Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake

Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś, w ramach ciasta na niedzielę, proponuję francuskie ciasto z gruszkami. Niezwykle łatwe w wykonaniu i niewymagające wyszukanych składników, a jednak w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, słodki i wilgotny deser. Wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!

Scroll down for English

Francuskie ciasto z gruszkami

(tortownica o śr. 26 cm)

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200-250 g cukru (w zależności od upodobań w kwestii słodkości)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C, natłuść tortownicę o średnicy 26 cm.
  2. Do średniej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. W misce miksera umieść masło wraz z cukrem, i ubijaj aż powstanie bała i puszysta masa.
  4. Dodaj jajka, po jednym na raz, następnie włóż skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  5. Następnie powoli dosypuj mąkę i miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Wylej połowę przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż pokrojone gruszki, po czym wylej resztę masy i rozprowadź ją równomiernie.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do ładnego zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto.
  8. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!

English version

French Pear Cake

(26 cm spring pan)

Ingredients:

  • 3-4 small ripe pears, peeled and quartered or cubed
  • 250 g  butter, at room temperature
  • zest of 1 lemon
  • 200-250 g sugar
  • ¼ teaspoon vanilla extract
  • 4 eggs, at room temperature
  • 250 g flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • a pinch of salt

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, butter a 26 cm spring form pan generously
  2. In a bowl sift together flour, baking powder and salt. Set aside
  3. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar together untill they are fluffy and white.
  4. Add the eggs one at a time, add the vanilla and lemon zest.
  5. Add the flour slowly on low speed, do not overmix.
  6. Pour half of the batter on the prepared pan, then place the pears on top, add the remaining batter on top spreading evenly.
  7. Bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let it cool on a wired rack for 15 minutes, remove the sides and let it cool completely. Dust the top with powdered sugar when it cool before serving.

Enjoy!

Share the post "Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, gruszki, kuchnia francuska, słodkości, wypieki

« Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew
Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes »

Comments

  1. Tomek says

    2 października 2013 at 19:32

    pierwszy raz jestem tutaj i juz daje do zakładek – świetny pomysł i wykonanie strony!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 października 2013 at 19:44

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. Zmiksowana.pl says

    25 lipca 2014 at 13:51

    Świetny pomysł na ciasto. Sezon na gruszki się rozpoczyna, więc na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress