Przeglądając w internetach moje ulubione blogi kulinarne, natknęłam się na bardzo obiecujący przepis na placuszki z owocami i postanowiłam wypróbować go na najbliższe śniadanie. W weekendowe poranki mam zazwyczaj niesamowitego lenia, więc zawsze wyszukuję coś, co wymaga minimum wysiłku i skupienia. Przygotowałam więc placuszki z mascarpone i malinami, które wyszły przepyszne! Puszyste i delikatne, nie za słodkie, nie za słone, po prostu bomba. Podałam je ze świeżymi malinami i polałam miodem i rozpływałam się ze szczęścia podczas tego śniadania. Jak na zdjęciach zauważycie, placuszki wyszły mi nieco koślawe gdyż testowałam nową matę silikonową do pankejków i nie wszystko poszło po mojej myśli ;P Tak czy inaczej musiałam podzielić się z Wami tym znaleziskiem. Jeżeli lubicie tego typu śniadania, polecam także moje placuszki z ricottą i jabłkami i placuszki jogurtowe z jagodami, wszystkie obłędne! Zapraszam!
Przepis znaleziony tutaj.
Scroll down for recipe in English
Placuszki z mascarpone i malinami
(2 porcje)
Składniki:
- 125 g mascarpone
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka
- szczypta soli
- 100 g malin
- cukier puder, miód do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce, roztrzep rózgą jajko z cukrem i wanilią, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wmieszaj do masy serowej tak by ciasto miało jednolitą konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj mleko i maliny.
- Rozgrzej szeroką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, wyłóż po 1-2 łyżki masy na jednego placuszka i smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem i polane miodem.
Smacznego!
English version
Mascarpone pancakes with raspberries
(2 servings)
Ingredients:
- 125 g mascarpone cheese
- 1 egg
- 2 tablespoons of sugar
- 90 g flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 tablespoon of vanilla extract
- 2-3 tablespoons of milk
- pinch of salt
- 100 g fresh raspberries
- powdered sugar, honey to serve
Preparation:
- In a medium bowl beat egg with sugar and vanilla, add the mascarpone and mix.
- In a separate bowl, mix the flour with baking powder and salt, and mix into cheese batter. Beat until blended and mix in milk and raspberries.
- Heat a large frying with 1 tbsp of oil over medium heat oil, add 1-2 tablespoons of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter. Serve warm sprinkled with powdered sugar and honey.
Enjoy!
agata says
Dawno już truskaweczek nie jadlam, w czerwcu tak się nimi objadałam 😀 Koniecznie spróbuję ten przepis!
Konkol Polny says
Wyglądają mega zachęcająco i kusząco 🙂 Idealne na śniadanie