Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Szybkie tiramisu i konkurs!

Szybkie tiramisu i konkurs!

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Szybkie tiramisu i konkurs!"

  • Facebook
  • Twitter
Jak chyba każda kobieta mam słabość do słodkości, a jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie tiramisu. Dlatego przedstawiam dziś przepis na łatwe i szybkie tiramisu, pyszny serek mascarpone, nie za słodki, idealnie komponujący się z nasączonymi espresso biszkoptami.

Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta lub waśnie Tiramisu.  Doskonale sprawdzają się jako szybki ratunek na nagły głód słodkościowy:)
Warto też wspomnieć, że na stronie Wedla trwa właśnie konkurs dla wielbicieli tych słodkości. Wystarczy nagrać kamerką lub dodać filmik z dysku, w którym przekonujesz Wargorra do batonika Tiramisu lub Panna Cotta. Do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam!
tiramisu
Scroll down for recipe in English
Szybkie tiramisu
(6 porcji)
Składniki:
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka espresso, lub mocnej kawy
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • kakao do posypania
Przygotowanie:
  1. Ułóż biszkopty w jednej warstwie w płaskim naczyniu, zalej kawą i odstaw aby dokładnie nią nasiąkły.
  2. Umieść żółtka, cukier i 2 łyżki śmietanki w małym rondelku, roztrzep trzepaczką i umieść na średnim ogniu. Podgrzewaj stale mieszając aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. W drugiej misce ubij na sztywno resztę śmietanki i odstaw. Do schłodzonej masy jajecznej dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Następnie delikatnie wmieszaj bitą śmietanę i przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką.
  4. Przygotuj 6 naczynek do podania, ułóż na dnie każdego po biszkopcie podzielonym na połówki, następnie wyciśnij warstwę masy z mascarpone i ponownie ułóż po biszkopcie. Powtórz te czynności aż do wykończenia składników. Posyp kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego!

 tiramisu
English version
Easy tiramisu
(6 servings)
Ingredients:
  • 18 ladyfingers
  • 1 cup espresso, or other strong coffee
  • 4 egg yolks
  • 3/4 cup sugar
  • 1 cup + 2 tablespoons whipping cream
  • 250 g mascarpone cheese
  • cocoa powder, for dusting
Preparation:
  1. Place ladyfingers in a single layer on a deep plate, pour the espresso and allow to soak while you make the mascarpone filling.
  2. Place the egg yolks, sugar, and 2 tablespoons of the heavy cream in a small saucepan, whisk and place over medium heat. Whisk constantly, until the sugar is dissolved and the custard thickens a bit, remove from heat and let cool completely.
  3. In another bowl, beat the remaining heavy cream to stiff peaks and set aside. Add the mascarpone to the cooled custard and whisk together until smooth. Gently fold in the whipped cream until well combined and place filling in a large piping bag fitted with a large round tip.
  4. Ready 6 small serving dishes, place one ladyfinger cut in half to fit in the bottom of each serving dish. Pipe a layer of filling over the top of each ladyfinger. Continue to layer espresso-soaked ladyfingers and mascarpone filling until you reach the top of the serving dish. Dust the tops of each dish with cocoa powder.
  5. Refrigerate for several hours or overnight.

Enjoy!

tiramisu

Share the post "Szybkie tiramisu i konkurs!"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, ser, słodkości

« Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja
Konkurs z Wedlem – wyniki »

Comments

  1. Dominika says

    23 listopada 2015 at 11:43

    Super pomysł, mam podobne słoiczki tylko ciut mniejsze. Świetnieprezentują się w nich potrawy. Robiłam w nich warzywa w dipie jogurtowym i galaretki dwukolorowe.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2015 at 11:52

      To prawda, śliczne są:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Moje włoskie przyjemności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    29 listopada 2017 o 11:47

    […] na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu! Ten nigdy mi się nie znudzi […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Kapusniak-w-stylu-orientalnym-Asian-style-cabbage-soup

Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress