Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo fit, idealne na wiosnę kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów do sezonu bikini 🙂 Przepis znalazłam w książce mojego ulubionego Gordona Ramsaya „World Kitchen”, która jest kopalnią doskonałych przepisów na każdą okazję! To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie, które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego aromatu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Steki z tuńczyka po prowansalsku
(4 porcje)
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka, każdy po około 180 g i 2 cm grubości
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki
- listki bazylii, do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
- W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki, tymianek, rozmaryn i oliwki, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
- Natrzyj tuńczyka porządnie solą i pieprzem i skrop oliwą. Wyłóż go na przygotowane warzywa przekładając plasterkami pomarańczy lub cytryny, dopraw pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
English version
Tuna provencale
(4 servings)
Ingredients:
- 4 tuna steaks, about 180 g each and 2 cm thick
- 2-3 tbsp vegetable oil
- 1 red onion, chopped
- 4 garlic cloves, finely chopped
- 1 yellow pepper, cored and diced
- 1 red pepper, cored and diced
- sugar, salt and pepper to taste
- 2 medium courgettes, trimmed and roughly chopped
- 400 g tin chopped plum tomatoes
- 1 thyme spring
- 1 rosemary spring
- 50 g pitted black olives
- 1 orange or lemon, sliced
- basil leaves, for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Heat the oil in a wide pan, add onion, garlic and peppers, season with salt and pepper and saute over medium heat for 5-6 minutes until they begin to soften. Add the courgettes, stir well and cook for 2-3 minutes.
- Add chopped tomatoes, thyme, rosemary and olives, mix and cook for a few minutes, season with sygar, salt and pepper to taste and transfer to a wide ovenproof dish.
- Rub the tuna steaks all over with salt and pepper, drizzle with some olive oil. Overlap the tuna steaks on top of the vegetables and tuck the lemon or orange slices between. Add a generous grinding of pepper then place in the oven.
- Bake for about 8-10 minutes until the tuna is cooked to medium rare, if you prefer tuna well done, bake for a further 5-10 minutes.
- Scatter shredded basil over the dish, serve with country bread, or with sauteed or baked potatoes.
Enjoy!
Aga Cynamonowa says
To danie wygląda niesamowicie apetycznie, nie łączyłam jeszcze ryby pomarańczami dlatego chętnie spróbuję 🙂
Dzi says
🙂