Dziś, w ramach ciasta na niedzielę, proponuję francuskie ciasto z gruszkami. Niezwykle łatwe w wykonaniu i niewymagające wyszukanych składników, a jednak w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, słodki i wilgotny deser. Wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!
Scroll down for English
Francuskie ciasto z gruszkami
(tortownica o śr. 26 cm)
Składniki:
- 3-4 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- skórka starta z 1 cytryny
- 200-250 g cukru (w zależności od upodobań w kwestii słodkości)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C, natłuść tortownicę o średnicy 26 cm.
- Do średniej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- W misce miksera umieść masło wraz z cukrem, i ubijaj aż powstanie bała i puszysta masa.
- Dodaj jajka, po jednym na raz, następnie włóż skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
- Następnie powoli dosypuj mąkę i miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
- Wylej połowę przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż pokrojone gruszki, po czym wylej resztę masy i rozprowadź ją równomiernie.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do ładnego zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto.
- Posyp cukrem pudrem i podawaj.
English version
French Pear Cake
(26 cm spring pan)
Ingredients:
- 3-4 small ripe pears, peeled and quartered or cubed
- 250 g butter, at room temperature
- zest of 1 lemon
- 200-250 g sugar
- ¼ teaspoon vanilla extract
- 4 eggs, at room temperature
- 250 g flour
- ½ teaspoon baking powder
- a pinch of salt
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC, butter a 26 cm spring form pan generously
- In a bowl sift together flour, baking powder and salt. Set aside
- In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar together untill they are fluffy and white.
- Add the eggs one at a time, add the vanilla and lemon zest.
- Add the flour slowly on low speed, do not overmix.
- Pour half of the batter on the prepared pan, then place the pears on top, add the remaining batter on top spreading evenly.
- Bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let it cool on a wired rack for 15 minutes, remove the sides and let it cool completely. Dust the top with powdered sugar when it cool before serving.
Enjoy!
pierwszy raz jestem tutaj i juz daje do zakładek – świetny pomysł i wykonanie strony!
Dziękuję:)
Świetny pomysł na ciasto. Sezon na gruszki się rozpoczyna, więc na pewno wypróbuję 🙂