Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą"

  • Facebook
  • Twitter

Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z truskawkami w lekkiej wersji z ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!

Clafoutis z truskawkami i ricottą

(8 porcji)

Składniki:

  • 400 g truskawek,umytych,bez szypułek
  • 2-3 łyżki ulubionego likieru (u mnie cytrynowy)
  • 250 m mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (lub odpowiednią ilość słodzika do smaku)
  • 250 g sera ricotta
  • 70 g mąki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj w miseczce z likierem.
  3. Wlej mleko do rondelka,wsyp cukier waniliowy (lub wlej ekstrakt) i podgrzej (nie doprowadź do wrzenia)
  4. W misce miksera ubij na pianę jajka z cukrem (lub słodzikiem),następnie wmieszaj sól. Cały czas ubijając na niskich obrotach wlej powoli mleko,dodaj ricottę i na koniec wmieszaj mąkę.
  5. Powstałą masę wylej do formy na tartę (nie do tej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 25 cm i wyłóż na jej powierzchni truskawki.
  6. Włóż do piekarnika na ok 40 minut. Ja poznaję,że clafoutis jest upieczone,gdy środek nie jest już zapadnięty.
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: likier, ricotta, słodkości, truskawki, wanilia, wypieki

« Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith
Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy. »

Comments

  1. whiness says

    22 maja 2013 at 07:12

    Clafoutis to cudowny deser 🙂 Odkąd go zrobiłam po raz pierwszy, od razu uznałam za jeden z najlepszych deserów, jaki do tej pory jadłam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2013 at 07:15

      Dokładnie,taki lekki:)

      Odpowiedz
  2. magda says

    22 maja 2013 at 07:40

    Koniecznie muszę spróbować tego deseru, wygląda bajecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    22 maja 2013 at 08:15

    Polecam:)

    Odpowiedz
  4. gin says

    23 maja 2013 at 21:09

    Mmm, wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Życzenia świąteczne :)

Zapiekanki z sałatką z tuńczyka

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress