Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na pyszne i sycące sezonowe danie obiadowe. Bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z dodatkiem chilli, imbiru i pomarańczy, podana z delikatnymi klopsikami drobiowymi. Zupa jest przepyszna, lekko słodkawa dzięki dyni, lekko pikantna dzięki chili, z wyczuwalnym aromatem z pomarańczy. Jest też bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wyjdzie doskonała każdemu 🙂 Pycha!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami

(4-6 porcji)

Składniki na zupę:

  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grube plastry
  • olej roślinny
  • sól
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1-2 świeże papryczki chili, bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany

Składniki na pulpeciki:

  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • starta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na dużej blaszce naoliwionej lub wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż równomiernie dynię, skrop od serca oliwą lub olejem roślinnym, posól i posyp imbirem, chili, kminem i łyżką startej skórki pomarańczowej. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, do miękkości.
  2. W tym czasie przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso jajko, parmezan, skórkę pomarańczową (jeśli używasz) i bułkę tartą. Dopraw solą, dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego) i odstaw.
  3. W rondlu zagotuj przygotowany bulion i wrzuć kilka klopsików (nie wszystkie na raz). Początkowo opadną na dno, jednak później wypłyną na powierzchnię. Gotuj każdą partię przez około 5 minut, po czym wyjmij łyżką durszlakową i odstaw do momentu podania.
  4. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż ją do większego rondla i zalej bulionem w którym gotowaliśmy klopsiki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut, po czym zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Przełóż zupę do miseczek, włóż po kilka klopsików drobiowych i na koniec wmieszaj trochę jogurtu i posyp szczyptą kminu rzymskiego.

Smacznego!

zupa

zupa

English version

Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

(4-6 servings)

Pumpkin cream ingredients:

  • 1 kg pumpkin, cut into thick slices
  • vegetable oil
  • salt
  • 3 cm piece of fresh ginger, grated
  • 1-2 fresh chilli pepper, seeded and thinly sliced
  • 1 teaspoon cumin
  • grated zest of 1 orange
  • 4 tbsp yogurt or sour cream

Chicken meatballs ingredients:

  • 250 g ground chicken meat
  • 1 egg
  • 3 tablespoons grated Parmesan cheese
  • grated zest of 1 orange (optional)
  •  3-4 tablespoons breadcrumbs
  • salt
  • 1 l vegetable stock or chicken stock

Preparation:

  1. Preheat oven to 180°C. Place pumpkin in a large baking dish, previously oiled, season with a drizzle of vegetable oil, salt, ginger, chilli pepper, cumin and a tablespoon of grated orange peel. Bake for about 30 minutes until the pumpkin is soft.
  2. Meanwhile prepare the meatballs. In a bowl place meat with 1 egg, grated Parmesan cheese, grated orange peel and breadcrumbs. Season with salt, mix and shape into small meatballs, not bigger than a walnut, and set them aside in a dish.
  3. Bring the stock to the boil and boil in the meatballs, a few at a time. As soon as you throw them in, thy will sink to the bottom, but then they will slowly return to the surface. Boil them for about 5 minutes, then drain them and set aside in a dish.
  4. Remove the pumpkin from the oven, put it in a saucepan and cover with hot vegetable stock (from boilng meatballs). Let it simmer for about 5 minutes then process with a hand blender until smooth and creamy. Taste it and season with salt.
  5. Pour the soup into a bowls and serve with some chicken meatballs, yogurt then sprinkle with some ground cumin.

Enjoy!

zupa

Share the post "Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, dynia, imbir, kurczak, mięso, pomarańcza, przystawka, pulpety, zupa

« Pieczony kurczak w stylu tandoori / Tandoori-style roasted chicken
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella »

Comments

  1. Reishi says

    29 września 2014 at 10:00

    Nigdy nie robiłem zupy z dyni. Jakoś tak wyszło, ale przepis jest ciekawy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 września 2014 at 10:42

      Zupy z dyni są przepyszne – warto spróbować:)

      Odpowiedz
  2. Pati says

    29 września 2014 at 12:09

    Wygląda fantastycznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 września 2014 at 14:19

      🙂

      Odpowiedz
  3. Róża says

    29 września 2014 at 13:52

    Dynia, imbir i pomarańcza. Ciekawa kombinacja muszę przyznać. Chyba się skuszę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 września 2014 at 13:54

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. foodmania says

    29 września 2014 at 17:45

    uwielbiam krem z dyni! a Twoja propozycja jej podania wygląda super!

    Odpowiedz
  5. Pan Sushi says

    30 września 2014 at 10:36

    Mmmm, brzmi apetycznie, a sama dynia nie tylko dobra, ale i zdrowa. Dzięki więc za zacny przepis i mam nadzieję, że jeszcze jakiś tego typu – tj. równie odkrywczy dla mojego gusta – się tu pojawi. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 września 2014 at 11:23

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  6. Halski says

    1 października 2014 at 23:54

    Mniam, palce lizać. Uwielbiam tego typu zupy. Do tego jeszcze pulpeciki. Bardzo dobre danie, by się najeść, wyjątkowo syte. Polecam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 października 2014 at 07:12

      🙂

      Odpowiedz
  7. gin says

    2 października 2014 at 16:16

    Świetna 🙂 Cudowny ma kolor, a z klopsikami musiała być jeszcze bardziej sycąca 🙂

    Odpowiedz
  8. An@Mari says

    14 października 2014 at 16:43

    Jeżeli zupa smakuje tak obłędnie jak wyglądają zdjęcia to muszę ją zrobić. Do tej pory raczej dusiłam w garnku dynie, jeszcze nie piekłam w piekarniku.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2014 at 17:24

      Polecam, jest pyszna!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

Boczniaki-w-panierce-Crumbed-oyster-mushrooms

Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress