Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami
(blaszka 30x40cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu (może być smakowy)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.
- W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.
- W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.
- Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Yogurt fruit cake
( 30×40 cm baking pan)
Ingredients:
- 3 eggs
- 1 cup sugar
- 3 cups of all-purpose flour
- 1 cup of plain yogurt
- 1/2 cup of vegetable oil
- 2 teaspoons baking powder
- 2 tablespoons vanilla sugar
- 2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.
Ingredients for streusel:
- 180 g of flour
- 100 g sugar
- 125 g butter, melted
- powdered sugar for dusting
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.
- In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.
- In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.
- Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.
- Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.
- Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
BLONDLOVE says
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto!:))))
Dzi says
🙂
Daria says
Faktycznie, wygląda prze-smakowicie i takie też pewnie jest. Wygląda trochę jak skubaniec, moja mama przepis na właśnie takie ciasto ma też w swoim zeszycie, jednym z wielu. Mnie nie przydadło do gustu w jejw ykonaniu, bo używa owoców, które nie za bardzo mi smakują. Ale te owoce, które Ty użyłaś są naprawdę smakowite. I na kruszonka na samym wierzchu… Oj, ślinka mi leci!
Dzi says
Polecam!
Kasia says
Twoje teksty są naprawdę swietne, jestes jednym z moich ulubionych blogerow w naszym kraju, a mozesz wierzyc, mimo, ze sledze bardzo dużo blogow, to tylko o kilku moge smialo powiedziec, ze są jednymi z moich ulubionych 🙂 Polecam Cię kazdemu, kto prosi o polecenie czegoś dobrego do poczytania 🙂 Do nowego wpisu 😉
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
Beautiful Space says
O, właśnie takiego przepisu szukałam – dzięki! 🙂 PS. Piękne zdjęcia, mniam:)
Dzi says
Dziękuję:)
Bestseller says
Wygląda bardzo zachęcająco 😉
janinka says
1, najpierw ubic bialka potem dodawac żółtka-lepiej urośnie
2, do mąki z proszkiem dodaje pol lyzeczki sody-ciasto jest pulchniejsze i wszyscy pytaja co to za droźdzówka
3 po upieczeniu polewam roztopiona białą czekoladą
goście klękają
Dzi says
Bosko, już wiem jakie ciasto upiekę w ten weekend! Oczywiście wprowadzę modyfikacje do mamusinego przepisu:)
Dzi says
PS. Moja mama ma na imię Janina:P
Agu says
Zrobiłam ciasto wg przepisu. Wyszło super! 😀
Dzi says
Cieszę się, że smakowało!:)
AGA says
WYGLĄDA WSPANIALE. W moim ogrodzie mam zarówno maliny jak i borówki amerykańskie- myślę, że zachowam ten przepis na ten moment, kiedy będę mogła je wykorzystać- przyjemność będzie podwójna:)
Dzi says
🙂
Zdrapka says
Dobre to to! nawet moje dwie lewe ręce do wypieków dały radę!
Daria says
Czy można użyć mrożonych owoców? 🙂
Dzi says
Można:)
Ewa Matuszewska says
Ciasto przesmaczne . Piekę je czwarty raz na jogurtach owocowych i naturalnych. Z rabarbarem i suszoną żurawiną, a teraz z malinami, czarną porzeczką, borówkami i suszoną żurawiną. Zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Polecam .
Dzi says
Cieszę się, ze przypadło do gustu! 🙂
Ewa Matuszewska says
Jest naprawdę super !
Marta says
Jakie wymiary blachy?
Dzi says
Klasyczna 36 x 24,5 cm
Bożena says
Bardzo dziękuję za przepis, ciasto przepyszne !!!!! Będę częściej wpadać na nowości .. pozdrawiam serdecznie
Bożena says
Zapomniałam proszę pozdrowić mamusię
Dzi says
na pewno pozdrowię!;)
Barbara Goralska says
Jedna uwaga 1 szklanka polska to nie to co 1 cup amerykanski
JustCleo says
Dzisiaj wypróbuję! Mamy ostatnio takiego smaka na ciasto jogurtowe..:D
nie warto zmieniać składników says
Zmieniłam przepis i zamiast całej szkl cukru dodałam pół szkl cukru i pół szkl ksylitolu, ponadto dodałam mniej mąki pszennej i zamiast niej trochę mąki orkiszowej tak aby proporcje się zgadzały – niestety ciasto mi nie wyszło, nie urosło, wyszedł zakalec… 🙁 Jednak trzeba się trzymać przepisu 🙂
Agnetta says
Mi też wyszedł zakalec, pomimo że robiłam dokładnie wg przepisu 🙁
Joanna. says
Zrobiłam to ciasto już kilka razy, wychodzi super i jest dosyć łatwe. Dziś znowu będę piekła i już mi ślinka leci. Gorąco polecam i dziękuję za ten przepis.
Alicja says
Robiłam dziś to ciasto tak jak w przepisie i po upieczeniu w środku ciasto ma kolor ciemny co jest powodem proszę o poradę co robię nie tak
Dzi says
Trudno mi stwierdzić co mogło pójść nie tak, może kwestia składników, formy lub piekarnika? Przyczyn może być bardzo wiele.
Ela says
Super przepis ,wlasnie upieklam ciasto,naprawde smaczne,bede czesciej korzystac z pani przepisu
Dzi says
🙂
Ela says
Pieke te ciasto juz po raz kolejny, bardzo dobry przepis,
Dymitr says
Te jogurty greckie z marketów obok greckiego nawet nie leżały. Są kwaśne i rzadkie, ale do wypieków mogą być. Chyba Skyr jest najlepszy. Do kremów wywalam jogurty na bardzo gęste sito na noc i wtedy robią się sensowniejsze do tdzadzyków również