Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszne drożdżowe ślimaczki z cukrem,cynamonem,orzechami pekan i lukrem z serka śmietankowego i soku z cytryny. Można użyć innych orzechów jednak w związku z moją alergią wolałam nie ryzykować. Przygotowanie ich jest dosyć czasochłonne ze względu na czas leżakowania ciasta drożdżowego, jednak zapewniam,że warto:) Niestety są dosyć kaloryczne, jednak od czasu do czasu można sobie sprawić taką przyjemność. Polecam!

Przygotowanie: 3 godziny,Czas pieczenia max. 20 minut

Maślane ślimaczki cynamonowe (ok. 25 ślimaczków)

Składniki na ślimaczki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki soli
  • dodatkowe 1/2 szklanki mąki
  • 220 g masła (roztopionego)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • mielony cynamon
  • 1 1/2 szklanki orzechów pekan (lub innych)
Składniki na lukier:
  • 120 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie ślimaczków:

  1. W rondelku wymieszaj mleko,olej i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając,aż do momentu rozpuszczenia się cukru (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Posyp przygotowane wcześniej mleko drożdżami instant i zamieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły „pracować”.
  3. Następnie przelej mleko do miski robota kuchennego i miksując wsypuj powoli mąkę. Gdy całość będzie tworzyła jednolitą masę, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie wsyp do miski proszek do pieczenia,sól i kolejne 1/2 szklanki mąki. Miksuj na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.Ponownie przykryj miskę ręcznikiem i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
  5. Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości 5-7 mm. Wylej na nie i dokładnie rozsmaruj połowę roztopionego masła, następnie posyp je równomiernie 1 szklanką cukru,mielonym cynamonem (ja lubię duużo cynamonu:)) i na koniec większą częścią posiekanych orzechów.
  6. Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Staraj się zwijać w miarę ciasno, ułatwi nam to krojenie w późniejszej fazie. Po zwinięciu ułóż rulon spojeniem do dołu.
  7. Natłuść częścią roztopionego masła 2-3 żaroodporne naczynia (ja miałam 3 okrągłe o śr. 28 cm) i zacznij kroić rulon ostrym nożem na ok. 1 1/2 – 2 cm plastry. Układaj każdy plaster po odkrojeniu w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż 7-8 w jednym).
  8. Wysmaruj plastry resztą roztopionego masła,posyp resztą cukru i cynamonem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.
  9. Po tym czasie włóż ślimaczki do piekarnika i piecz 15-18 minut,lub do zbrązowienia. Nie piecz 2 partii równocześnie.
  10. Po wyjęciu ślimaczków z piekarnika polej je od razu lukrem i posyp resztą orzechów.
Przygotowanie lukru:
  1. Umieść serek i masło w temp. pokojowej w misce miksera i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Następnie miksując wsypuj powoli cukier puder i wlewaj sok z cytryny,aż do otrzymania jednolitego lukru.
Smacznego!

[/col2_last]

Share the post "Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, cytryna, deser, pekan, serek, ślimaczki, słodkości, wypieki

« Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową
Kandyzowany imbir w cukrze »

Comments

  1. Magda says

    22 listopada 2018 at 17:15

    A serek śmietankowy to raczej taki ala almette czy bardziej taki śmietankowy sernikowy ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2018 at 19:08

      tutaj dałabym typu almette czy philadelphia.

      Odpowiedz
  2. Paulina says

    11 czerwca 2020 at 09:27

    proszek do pieczenia do ciasta drożdżowego? w jakim celu bo pierwszy raz widzę taki przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2020 at 10:00

      Wypiek z drożdżami nie rośnie w piekarniku po jakimś czasie (temp zabija drożdże.Proszek dopieczenia zaczyna działać odwrotnie, właśnie pod wpływem temperatury.Chodzi o to, żeby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Oczywiście można zastosować same drożdże.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą | karmelowy pisze:
    7 lipca 2013 o 06:24

    […] U mnie ten program trwa 1 1/2 godziny.Jeżeli nie posiadasz maszyny, wykonaj ciasto zgodnie z tym przepisem, ze składników wskazanych powyżej i do momentu rozwałkowywania […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Restauracja Si – recenzja

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress