Share the post "Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera"
Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!
Pieczone młode ziemniaki (4 porcje jako dodatek)
Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków,mniej więcej tej samej wielkości
- sól morska do obtoczenia
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki dobrego octu balsamicznego
- pieprz
- koperek do podania
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Jeszcze mokre obtocz w soli morskiej (strząśnij jej nadmiar) i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż je do nagrzanego do 200 oC piekarnik i piecz ok.40 minut,do miękkości.
- Pomidorki koktajlowe polej odrobiną oliwy i też delikatnie posól dosłownie szczyptą soli. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami na 30 minut. Gdy zaczną pękać im skórki,pomidorki są już gotowe.
- Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgnieć ziemniaki widelcem,aby łatwiej było się dostać do miąższu. Przełóż łyżką pomidorki do pojemnika z ziemniakami,pozostawiając ich soki w naczyniu żaroodpornym
- Wymieszaj soki z pomidorków z octem balsamicznym i dopraw pieprzem do smaku. Polej nim ziemniaki i pomidorki i podawaj.
[…] Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”, piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z octem balsamicznym,serem gorgonzola i rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi ziemniakami Nigela Slatera.Polecam! […]