Pyszne drożdżowe ślimaczki z cukrem,cynamonem,orzechami pekan i lukrem z serka śmietankowego i soku z cytryny. Można użyć innych orzechów jednak w związku z moją alergią wolałam nie ryzykować. Przygotowanie ich jest dosyć czasochłonne ze względu na czas leżakowania ciasta drożdżowego, jednak zapewniam,że warto:) Niestety są dosyć kaloryczne, jednak od czasu do czasu można sobie sprawić taką przyjemność. Polecam!
Przygotowanie: 3 godziny,Czas pieczenia max. 20 minut
Maślane ślimaczki cynamonowe (ok. 25 ślimaczków)
Składniki na ślimaczki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 7 g drożdży instant
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki soli
- dodatkowe 1/2 szklanki mąki
- 220 g masła (roztopionego)
- 1 1/2 szklanki cukru
- mielony cynamon
- 1 1/2 szklanki orzechów pekan (lub innych)
- 120 g serka śmietankowego
- 100 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie ślimaczków:
- W rondelku wymieszaj mleko,olej i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając,aż do momentu rozpuszczenia się cukru (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do ostygnięcia.
- Posyp przygotowane wcześniej mleko drożdżami instant i zamieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły „pracować”.
- Następnie przelej mleko do miski robota kuchennego i miksując wsypuj powoli mąkę. Gdy całość będzie tworzyła jednolitą masę, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie wsyp do miski proszek do pieczenia,sól i kolejne 1/2 szklanki mąki. Miksuj na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.Ponownie przykryj miskę ręcznikiem i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
- Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości 5-7 mm. Wylej na nie i dokładnie rozsmaruj połowę roztopionego masła, następnie posyp je równomiernie 1 szklanką cukru,mielonym cynamonem (ja lubię duużo cynamonu:)) i na koniec większą częścią posiekanych orzechów.
- Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Staraj się zwijać w miarę ciasno, ułatwi nam to krojenie w późniejszej fazie. Po zwinięciu ułóż rulon spojeniem do dołu.
- Natłuść częścią roztopionego masła 2-3 żaroodporne naczynia (ja miałam 3 okrągłe o śr. 28 cm) i zacznij kroić rulon ostrym nożem na ok. 1 1/2 – 2 cm plastry. Układaj każdy plaster po odkrojeniu w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż 7-8 w jednym).
- Wysmaruj plastry resztą roztopionego masła,posyp resztą cukru i cynamonem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.
- Po tym czasie włóż ślimaczki do piekarnika i piecz 15-18 minut,lub do zbrązowienia. Nie piecz 2 partii równocześnie.
- Po wyjęciu ślimaczków z piekarnika polej je od razu lukrem i posyp resztą orzechów.
- Umieść serek i masło w temp. pokojowej w misce miksera i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Następnie miksując wsypuj powoli cukier puder i wlewaj sok z cytryny,aż do otrzymania jednolitego lukru.
[/col2_last]
A serek śmietankowy to raczej taki ala almette czy bardziej taki śmietankowy sernikowy ?
tutaj dałabym typu almette czy philadelphia.
proszek do pieczenia do ciasta drożdżowego? w jakim celu bo pierwszy raz widzę taki przepis
Wypiek z drożdżami nie rośnie w piekarniku po jakimś czasie (temp zabija drożdże.Proszek dopieczenia zaczyna działać odwrotnie, właśnie pod wpływem temperatury.Chodzi o to, żeby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Oczywiście można zastosować same drożdże.