Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Wiosenny omlet z piekarnika

Wiosenny omlet z piekarnika

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Wiosenny omlet z piekarnika"

  • Facebook
  • X

Doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Pyszny omlet z dużą ilością truskawek,malin i borówek amerykańskich,posypanych cukrem pudrem, no i nie byłabym sobą gdybym nie polała sosem karmelowym🙂 Przepis przewidziany jest na 4 porcje w średnich naczyniach do zapiekania,jednak ja zawsze robię 2 duże porcje w patelni o średnicy ok.28 cm.Polecam!

Wiosenny omlet z piekarnika (4 porcje)

Składniki:

  • po 1 szklance malin,borówek i pokrojonych w plasterki truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła,plus 4 łyżki do wysmarowania naczyń
  • 3 duże jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie sos karmelowy do polania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Włóż do miski truskawki,borówki i maliny i wymieszaj je z łyżką cukru. Odstaw na czas robienia i wypiekania omleta.
  3. Przygotuj naczynia do zapiekania i wysmaruj je masłem.
  4. Ubij lekko jajka w miksera,następnie dolej mleko i także dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując dodawaj powoli mąkę,wanilię,skórkę pomarańczową,2 łyżki roztopionego masła,wsyp sól. Miksuj do momentu,aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek.
  5. Umieść naczynia do zapiekania w nagrzanym piekarniku na 3 minuty,upewnij się,że masło pokrywa dno i boki naczyń (inaczej omlet nam tak ładnie nie wyrośnie).
  6. Rozlej ciasto równomiernie do każdego naczynia i zapiekaj 12-15 minut,omlety urosną i delikatnie zbrązowieją.
  7. Wyjmij z piekarnika,na każdy równomiernie owoce,posyp cukrem pudrem i ewentualnie polej sosem karmelowym i podawaj ciepłe.
Smacznego!

Share the post "Wiosenny omlet z piekarnika"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: deser, jagody, maliny, omlet, śniadanie, sos karmelowy, słodkości, truskawki, wypieki

« Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera
Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita »

Comments

  1. magda says

    15 maja 2013 at 07:47

    Ten omlet rzeczywiście wiosenny, bije od niego wspaniały smak 😉

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    15 maja 2013 at 09:16

    🙂

    Odpowiedz
  3. oyumi says

    18 maja 2013 at 16:13

    Piękny blog.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 maja 2013 at 16:14

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Ziolowe-ziemniaki-ze-stekiem-Herbed-potatoes-with-steak

Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

Otwarcie nowej restauracji – Warszawski Sznyt

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress