Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami"

  • Facebook
  • X

Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi szparagami,papryką i grzybami shitake, oraz  pysznym sosem w stylu azjatyckim.  Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile ugotowanie ryżu proponowanego do podania.Polecam!

 

Stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami (4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki ulubionego sosu z chilli (ja miałam czosnkowy sos chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 450 g polędwiczki wieprzowej,pokrojonej w plastry a następnie w paski
  • 1 pęczek szparagów,z odciętymi zdrewniałymi końcówkami,pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plasterki
  • 4 dymki,pokrojone na 3 cm kawałki
  • 230 g grzybów shitake,pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. W małej misce dokładnie wymieszaj bulion,sos hoisin,sos sojowy,mąkę kukurydzianą i sos chilli.
  2. Przelej 1/4 szklanki powstałego sosu do drugiej miski i wymieszaj go z pokrojonymi polędwiczkami. Pozostaw je w tej marynacie na 30 minut.
  3. Na dużym ogniu rozgrzej woka lub patelnię,następnie wlej 2 łyżki oleju i rozprowadź go dokładnie także na ściankach.Włóż polędwiczkę i smaż mieszając około 2 minut,aż przestaną być widoczne jej surowe elementy. Przełóż ją do osobnego naczynia i wytrzyj woka lub patelnię papierowymi ręcznikami do sucha.
  4. Ponownie postaw woka na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż szparagi i paprykę,smaż mieszając około 2 minut. Dodaj grzyby,cebulę i białe części dymki,i ponownie smaż całość mieszając kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć czosnek,imbir i zielone części dymki, smaż kolejną minutę.
  5. Wlej resztę sosu z pkt.1 i doprowadź całość do wrzenia.Dodaj polędwiczkę i podgrzewaj całość około minuty.
  6. Wyłóż na talerze i podawaj z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

Share the post "Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, grzyby, hoisin, imbir, kuchnia azjatycka, mięso, obiad, papryka, polędwiczka, shitake, sos sojowy, szparagi, wieprzowina

« Zapiekanki z sałatką z tuńczyka
Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith »

Comments

  1. Maggie says

    20 maja 2013 at 10:19

    Szybkie i pyszne, czego chciec wiecej? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 maja 2013 at 10:37

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  2. Anna says

    25 marca 2014 at 11:54

    Bardzo ciekawe danie. A czym można zastąpić szparagi? Grzyby shitake to chodzi o takie suszone które trzeba wymoczyć i ugotować najpierw? bo tylko takie widziałam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 marca 2014 at 12:06

      Ja zamiast szparagów dodałabym fasolkę szparagową. W kwestii grzybów tutaj były użyte świeże, ale można zamienić je np. na pieczarki lub boczniaki.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zasmazana-marchewka-z-groszkiem-Carrots-with-peas

Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas

Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress