Share the post "Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimp in creamy sauce"
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji prezentuję Wam przepis na niebanalny makaron Lubella z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo smaczne! Polecam wszystkim, nawet w zapracowanym tygodniu, gdyż jak wiadomo potrawy makaronowe zawsze sprawdzają się w kryzysowych sytuacjach, a wykonanie tego przepisu zajmuje dosłownie pół godzinki:) Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 300 g świeżych krewetek, obranych z łupinek
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 60 ml brandy
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 240 g makaronu Lubella
- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i oliwę, włóż cebulę wraz z orzechami i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj krewetki i pomidorki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez kolejne 30 sekund.
- Wlej brandy i gotuj przez minutę, aż cały alkohol odparuje.
- Dodaj śmietankę i ocet balsamiczny i gotuj przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu po czym zdejmij patelnię z ognia.
- W międzyczasie ugotuj makaron aż będzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i umieść go ponownie w garnku.
- Przełóż sos do makaronu, posyp ziołami i mieszaj podgrzewając przez około 30 sekund. Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Pasta with shrimp in creamy sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp of butter
- 4 tablespoons olive oil
- 1 onion, chopped
- 60g walnuts, chopped
- 300 g fresh shrimps, shelled and gutted
- 10 cherry tomatoes, cut in quarters
- 60 ml brandy
- 250 ml double cream
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 240 g of dried pasta
- 2 tablespoons parsley or coriander, chopped
- salt and pepper
Preparation:
- Melt butter and olive oil in a large pan on medium heat, sauté onion with walnuts for 2 minutes, stirring from time to time.
- Add shrimps and tomatoes, salt and pepper and heat up for 30 seconds.
- Pour in brandy and cook for another minute till the alcohol evaporates.
- Add cream and balsamic vinegar, heat up for 2 minutes, stirring from time to time and set aside.
- Cook pasta until al dente in according to package directions and drain.
- Add cream sauce to pasta, sprinkle with herbs and mix well together for 30 seconds. Serve immediately!
Enjoy!
Mirek says
O matko, czemu dzisiaj jest wszystko zamknięte 🙁 Nie doczekam do jutra, chcę to!
Dzi says
🙂