Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z truskawkami w lekkiej wersji z ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!
Clafoutis z truskawkami i ricottą
(8 porcji)
Składniki:
- 400 g truskawek,umytych,bez szypułek
- 2-3 łyżki ulubionego likieru (u mnie cytrynowy)
- 250 m mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2-3 łyżki brązowego cukru (lub odpowiednią ilość słodzika do smaku)
- 250 g sera ricotta
- 70 g mąki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj w miseczce z likierem.
- Wlej mleko do rondelka,wsyp cukier waniliowy (lub wlej ekstrakt) i podgrzej (nie doprowadź do wrzenia)
- W misce miksera ubij na pianę jajka z cukrem (lub słodzikiem),następnie wmieszaj sól. Cały czas ubijając na niskich obrotach wlej powoli mleko,dodaj ricottę i na koniec wmieszaj mąkę.
- Powstałą masę wylej do formy na tartę (nie do tej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 25 cm i wyłóż na jej powierzchni truskawki.
- Włóż do piekarnika na ok 40 minut. Ja poznaję,że clafoutis jest upieczone,gdy środek nie jest już zapadnięty.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!
whiness says
Clafoutis to cudowny deser 🙂 Odkąd go zrobiłam po raz pierwszy, od razu uznałam za jeden z najlepszych deserów, jaki do tej pory jadłam.
Dzi says
Dokładnie,taki lekki:)
magda says
Koniecznie muszę spróbować tego deseru, wygląda bajecznie 🙂
Dzi says
Polecam:)
gin says
Mmm, wygląda bardzo apetycznie 🙂