Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami
(blaszka 30x40cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu (może być smakowy)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.
- W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.
- W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.
- Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Yogurt fruit cake
( 30×40 cm baking pan)
Ingredients:
- 3 eggs
- 1 cup sugar
- 3 cups of all-purpose flour
- 1 cup of plain yogurt
- 1/2 cup of vegetable oil
- 2 teaspoons baking powder
- 2 tablespoons vanilla sugar
- 2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.
Ingredients for streusel:
- 180 g of flour
- 100 g sugar
- 125 g butter, melted
- powdered sugar for dusting
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.
- In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.
- In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.
- Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.
- Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.
- Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto!:))))
🙂
Faktycznie, wygląda prze-smakowicie i takie też pewnie jest. Wygląda trochę jak skubaniec, moja mama przepis na właśnie takie ciasto ma też w swoim zeszycie, jednym z wielu. Mnie nie przydadło do gustu w jejw ykonaniu, bo używa owoców, które nie za bardzo mi smakują. Ale te owoce, które Ty użyłaś są naprawdę smakowite. I na kruszonka na samym wierzchu… Oj, ślinka mi leci!
Polecam!
Twoje teksty są naprawdę swietne, jestes jednym z moich ulubionych blogerow w naszym kraju, a mozesz wierzyc, mimo, ze sledze bardzo dużo blogow, to tylko o kilku moge smialo powiedziec, ze są jednymi z moich ulubionych 🙂 Polecam Cię kazdemu, kto prosi o polecenie czegoś dobrego do poczytania 🙂 Do nowego wpisu 😉
Dziękuję za miłe słowa:)
O, właśnie takiego przepisu szukałam – dzięki! 🙂 PS. Piękne zdjęcia, mniam:)
Dziękuję:)
Wygląda bardzo zachęcająco 😉
1, najpierw ubic bialka potem dodawac żółtka-lepiej urośnie
2, do mąki z proszkiem dodaje pol lyzeczki sody-ciasto jest pulchniejsze i wszyscy pytaja co to za droźdzówka
3 po upieczeniu polewam roztopiona białą czekoladą
goście klękają
Bosko, już wiem jakie ciasto upiekę w ten weekend! Oczywiście wprowadzę modyfikacje do mamusinego przepisu:)
PS. Moja mama ma na imię Janina:P
Zrobiłam ciasto wg przepisu. Wyszło super! 😀
Cieszę się, że smakowało!:)
WYGLĄDA WSPANIALE. W moim ogrodzie mam zarówno maliny jak i borówki amerykańskie- myślę, że zachowam ten przepis na ten moment, kiedy będę mogła je wykorzystać- przyjemność będzie podwójna:)
🙂
Dobre to to! nawet moje dwie lewe ręce do wypieków dały radę!
Czy można użyć mrożonych owoców? 🙂
Można:)
Ciasto przesmaczne . Piekę je czwarty raz na jogurtach owocowych i naturalnych. Z rabarbarem i suszoną żurawiną, a teraz z malinami, czarną porzeczką, borówkami i suszoną żurawiną. Zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Polecam .
Cieszę się, ze przypadło do gustu! 🙂
Jest naprawdę super !
Jakie wymiary blachy?
Klasyczna 36 x 24,5 cm
Bardzo dziękuję za przepis, ciasto przepyszne !!!!! Będę częściej wpadać na nowości .. pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam proszę pozdrowić mamusię
na pewno pozdrowię!;)
Jedna uwaga 1 szklanka polska to nie to co 1 cup amerykanski
Dzisiaj wypróbuję! Mamy ostatnio takiego smaka na ciasto jogurtowe..:D
Zmieniłam przepis i zamiast całej szkl cukru dodałam pół szkl cukru i pół szkl ksylitolu, ponadto dodałam mniej mąki pszennej i zamiast niej trochę mąki orkiszowej tak aby proporcje się zgadzały – niestety ciasto mi nie wyszło, nie urosło, wyszedł zakalec… 🙁 Jednak trzeba się trzymać przepisu 🙂
Mi też wyszedł zakalec, pomimo że robiłam dokładnie wg przepisu 🙁
Zrobiłam to ciasto już kilka razy, wychodzi super i jest dosyć łatwe. Dziś znowu będę piekła i już mi ślinka leci. Gorąco polecam i dziękuję za ten przepis.
Robiłam dziś to ciasto tak jak w przepisie i po upieczeniu w środku ciasto ma kolor ciemny co jest powodem proszę o poradę co robię nie tak
Trudno mi stwierdzić co mogło pójść nie tak, może kwestia składników, formy lub piekarnika? Przyczyn może być bardzo wiele.
Super przepis ,wlasnie upieklam ciasto,naprawde smaczne,bede czesciej korzystac z pani przepisu
🙂
Pieke te ciasto juz po raz kolejny, bardzo dobry przepis,
Te jogurty greckie z marketów obok greckiego nawet nie leżały. Są kwaśne i rzadkie, ale do wypieków mogą być. Chyba Skyr jest najlepszy. Do kremów wywalam jogurty na bardzo gęste sito na noc i wtedy robią się sensowniejsze do tdzadzyków również