Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

by Dzi 2 komentarze

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Dziś przedstawiam pomysł na bardzo sycące śniadanie lub lekki obiad dla wegetarianina:). Pyszny bakłażan, cukinia i papryki w sosie pomidorowym, zwane powszechnie ratatouille, zapiekane z jajkiem w piekarniku. Uwielbiam ten moment kiedy żółtko rozlewa się po warzywach i można zatopić w nim chrupiącą grzankę:). Polecam! Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”.

Filed Under: Dania obiadowe, Śniadanie Tagged With: bakłażan, cukinia, Gordon Ramsay, jajka, obiad, papryka, śniadanie

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

by Dzi Leave a Comment

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Dziś proponuję bardzo aromatycznego kurczaka rodem z Włoch. Udka pieczone z warzywami, pieczarkami, kaparami i ziołami w sosie pomidorowym, pyszna włoska klasyka. Można go podać tradycyjnie z ziemniakami, chociaż jak dla mnie idealnie komponuje się także z makaronem. Przepis pochodzi z książki Mary Berry „„Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kapary, kuchnia włoska, kurczak, Mary Berry, mięso, obiad, papryka, pieczarki, pomidor, udka, wino, zioła

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

by Dzi 14 komentarzy

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

Dziś proponuję łatwe i bardzo smaczne ciasto: karmel, śliwki i  bardzo wilgotne ciasto. Ta kombinacja zawsze jest niezawodna:). Chociaż wygląda na skomplikowane w wykonaniu, wcale tak nie jest.  Jeżeli udało mi się je zrobić w pierwszym podejściu, to każdemu też powinno :P. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, karmel, miód, śliwki, słodkości, wanilia, wypieki

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

by Dzi Leave a Comment

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Pyszna kombinacja kurek i fasolki szparagowej do podania jako dodatek do dania głównego na ciepło. Standardowo boczek i ocet balsamiczny dodają składnikom charakteru i wyrazu, a zrobienie tej sałatki nie wymaga praktycznie wysiłku. Skorzystałam z tego przepisu, nanosząc jedynie kosmetyczne zmiany.Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczek, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, grzyby, kurki, ocet balsamiczny

Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta

by Dzi 2 komentarze

Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta

Szybkie i lekkie danie, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Kombinacja ulubionego makaronu, kurczaka, suszonych pomidorów, kaparów i ziół, tworzy zaskakująco smaczną potrawę. Nie byłabym też sobą, gdybym nie dodała do sosu śmietanki, jednak osoby dbające o linię mogą ją pominąć, praktycznie bez uszczerbku na smaku. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, fasolka szparagowa, fettuccine, kapary, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, piersi z kurczaka, ser, suszone pomidory, zioła

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

by Dzi Leave a Comment

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Uwielbiam te pyszne i szybkie w wykonaniu mule! Generalnie jestem ogromną fanką wszelkich owoców morza i dziś proponuję rewelacyjny przepis z książki braci Roux „French Country Cooking”:  mule w aksamitnym  sosie z cydru i śmietanki. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: Albert Roux, cydr, kuchnia francuska, małże, Michel Roux, mule, obiad, owoce morza, zioła

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

by Dzi 8 komentarzy

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

Nie ukrywam, że jestem wielbicielką potraw z kaczką w roli głównej, co na pewno doskonale widać po moim blogu 🙂 Lubię ją w wersji tradycyjnej, jak i ze słodkimi sosami i taką też proponuję w dniu dzisiejszym. Przepis odnalazłam w książce „Mary Berry’s Complete Cookbook” i jak przystało na autorkę, okazał się jak zwykle niezawodny….

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, maliny, Mary Berry, mięso, obiad, piersi z kaczki, pomarańcza, porto, wino, wino czerwone

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

by Dzi 4 komentarze

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

To jest po prostu pyszne! Dobrej jakości wołowina, karmelizowana cebula i pieczarki w sosie z sera pleśniowego. Jak dla mnie, nie ma już lepszego burgera. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, hamburger, karmelizowana cebula, kiełki, mięso, obiad, pieczarki, pomidor, ser pleśniowy, wołowina, zioła

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

by Dzi 2 komentarze

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Jedno z najlepszych puree ziemniaczanych jakie jadłam. Pyszne, bardzo serowe, zapiekane z parmezanem i bułka tartą, dzięki czemu uzyskuje chrupiącą skorupkę. Jest to idealny dodatek do chyba każdego dania głównego (no, może poza daniami azjatyckimi :)). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, gorgonzola, Gruyere, Nigel Slater, obiad, parmezan, ser, ziemniaki

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette

by Dzi 2 komentarze

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette

Pyszna tarta, praktycznie niewymagająca wysiłku. Kruche i słodkie ciasto, soczyste brzoskwinie i migdały. Nic dodać i nic ująć. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: brzoskwinie, ciasto, ciasto kruche, migdały, miód, słodkości, tarta, wypieki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress