Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy."

  • Facebook
  • X

Wbrew pozorom prawidłowe usmażenie steku nie jest łatwe, w przeszłości usiłowałam go przyrządzić wiele razy,jednak zawsze wychodziły mi mało zjadliwe „podeszwy”. Po długich poszukiwaniach w sieci i przeczytaniu mądrych artykułów olśniło mnie – problemem było mięso. Kupowałam je w marketach, z nadzieją,że nazwa „stek” zobowiązuje…nic bardziej mylnego. W końcu znalazłam jeden porządny market internetowy z „prawdziwymi” stekami i odniosłam sukces. No, przynajmniej najbliżej mu było do ideału:) Jeszcze wiele nauki przede mną. Tym razem proponuję stek w bardzo prostym sosie przygotowanym na patelni po smażonym mięsie z sokiem z pomarańczy i pasty miso.

Warto też przytoczyć cytat z najnowszego 3 numeru Kukubuka,szczęśliwie jest tam bardzo wiele wartościowych informacji właśnie na temat przygotowania steków : ” Wyróżnia się 6 stopni wysmażenia określanych angielskimi terminami obowiązującymi na całym świecie: „blue” (temp. wenwętrzna 46-49 oC ),”rare” (52-55 oC),”medium rare” (55-60 oC),”medium” (60-65 oC), „medium well” (65-69 oC) i ” well done” (71-100 oC)”. Mój zdecydowanie wyszedł „medium well” 🙂 

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy

(4 duże porcje)

Składniki:

  • 4 ładne steki z rostbefu wołowego (lub takie jakie lubcie) o grubości ok. 2 cm
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżka mirinu (można zastąpić sokiem jabłkowym)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z połowy dużej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Wyjmij steki z lodówki i poczekaj,aż osiągną temperaturę pokojową. Natrzyj je olejem i solą.
  2. Porządnie rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem na dużym ogniu i włóż steki. Smaż je około 3-5 minut z każdej strony,aż będą ładnie zarumienione, następnie przełóż je na duży talerz.
  3. Zmniejsz ogień pod patelnią do średniego i wlej bulion,mirin,olej sezamowy i włóż pastę miso. Gotuj  ok. minuty i wlej sok pomarańczowy.
  4. Następnie ponownie włóż na patelnię steki i smaż przewracając od czasu do czasu,aż uzyskają temperaturę wewnętrzną i wysmażenie zgodnie z naszymi upodobaniami (patrz wstęp).Tutaj bardzo przydaje się termometr kuchenny,szczerze mówiąc sprawdzam nim wysmażenie  dosłownie wszystkich mięs i ryb jakie przygotowuję. W międzyczasie sos powinien zgęstnieć, jeżeli odparuje zbyt szybko,dolewaj po odrobinie wody. Jeżeli steki będą już gotowe a sos zbyt rzadki, wyjmij je i jeszcze chwilę go odparuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Po wyjęciu steków na talerze,pozwól im „odpocząć ” ok. 5 minut.Dzięki temu będzie soczysty.
  6. Podawaj je polane sosem z patelni.

Smacznego!

 

Share the post "Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy."

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia azjatycka, miso, obiad, pomarańcza, stek, wołowina

« Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą
Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress