O Delii pisałam już tutaj wraz z jej przepisem na szybkie ciasto na pizzę,które też tutaj zostało wykorzystane. Tym razem proponuję kolejną pozycję z jej książki ” Complete cookery course”: pizzę z pepperoni,pieczarkami,papryką,kaparami i parmezanem. Pizza szybka,łatwa,a co najważniejsze bardzo smaczna. Polecam!
Pizza z pepperoni i pieczarkami (32 cm)
Składniki:
- 1/2 ciasta z tego przepisu
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
- 1/2 sosu pomidorowego z tego przepisu
- 110 g pepperoni lub salami (w plastrach)
- 1 mała zielona papryka,pokrojona w plasterki
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozwałkuj przygotowane ciasto na kształt koła o średnicy około 32 cm.Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,zagnij brzegi i posmaruj jego powierzchnię oliwą z oliwek
- Wyłóż na ciasto sos pomidorowy i rozprowadź go równomiernie na całej jego powierzchni.
- Teraz wyłóż równomiernie pepperoni,na niego paprykę,kapary,pieczarki i posyp całość startym parmezanem. Skrop przygotowaną pizzą oliwą z oliwek i odstaw na 10 minut.
- Włóż do nagrzanego do 220 oC piekarnika i piecz ok 25-30 minut aż do zarumienienia się brzegów.Jak napisała Delia,lepiej piec pizzę zbyt długo niż za krótko, więc przed wyjęciem sprawdź podnosząc ją delikatni ,czy spód także jest zarumieniony.
- Podawaj gorącą bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Inspirowane smakiem says
Po prostu pysznie. Pizza zawsze i wszędzie;)
Dzi says
🙂
Wiewióra says
bardzo kusząca pizzunia 🙂
Dzi says
i szybka:)