Wbrew pozorom prawidłowe usmażenie steku nie jest łatwe, w przeszłości usiłowałam go przyrządzić wiele razy,jednak zawsze wychodziły mi mało zjadliwe „podeszwy”. Po długich poszukiwaniach w sieci i przeczytaniu mądrych artykułów olśniło mnie – problemem było mięso. Kupowałam je w marketach, z nadzieją,że nazwa „stek” zobowiązuje…nic bardziej mylnego. W końcu znalazłam jeden porządny market internetowy z „prawdziwymi” stekami…
Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą
Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z truskawkami w lekkiej wersji z ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!
Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith
O Delii pisałam już tutaj wraz z jej przepisem na szybkie ciasto na pizzę,które też tutaj zostało wykorzystane. Tym razem proponuję kolejną pozycję z jej książki ” Complete cookery course”: pizzę z pepperoni,pieczarkami,papryką,kaparami i parmezanem. Pizza szybka,łatwa,a co najważniejsze bardzo smaczna. Polecam!
Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami
Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi szparagami,papryką i grzybami shitake, oraz pysznym sosem w stylu azjatyckim. Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile…
Zapiekanki z sałatką z tuńczyka
Na pewno każdy z nas jadł tradycyjne zapiekanki z pieczarkami,ja jak na razie najlepsze jadłam w Biłgoraju-miejscowości na wschodzie Polski 🙂 Zawsze jak zdarzy mi się tamtędy przejeżdżać to staram się zajrzeć. Jednak tym razem proponuję troszkę inną ich wersję dla fanów ryb- zapiekanki z tuńczykiem. Pyszna chrupiąca bagietka,delikatna sałatka z tuńczykiem i to wszystko zapieczone z…
Karmelizowane skrzydełka z piekarnika
Są to jedne z najlepszych skrzydełek jakie jadłam, a co najważniejsze,dziecinnie proste do wykonania i praktycznie „robią się same”:) Pyszne skrzydełka zapiekane w piekarniku w miodowej glazurze. Z dedykacją dla Izabeli:) Polecam!
Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera
Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!
Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita
Delia Smith-ikona brytyjskiej kuchni i autorka bestsellerowych książek kucharskich,sprzedawanych na całym świecie (do chwili obecnej ponad 21 milionów egzemplarzy). Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki ” Complete cookery course” i jest to jedna z tych książek,z której chcę, i co najważniejsze mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego. Tym razem wypróbowałam jej przepis na szybkie ciasto na…
Wiosenny omlet z piekarnika
Doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Pyszny omlet z dużą ilością truskawek,malin i borówek amerykańskich,posypanych cukrem pudrem, no i nie byłabym sobą gdybym nie polała sosem karmelowym🙂 Przepis przewidziany jest na 4 porcje w średnich naczyniach do zapiekania,jednak ja zawsze robię 2 duże porcje w patelni o średnicy ok.28 cm.Polecam!
Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera
Nareszcie pojawiły się w sklepach młode warzywa i tym razem udało mi się upolować piękne szparagi. Poza tym ostatnio mam też ochotę na lżejsze dania,chyba w końcu poczułam wiosnę:) Przygotowałam więc,dorsza zawiniętego w boczek,na szparagach w sosie majonezowo-cytrynowym,na którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Cook with Jamie” i na pewno nie będzie to jedyna…
- « Previous Page
- 1
- …
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- …
- 115
- Next Page »