Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale"

  • Facebook
  • Twitter

Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo fit, idealne na wiosnę kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów do sezonu bikini 🙂 Przepis znalazłam w książce mojego ulubionego Gordona Ramsaya „World Kitchen”, która jest kopalnią doskonałych przepisów na każdą okazję! To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie, które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego aromatu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka, każdy po około 180 g i 2 cm grubości
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki
  • listki bazylii, do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
  2. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, rozmaryn i oliwki, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
  4. Natrzyj tuńczyka porządnie solą i pieprzem i skrop oliwą. Wyłóż go na przygotowane warzywa przekładając plasterkami pomarańczy lub cytryny, dopraw pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz  różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

English version

Tuna provencale

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tuna steaks, about 180 g each and 2 cm thick
  • 2-3 tbsp vegetable oil
  • 1 red onion, chopped
  • 4 garlic cloves, finely chopped
  • 1 yellow pepper, cored and diced
  • 1 red pepper, cored and diced
  • sugar, salt and pepper to taste
  • 2 medium courgettes, trimmed and roughly chopped
  • 400 g tin chopped plum tomatoes
  • 1 thyme spring
  • 1 rosemary spring
  • 50 g pitted black olives
  • 1 orange or lemon, sliced
  • basil leaves, for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Heat the oil in a wide pan, add onion, garlic and peppers, season with salt and pepper and saute over medium heat for 5-6 minutes until they begin to soften. Add the courgettes, stir well and cook for 2-3 minutes.
  3. Add chopped tomatoes, thyme, rosemary and olives, mix and cook for a few minutes, season with sygar, salt and pepper to taste and transfer to a wide ovenproof dish.
  4. Rub the tuna steaks all over with salt and pepper, drizzle with some olive oil. Overlap the tuna steaks on top of the vegetables and tuck the lemon or orange slices between. Add a generous grinding of pepper then place in the oven.
  5. Bake for about 8-10 minutes until the tuna is cooked to medium rare, if you prefer tuna well done, bake for a further 5-10 minutes.
  6. Scatter shredded basil over the dish, serve with country bread, or with sauteed or baked potatoes.

Enjoy!

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Share the post "Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: cukinia, Gordon Ramsay, kuchnia włoska, obiad, papryka, pomidor, ryby, tuńczyk, zioła

« Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries »

Comments

  1. Aga Cynamonowa says

    25 kwietnia 2017 at 09:57

    To danie wygląda niesamowicie apetycznie, nie łączyłam jeszcze ryby pomarańczami dlatego chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 kwietnia 2017 at 10:11

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale | FlyB Kulinaria pisze:
    22 kwietnia 2017 o 11:37

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Gordon Ramsay's tuna provencale - Yum Goggle pisze:
    30 kwietnia 2017 o 19:09

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Moje włoskie przyjemności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    29 listopada 2017 o 11:47

    […] pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatk…. Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress