Pizza z kurczakiem w sosie barbecue to jedno z tych dań, które robię kiedy na prawdę nie mam ochoty ani czasu na gotowanie, a rodzina głodna. Zawsze mam w zamrażarce ciasto na pizzę swojego wyrobu (z tego lub tego przepisu), w ostateczności kupuję gotowy spód ze sklepu. Resztki kurczaka lub innego mięsa też zazwyczaj mam pod ręką a sos bbq i mozzarella to już produkty niezbędne w mojej kuchni:). Teraz wystarczy tylko wyłożyć wszystko na ciasto, upiec, posypać kolendrą i obiad po chwili gotowy. Dla niepoprawnych pizzomaniaków polecam jeszcze moje inne przepyszne pizze: z bresaolą, gruszką i gorgonzolą, z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem i z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami, pycha!
Scroll down for recipe in English
Pizza z kurczakiem barbecue
(1 pizza o średnicy 35 cm)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ciasto na pizzę (własnej roboty z tego lub tego przepisu lub gotowy spód ze sklepu)
- około 3/4 szklanki sosu barbecue
- 1 1/2 szklanki upieczonego mięsa kurczaka, posiekanego
- 1/2 czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 szklanki startej mozzrelli
- 1/3 szklanki listków kolendry do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 250 ° C. Natłuść blachę do pieczenia 2 łyżkami oliwy z oliwek lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy około 35 cm i przełóż na blachę.
- Rozsmaruj na nim około 1/3 szklanki sosu barbecue, pozostawiając 1 cm brzegi.
- W średniej misce wymieszaj kurczaka, pozostały sos barbecue, po czym wyłóż w równomiernej warstwie na przygotowanym cieście.
- Posyp cebulą i mozzarellą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 8 do 13 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi będą ładnie zarumienione.
- Posyp kolendrą, pokrój i podawaj.
Smacznego!
English version
Barbecue chicken pizza
(1 pizza 35 cm)
Ingredients:
- 2 tablespoons olive oil
- pizza dough (scratch from this or this recipe or storebought)
- about 3/4 cup barbecue sauce, divided
- 1 1/2 cups cooked shredded chicken
- 1/2 red onion, peeled and thinly sliced
- 2 cups shredded mozzrella cheese
- 1/3 cup fresh cilantro leaves for garnishing
Preparation:
- Preheat oven to 250 oC. Brush baking tray with 2 tablespoons olive oil.
- Roll or stretch pizza dough out into approximately 35 cm oblong shape. Place dough onto the baking tray.
- Evenly spread about 1/3 cup barbecue sauce over the pizza, keeping a 1 cm bare margin around the perimeter.
- To a medium bowl, add the chicken, remaining barbecue sauce, and toss to combine. Evenly scatter chicken over the pizza.
- Evenly top with red onion, mozzarella, and bake for about 8 to 13 minutes, or until cheese is melted and pizza is done to your liking.
- Evenly sprinkle with cilantro, slice, and serve immediately.
Enjoy!
Ewa says
Mniam!
Śnieżynka says
O rety! Śliczna ta pizza wyszła! Ja robiłam aż raz sama pizzę w domu. Wyszła mi kwadratowa i twarda jak podeszwa 😀 Bitki wołowe też nie były udanym przepisem, więc albo ja nie mam talentu do tych konkretnych potraw, albo miałam przepisy do bani 😉 Pozdrawiam!
Dzi says
Kwestia wprawy, ta też nie była idealnie okrągła ;P
Ilona says
Wygląda mega apetycznie i faktycznie jest świetnym sposobem na szybkie danie – wręcz zamierzam pójść krok dalej i zamrozić już gotową
Aleksandra says
Ten przepis spadł mi jak z nieba! Właśnie mam zamiar robić pizze i chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂 Zdjęcia są piękne i bardzo apatyczne!
Dzi says
🙂
Kamil says
Ostatnio tak mi chodzi po głowie żeby samemu zrobić pizze 🙂 uwielbiam takie połączenie. Jutro zabieram się do roboty 😉
Jud says
Smakowite połączenie, na pewno kiedyś spróbuję zrobic podobną 😉
Kobieta i pasja says
Uwielbiam pizzę w wersji z kurczakiem! Podeślę mężowi, bo on bardzo lubi piec pizzę. 😉
Monika says
Uwielbiam pizzę w każdej wersji, dziękuję za przepis 🙂
Ania W says
Małgosia, ale mi smaka narobiłaś 🙂
Emilka says
Zawsze wychodzi przepyszna ! 🙂
Dzi says
🙂