Doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Pyszny omlet z dużą ilością truskawek,malin i borówek amerykańskich,posypanych cukrem pudrem, no i nie byłabym sobą gdybym nie polała sosem karmelowym🙂 Przepis przewidziany jest na 4 porcje w średnich naczyniach do zapiekania,jednak ja zawsze robię 2 duże porcje w patelni o średnicy ok.28 cm.Polecam!
Wiosenny omlet z piekarnika (4 porcje)
Składniki:
- po 1 szklance malin,borówek i pokrojonych w plasterki truskawek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła,plus 4 łyżki do wysmarowania naczyń
- 3 duże jajka w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 2/3 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie sos karmelowy do polania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
- Włóż do miski truskawki,borówki i maliny i wymieszaj je z łyżką cukru. Odstaw na czas robienia i wypiekania omleta.
- Przygotuj naczynia do zapiekania i wysmaruj je masłem.
- Ubij lekko jajka w miksera,następnie dolej mleko i także dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując dodawaj powoli mąkę,wanilię,skórkę pomarańczową,2 łyżki roztopionego masła,wsyp sól. Miksuj do momentu,aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek.
- Umieść naczynia do zapiekania w nagrzanym piekarniku na 3 minuty,upewnij się,że masło pokrywa dno i boki naczyń (inaczej omlet nam tak ładnie nie wyrośnie).
- Rozlej ciasto równomiernie do każdego naczynia i zapiekaj 12-15 minut,omlety urosną i delikatnie zbrązowieją.
- Wyjmij z piekarnika,na każdy równomiernie owoce,posyp cukrem pudrem i ewentualnie polej sosem karmelowym i podawaj ciepłe.
Ten omlet rzeczywiście wiosenny, bije od niego wspaniały smak 😉
🙂
Piękny blog.
Dziękuję:)