Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy  pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku. Tym razem proponuję udka kurczaka pieczone z figami, miodem, octem z czerwonego wina i aromatycznymi przyprawami. Wraz z soczystym kurczakiem otrzymujemy także doskonały sos, którym możemy polać mięso na talerzu. Pycha!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Kurczak zapiekany z miodem i figami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 figi, przekrojone na połówki
  • olej roślinny do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
  • 2 czerwone cebule, posiekane z grubsza wzdłuż w półtalarki
  • 2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu (lub szczypta mielonego)
  • obrana skórka z jednej cytryny
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, rozmaryn i tymianek. Całość posól i smaż do lekkiego zeszklenia cebuli, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które będzie można postawić na kuchence. Ja użyłam patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup, gdyż bardzo ułatwia pracę w kuchni).
  3. Następnie na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i wrzuć figi. Podsmaż przez kilka minut na małym ogniu i przełóż na na przygotowaną wcześniej cebulę.
  4. Na figach ułóż udka z kurczaka, posól je i dodaj resztę składników. Pobieżnie całość wymieszaj (tak by kurczak był cały czas na wierzchu) i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut (aż kurczak będzie upieczony).
  5. Wyjmij danie z piekarnika i przełóż kurczaka i figi na talerze do serwowania. Umieść naczynie na kuchence i gotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji syropu. Polej nim kurczaka, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym dodatkiem do dania głównego.

Smacznego!

kurczak

English version

Chicken braised with figs and honey

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 figs halved
  • vegetable oil
  • 2 red onions, chopped roughly into crescents
  • 2 tsp chopped rosemary
  • 2 tsp of chopped thyme
  • 4 chicken legs
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/4 cup red wine vinegar
  • 3 tbsp honey
  • 1 cinnamon stick (or pinch of ground cinnamon)
  • rind of one lemon, shaved into thick strips
  • salt
  • chopped parsley

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. Saute the chopped onions, rosemary and thyme in a little of oil. Sprinkle with salt and when softened, pop into a shallow baking dish that you can later put on the stovetop.
  3. Next saute the figs in another small splash of oil for a couple of minutes and then put them on top of the onions.
  4. Now place the chicken on top of the figs, sprinkle with a pinch of salt and throw the rest of the ingredients into the baking dish. Stick it in the oven and bake for around 30-40 mins (until chicken is cooked through).
  5. Remove from oven and put the chicken and figs on a plate to rest and then put the baking dish on the stove and reduce the liquid into a syrupy consistency and then serve on top of the chicken and figs.  Sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cynamon, figi, kurczak, mięso, miód, obiad, udka z kurczaka, zioła

« Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup
Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls »

Comments

  1. Lena says

    4 sierpnia 2014 at 09:31

    Ależ pysznie wygląda! Ciekawe połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2014 at 09:38

      Zachęcam do wypróbowania, ten kurczak jest pyszny! 🙂

      Odpowiedz
  2. Automator says

    4 sierpnia 2014 at 11:45

    Pięknie wygląda. Bym schrupał tego kurczaka moje ulubione mięso 😛

    Odpowiedz
  3. Marta says

    4 sierpnia 2014 at 15:40

    Uwielbiam takie połączenia smaków, wygląda cudownie. Przepis dodany do zakładach, z pewnością spróbuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2014 at 18:06

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  4. bubu says

    4 sierpnia 2014 at 20:06

    Pysznie, figowo przemawia ze zdjęć 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi zapiekane z cukinia i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Warsztaty Lidl

Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress