Nareszcie pojawiły się w sklepach młode warzywa i tym razem udało mi się upolować piękne szparagi. Poza tym ostatnio mam też ochotę na lżejsze dania,chyba w końcu poczułam wiosnę:) Przygotowałam więc,dorsza zawiniętego w boczek,na szparagach w sosie majonezowo-cytrynowym,na którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Cook with Jamie” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z tej książki,którą tutaj przedstawię.Wszystko wyszło pyszne!Wykonanie go zajmuje ok. 30 min,więc jest to doskonała propozycja na obiad w tzw. tygodniu.Polecam!
Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kawałki dorsza (każdy po ok 200 g,bez skóry i ości)
- liście z 2 gałązek rozmarynu,drobno posiekane
- skórka i sok z 2 cytryn
- mielony czarny pieprz
- 16 plastrów wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki majonezu
- 2 pęczki szparagów,z odciętymi stwardniałymi końcówkami
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Natrzyj dorsza z każdej strony rozmarynem,skórką z cytryny i pieprzem. Nie należy go solić,gdyż boczek będzie słony sam w sobie.
- Rozłóż plastry boczku na desce do krojenia i przejedź po każdym płaską stroną noża,dzięki czemu będą szersze i cieńsze.
- Teraz ułóż po 4 plastry tak,by nachodziły trochę na siebie i zawiń w nie kawałki ryby.
- Rozgrzej przystosowaną do piekarnika patelnię na dużym ogniu,wlej trochę oliwy z oliwek. Włóż do niej ryby końcówkami boczku do dołu i smaż około minutę,następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby).Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż rybę po podsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
- W czasie gdy ryba się piecze można zrobić sos poprzez wymieszanie majonezu z sokiem z cytryny i pieprzem. W czasie dolewania soku,sprawdzaj czy majonez nie jest zbyt kwaśny.
- Szparagi obgotuj przez 5-10 minut we wrzącej i osolonej wodzie.
- Wyłóż szparagi na talerze,polej je sosem majonezowym, na całość połóż ryby i podawaj.
Marcin says
Sok z 2 cytryn i 4 łyżki majonezu? Proponuję raczej 4 łyżki majonezu i 4 łyżki soku z cytryny. Wychodzi kwaśna biała woda. Poza tym przepis ok, ale bez rewelacji