Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna

Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna

by Dzi 1 Comment

Share the post "Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami, lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem, czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne!

Lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-Bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna

Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej.


Scroll down for recipe in English

Lasagne mięsno-grzybowe w boczku

(6-8 porcji)

Składniki:

  • ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 150 g startej mozzarelli

Składniki na sos:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku
Składniki na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu bolońskiego:

  1. W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.
  2. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa.
  3. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut.
  4. Wmieszaj passatę lub pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie sosu beszamelowego TCC:

  1. Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut.

Przygotowanie lasagne:

  1. Wyłóż keksówkę boczkiem z każdej strony (jak na zdjęciu) i ustaw piekarnik na 180 oC.
  2. Na dno wyłóż płat lasagne, dokładając kawałki następnego tak by cała powierzchnia była zakryta, na makaron wyłóż 1/3 beszamelu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/2 sosu bolognese i ponownie na niego makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na mozzarelli. Zawiń boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika.
  3. Piecz przez ok.45 minut, do ładnego zarumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj.
Smacznego!
Lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-Bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna

English version

Bacon wrapped meat and mushroom lasagna
(6-8 servings)
Ingredients:
  • about 6-7 no-cook lasagna sheets
  • 200 g of smoked bacon sliced ​​thin
  • 150 g of mozzarella, grated
Ingredients for bolgnese sauce:
  • 250 g of ground beef (or pork)
  • 200 g sliced ​​mushrooms
  • 250 ml tomato passata ( or chopped tomatoes)
  • 3-4 garlic cloves, minced
  • 1/2 onion, diced
  • 1 carrot, cut into small dice
  • 1 celery stalk, cut into small dice
  • 100 ml of chicken stock
  • 100 ml of red wine
  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • sugar, salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon of dried basil, oregano and thyme
Ingredients for bechamel sauce:
  • 50 g butter
  • 50 g of flour
  • 400 ml of milk
  • salt, pepper and a pinch of nutmeg to taste
Preparation:
Preparation of the meat sauce:
  1. Heat large pan over medium heat, add some oil, onion, carrot and celery. Cook about 3-5 minutes until lightly browned, add the garlic, stir and cook for another minute.
  2. Add mushrooms, cook for 5 minutes, add the wine and cook until the half of it evaporates.
  3. Add ground meat and stock, mix and cook for about 10 minutes.
  4. Next mix in tomato passata, herbs and season with sugar, salt and pepper to taste. Cook for 20 minutes until the sauce thickens, season to taste if necessary and set aside.

Preparation of bechamel sauce:

  1. Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then whisk in flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside..

Preparation of bechamel sauce in TCC:

  1. Add flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes.

To assemble:

  1. Arrange the bacon in the loaf tin (as pictured) and preheat the oven to 180 °C.
  2. Place the lasagne sheet on the bottom, filling gaps with lasagna sheet scraps until the whole bottom is covered, spread 1/3 of the bechamel sauce, sprinkle with 1/3 of mozzarella cheese and spread 1/2 of the bolognese sauce. Repeat this steps finishing with mozzarella cheese. Fold the bacon on the top of the casserole (as pictured) and place in the oven.
  3. Bake for about 45 minutes, until browned. Remove from the oven and after 10 minutes remove from the tin and serve.

Enjoy!

 Lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-Bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna Lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-Bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna

Share the post "Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczek, grzyby, lasagne, makaron, mięso, mozzarella, obiad, ser, sos beszamelowy, Tefal Cuisine Companion, wieprzowina, wołowina, zapiekanka, zioła

« Moje włoskie przyjemności
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes »

Trackbacks

  1. Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna | FlyB Kulinaria pisze:
    1 grudnia 2017 o 11:52

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tortille pszenne domowej roboty

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Salatka-owocowa-z-mieta-i-dressingiem-miodowo-cytrusowym-Minty-fruit-salad-with-honey-citrus-dressing

Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress