasts on the baking sheet, and drizzle them with a little oil, and a couple of good pinches of salt and pepper.
  3. Cut the tops off of the heads of garlic, drizzle each head with a little oil, plus a pinch of salt and pepper, and wrap each head in a small piece of foil. Place on the baking sheet next to the chicken.
  4. Roast the chicken, along with the garlic, for 45 minutes, then allow both to cool until they can be handled. (can be prepared earlier).
  5. Once they are cooled, shred the chicken, and set it aside, next, squeeze the roasted garlic from the papers, and using your knife or a fork, make the cloves into a paste.
  6. Place a medium-large pot over medium heat, and drizzle in about 2-3 tablespoons of the oil, plus add in the tablespoon of butter. Once melted together, add in the onion and allow it sweat for about 3-4 minutes, until translucent and softened. Add the roasted garlic paste, and stir it in to combine.
  7. Next, add in the diced carrots, parsnips, celery and butternut squash and stir to combine. Add in herbes the provence, plus a pinch or two of salt and black pepper, and the red pepper flakes, and stir to incorporate.
  8. Add in the tomato paste and stir, and allow it to cook with the vegetables for about 2-3 minutes.
  9. Next, add in the chicken stock and stir, followed by the piece of parmesan rind, if using, cover with a lid and simmer very gently on low for about 20-22 minutes, stirring occasionally or until the veggies are tender.
  10. Remove the parmesan rind, if using, add in the kale and stir to incorporate it, and allow it wilt into the soup for a few minutes. Finish the soup by adding in the shredded chicken, the basil and the parsley, season with salt and pepper to taste.
  11. To serve, add orzo pasta to your bowl, and ladle some of the soup and garnish with some grated parmesan, if desired. Serve with warm bread.

Enjoy!

zupa

Share the post "Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: dynia, jarmuż, kuchnia włoska, kurczak, makaron, mięso, obiad, piersi z kurczaka, przystawka, zioła, zupa

« Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake »

Comments

  1. Pati says

    13 marca 2015 at 10:40

    Bardzo smakowita!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 marca 2015 at 15:32

      O tak!

      Odpowiedz
  2. Piotr says

    13 marca 2015 at 14:48

    Uwielbiam tą zupę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 marca 2015 at 15:31

      🙂

      Odpowiedz
  3. Gosposia says

    16 marca 2015 at 10:27

    Apetycznie wygląda, a wiec udaję się na zakupy i do gotowania:)
    Dzięki za przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2015 at 10:36

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. amc says

    17 marca 2015 at 12:59

    Przepis ciekawy, ale mi najbardziej spodobały się zdjęcia. Bardzo dobrze się to wszystko czyta i ogląda!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 marca 2015 at 13:26

      Dziękuję;)

      Odpowiedz
  5. Aga says

    17 marca 2015 at 15:18

    Jak ja uwielbiam takie aromatyczne zupy!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Moje włoskie przyjemności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    29 listopada 2017 o 11:47

    […] ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczon… – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Łatwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake

Szparagi zapiekane z cukinia i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress