Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Nareszcie pojawiły się w sklepach młode warzywa i tym razem udało mi się upolować piękne szparagi. Poza tym ostatnio mam też ochotę na lżejsze dania,chyba w końcu poczułam wiosnę:) Przygotowałam więc,dorsza zawiniętego w boczek,na szparagach w sosie majonezowo-cytrynowym,na którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Cook with Jamie” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z tej książki,którą tutaj przedstawię.Wszystko wyszło pyszne!Wykonanie go zajmuje ok.  30 min,więc jest to doskonała propozycja na obiad w tzw. tygodniu.Polecam!

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza (każdy po ok 200 g,bez skóry i ości)
  • liście z 2 gałązek rozmarynu,drobno posiekane
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • mielony czarny pieprz
  • 16 plastrów wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 pęczki szparagów,z odciętymi stwardniałymi końcówkami

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Natrzyj dorsza z każdej strony rozmarynem,skórką z cytryny i pieprzem. Nie należy go solić,gdyż boczek będzie słony sam w sobie.
  3. Rozłóż plastry boczku na desce do krojenia i przejedź po każdym płaską stroną noża,dzięki czemu będą szersze i cieńsze.
  4. Teraz ułóż po 4 plastry tak,by nachodziły trochę na siebie i zawiń w nie kawałki ryby.
  5. Rozgrzej przystosowaną do piekarnika patelnię na dużym ogniu,wlej trochę oliwy z oliwek. Włóż do niej ryby końcówkami boczku do dołu i smaż około minutę,następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby).Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż rybę po podsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
  6. W czasie gdy ryba się piecze można zrobić sos poprzez wymieszanie majonezu z sokiem z cytryny i pieprzem. W czasie dolewania soku,sprawdzaj czy majonez nie jest zbyt kwaśny.
  7. Szparagi obgotuj przez 5-10 minut we wrzącej i osolonej wodzie.
  8. Wyłóż szparagi na talerze,polej je sosem majonezowym, na całość połóż ryby i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza, Sałatki i surówki Tagged With: cytryna, dorsz, Jamie Oliver, obiad, ryba, sałatka, szparagi, zioła

« Puree z kalafiora i koziego sera
Wiosenny omlet z piekarnika »

Comments

  1. Marcin says

    5 sierpnia 2022 at 18:41

    Sok z 2 cytryn i 4 łyżki majonezu? Proponuję raczej 4 łyżki majonezu i 4 łyżki soku z cytryny. Wychodzi kwaśna biała woda. Poza tym przepis ok, ale bez rewelacji

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wielkanocne pyszności 2018

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress