Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!

 

Pieczone młode ziemniaki (4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków,mniej więcej tej samej wielkości
  • sól morska do obtoczenia
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki dobrego octu balsamicznego
  • pieprz
  • koperek do podania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Jeszcze mokre obtocz w soli morskiej (strząśnij jej nadmiar) i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  2. Włóż je do nagrzanego do 200 oC piekarnik i piecz ok.40 minut,do miękkości.
  3. Pomidorki koktajlowe polej odrobiną oliwy i też delikatnie posól dosłownie szczyptą soli. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami na 30 minut. Gdy zaczną pękać im skórki,pomidorki są już gotowe.
  4. Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgnieć ziemniaki widelcem,aby łatwiej było się dostać do miąższu. Przełóż łyżką pomidorki do pojemnika z ziemniakami,pozostawiając ich soki w naczyniu żaroodpornym
  5. Wymieszaj soki z pomidorków z octem balsamicznym i dopraw pieprzem do smaku. Polej nim ziemniaki i pomidorki i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Nigel Slater, obiad, pomidor, ziemniaki, zioła

« Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita
Karmelizowane skrzydełka z piekarnika »

Trackbacks

  1. Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą | karmelowy pisze:
    24 maja 2013 o 09:22

    […] Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”, piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z octem balsamicznym,serem gorgonzola i rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi ziemniakami Nigela Slatera.Polecam! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress