Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Lasagne bolognese z pieczarkami

Lasagne bolognese z pieczarkami

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Lasagne bolognese z pieczarkami"

  • Facebook
  • Twitter

Zawsze chciałam ją zrobić,jednak wydawało mi się,że jest to trudne danie.Dokładnie,wydawało mi się…A w związku z tym,że lubię pieczarki,powstała lasagne bolognese z pieczarkami:) Pyszna mięsna zapiekanka z sosem pomidorowym,pieczarkami,beszamelem i dużą ilością sera.Polecam na weekendowy obiad!

 

Lasagne bolognese z pieczarkami (4-5 porcji)

Składniki:

  • 9 płatów makaronu do lasagne (po 3 na warstwę)
  • 150 g startego parmezanu
  • 150 g startej mozzarelli
Składniki na sos boloński:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
  • 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) lub mogą być też krojone z puszki
  • 3-4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula,pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,oregano i tymianku
Składniki na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku

 

Przygotowanie sosu bolońskiego:

  1. W dużej patelni rozgrzej trochę oleju.włóż cebulę,marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut,aż zaczną się rumienić,wtedy doaj czosnek,wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.
  2. Dodaj pieczarki,smaż kolejne 5 minut i wlej wino. Gotuj,aż odparuje prawie jego połowa.
  3. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu,rozdrabniając mięso,około 10 minut.
  4. Wmieszaj passatę lub pomidory,wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż kolejne 20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,następnie wmieszaj do niego najlepiej trzepaczką mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Cały czas mieszaj trzepaczką i rozdrabniaj grudki.
  2. Zagotuj sos i dopraw do smaku.Zdejmij z ognia,jak sos stanie się,gładki,jednolity i odpowiednio gęsty.
Przygotowanie lasagne:
  1. Obgotuj każdy płat makaronu we wrzącej i osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Jeżeli gotujesz je jednocześnie,uważaj by się nie posklejały.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne o szerokości 3  płatów lasagne i ustaw piekarnik na 180 oC.
  3. Wyłóż na spód naczynia połowę sosu beszamelowego i połóż na nim obok siebie pierwsze 3 płaty obgotowanego makaronu.
  4. Następnie wyłóż na makaron połowę sosu bolońskiego,posyp połową mozzarelli i 1/3 parmezanu. Na parmezan wyłóż kolejne 3 płaty makaronu,resztę sosu bolońskiego,resztę mozzarelli i połowę pozostałego parmezanu. Ponownie wyłóż ostatnie płaty lasagne,na niego resztę sosu beszamelowego i posyp resztą parmezanu.
  5. Piecz ok. 25-30 minut,aż wierzch się delikatnie zarumieni.
Smacznego!

Share the post "Lasagne bolognese z pieczarkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kuchnia włoska, lasagne, makaron, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, pieczarki, seler naciowy, ser, sos pomidorowy, wieprzowina, wino, wołowina, wypieki, zapiekanka, zioła

« Ciasteczka z truskawkami
Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek) »

Comments

  1. -Vera-Pelle- says

    21 listopada 2013 at 15:44

    ujmę jednym słowem ……w y ś m i e n i t a …….. 🙂
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Odchudzone mini lasagne | karmelowy pisze:
    15 czerwca 2013 o 06:23

    […] mini lasagne są dużo lżejsze od jej klasycznego odpowiednika, którego już prezentowałam na moim blogu. Przedstawiam wersję z mięsnym sosem z dużą […]

    Odpowiedz
  2. Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne | karmelowy pisze:
    9 maja 2014 o 08:10

    […] przedstawiam przepis na bardzo znany włoski klasyk, na który przepis już publikowałam na blogu jakiś czas temu, jednak w troszkę innym wydaniu. Tym razem […]

    Odpowiedz
  3. Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 grudnia 2017 o 09:40

    […] na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami, lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem, czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zasmazana-marchewka-z-groszkiem-Carrots-with-peas

Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress