Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi szparagami,papryką i grzybami shitake, oraz pysznym sosem w stylu azjatyckim. Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile ugotowanie ryżu proponowanego do podania.Polecam!
Stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami (4 porcje)
Składniki:
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki sosu hoisin
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki ulubionego sosu z chilli (ja miałam czosnkowy sos chilli)
- 2 łyżki oleju
- 450 g polędwiczki wieprzowej,pokrojonej w plastry a następnie w paski
- 1 pęczek szparagów,z odciętymi zdrewniałymi końcówkami,pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plasterki
- 4 dymki,pokrojone na 3 cm kawałki
- 230 g grzybów shitake,pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- W małej misce dokładnie wymieszaj bulion,sos hoisin,sos sojowy,mąkę kukurydzianą i sos chilli.
- Przelej 1/4 szklanki powstałego sosu do drugiej miski i wymieszaj go z pokrojonymi polędwiczkami. Pozostaw je w tej marynacie na 30 minut.
- Na dużym ogniu rozgrzej woka lub patelnię,następnie wlej 2 łyżki oleju i rozprowadź go dokładnie także na ściankach.Włóż polędwiczkę i smaż mieszając około 2 minut,aż przestaną być widoczne jej surowe elementy. Przełóż ją do osobnego naczynia i wytrzyj woka lub patelnię papierowymi ręcznikami do sucha.
- Ponownie postaw woka na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż szparagi i paprykę,smaż mieszając około 2 minut. Dodaj grzyby,cebulę i białe części dymki,i ponownie smaż całość mieszając kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć czosnek,imbir i zielone części dymki, smaż kolejną minutę.
- Wlej resztę sosu z pkt.1 i doprowadź całość do wrzenia.Dodaj polędwiczkę i podgrzewaj całość około minuty.
- Wyłóż na talerze i podawaj z ugotowanym ryżem.
Maggie says
Szybkie i pyszne, czego chciec wiecej? 🙂
Dzi says
Dokładnie:)
Anna says
Bardzo ciekawe danie. A czym można zastąpić szparagi? Grzyby shitake to chodzi o takie suszone które trzeba wymoczyć i ugotować najpierw? bo tylko takie widziałam.
Dzi says
Ja zamiast szparagów dodałabym fasolkę szparagową. W kwestii grzybów tutaj były użyte świeże, ale można zamienić je np. na pieczarki lub boczniaki.