Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

by Dzi 40 komentarzy

Share the post "Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciasto

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami 

(blaszka 30x40cm)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu (może być smakowy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.
  2. W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.
  5. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.
  6. Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

ciasto

English version

Yogurt fruit cake

( 30×40 cm baking pan)

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 3 cups of all-purpose flour
  • 1 cup of plain yogurt
  • 1/2 cup of vegetable oil
  • 2 teaspoons baking powder
  • 2 tablespoons vanilla sugar
  • 2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.

Ingredients for streusel:

  • 180 g of flour
  • 100 g sugar
  • 125 g butter, melted
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.
  2. In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.
  3. In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.
  4. Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.
  5. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.
  6. Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

ciasto

Share the post "Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brzoskwinie, ciasto, deser, jagody, maliny, słodkości

« Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce
Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce »

Comments

  1. BLONDLOVE says

    22 kwietnia 2015 at 10:15

    Bardzo smakowicie wygląda to ciasto!:))))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2015 at 10:35

      🙂

      Odpowiedz
  2. Daria says

    22 kwietnia 2015 at 17:26

    Faktycznie, wygląda prze-smakowicie i takie też pewnie jest. Wygląda trochę jak skubaniec, moja mama przepis na właśnie takie ciasto ma też w swoim zeszycie, jednym z wielu. Mnie nie przydadło do gustu w jejw ykonaniu, bo używa owoców, które nie za bardzo mi smakują. Ale te owoce, które Ty użyłaś są naprawdę smakowite. I na kruszonka na samym wierzchu… Oj, ślinka mi leci!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2015 at 18:54

      Polecam!

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    28 kwietnia 2015 at 16:24

    Twoje teksty są naprawdę swietne, jestes jednym z moich ulubionych blogerow w naszym kraju, a mozesz wierzyc, mimo, ze sledze bardzo dużo blogow, to tylko o kilku moge smialo powiedziec, ze są jednymi z moich ulubionych 🙂 Polecam Cię kazdemu, kto prosi o polecenie czegoś dobrego do poczytania 🙂 Do nowego wpisu 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2015 at 16:40

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  4. Beautiful Space says

    28 kwietnia 2015 at 21:14

    O, właśnie takiego przepisu szukałam – dzięki! 🙂 PS. Piękne zdjęcia, mniam:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2015 at 21:26

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  5. Bestseller says

    30 kwietnia 2015 at 09:23

    Wygląda bardzo zachęcająco 😉

    Odpowiedz
  6. janinka says

    21 sierpnia 2015 at 10:24

    1, najpierw ubic bialka potem dodawac żółtka-lepiej urośnie
    2, do mąki z proszkiem dodaje pol lyzeczki sody-ciasto jest pulchniejsze i wszyscy pytaja co to za droźdzówka
    3 po upieczeniu polewam roztopiona białą czekoladą
    goście klękają

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 10:35

      Bosko, już wiem jakie ciasto upiekę w ten weekend! Oczywiście wprowadzę modyfikacje do mamusinego przepisu:)

      Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 10:35

      PS. Moja mama ma na imię Janina:P

      Odpowiedz
  7. Agu says

    22 sierpnia 2015 at 10:11

    Zrobiłam ciasto wg przepisu. Wyszło super! 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2015 at 10:26

      Cieszę się, że smakowało!:)

      Odpowiedz
  8. AGA says

    8 maja 2016 at 07:04

    WYGLĄDA WSPANIALE. W moim ogrodzie mam zarówno maliny jak i borówki amerykańskie- myślę, że zachowam ten przepis na ten moment, kiedy będę mogła je wykorzystać- przyjemność będzie podwójna:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2016 at 08:36

      🙂

      Odpowiedz
  9. Zdrapka says

    14 sierpnia 2016 at 13:43

    Dobre to to! nawet moje dwie lewe ręce do wypieków dały radę!

    Odpowiedz
  10. Daria says

    22 stycznia 2018 at 12:15

    Czy można użyć mrożonych owoców? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 stycznia 2018 at 12:20

      Można:)

      Odpowiedz
  11. Ewa Matuszewska says

    13 lipca 2018 at 09:57

    Ciasto przesmaczne . Piekę je czwarty raz na jogurtach owocowych i naturalnych. Z rabarbarem i suszoną żurawiną, a teraz z malinami, czarną porzeczką, borówkami i suszoną żurawiną. Zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Polecam .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lipca 2018 at 10:07

      Cieszę się, ze przypadło do gustu! 🙂

      Odpowiedz
      • Ewa Matuszewska says

        13 lipca 2018 at 10:12

        Jest naprawdę super !

        Odpowiedz
  12. Marta says

    11 maja 2019 at 22:29

    Jakie wymiary blachy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 maja 2019 at 10:36

      Klasyczna 36 x 24,5 cm

      Odpowiedz
  13. Bożena says

    26 lipca 2019 at 13:54

    Bardzo dziękuję za przepis, ciasto przepyszne !!!!! Będę częściej wpadać na nowości .. pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Bożena says

    26 lipca 2019 at 13:56

    Zapomniałam proszę pozdrowić mamusię

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2019 at 13:57

      na pewno pozdrowię!;)

      Odpowiedz
  15. Barbara Goralska says

    6 sierpnia 2019 at 13:24

    Jedna uwaga 1 szklanka polska to nie to co 1 cup amerykanski

    Odpowiedz
  16. JustCleo says

    21 sierpnia 2019 at 10:16

    Dzisiaj wypróbuję! Mamy ostatnio takiego smaka na ciasto jogurtowe..:D

    Odpowiedz
  17. nie warto zmieniać składników says

    30 września 2019 at 11:29

    Zmieniłam przepis i zamiast całej szkl cukru dodałam pół szkl cukru i pół szkl ksylitolu, ponadto dodałam mniej mąki pszennej i zamiast niej trochę mąki orkiszowej tak aby proporcje się zgadzały – niestety ciasto mi nie wyszło, nie urosło, wyszedł zakalec… 🙁 Jednak trzeba się trzymać przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Agnetta says

      25 lipca 2021 at 12:40

      Mi też wyszedł zakalec, pomimo że robiłam dokładnie wg przepisu 🙁

      Odpowiedz
  18. Joanna. says

    30 października 2019 at 17:18

    Zrobiłam to ciasto już kilka razy, wychodzi super i jest dosyć łatwe. Dziś znowu będę piekła i już mi ślinka leci. Gorąco polecam i dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
  19. Alicja says

    22 maja 2020 at 20:16

    Robiłam dziś to ciasto tak jak w przepisie i po upieczeniu w środku ciasto ma kolor ciemny co jest powodem proszę o poradę co robię nie tak

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2020 at 20:29

      Trudno mi stwierdzić co mogło pójść nie tak, może kwestia składników, formy lub piekarnika? Przyczyn może być bardzo wiele.

      Odpowiedz
  20. Ela says

    28 lipca 2020 at 15:16

    Super przepis ,wlasnie upieklam ciasto,naprawde smaczne,bede czesciej korzystac z pani przepisu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lipca 2020 at 16:11

      🙂

      Odpowiedz
  21. Ela says

    19 września 2020 at 13:28

    Pieke te ciasto juz po raz kolejny, bardzo dobry przepis,

    Odpowiedz
  22. Dymitr says

    2 sierpnia 2022 at 23:12

    Te jogurty greckie z marketów obok greckiego nawet nie leżały. Są kwaśne i rzadkie, ale do wypieków mogą być. Chyba Skyr jest najlepszy. Do kremów wywalam jogurty na bardzo gęste sito na noc i wtedy robią się sensowniejsze do tdzadzyków również

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Puszyste ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - Planeta Smaku pisze:
    23 lipca 2020 o 07:19

    […] inspiracja […]

    Odpowiedz
  2. Jogurt naturalny, grecki i skyr - czy one się czymś różnią? - A Napiszę pisze:
    26 lutego 2022 o 15:46

    […] rzadszej konsystencji często wykorzystuje się do przyrządzania koktajli owocowych i warzywnych. Nadaje się do wypieków, np. do ciasta jogurtowego. Jest idealny jako marynata do pieczonych mięs. Raczej nie powinien zważyć się w wysokiej […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress