Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash"

  • Facebook
  • Twitter

Jedno z najlepszych puree ziemniaczanych jakie jadłam. Pyszne, bardzo serowe, zapiekane z parmezanem i bułka tartą, dzięki czemu uzyskuje chrupiącą skorupkę. Jest to idealny dodatek do chyba każdego dania głównego (no, może poza daniami azjatyckimi :)). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!

Scroll down for English

 

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 750 g średniej wielkości mącznych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 300 g sera Gruyere, fontina lub gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • garść startego parmezanu
  • garść bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Z wciąż gorących usuń skórki i rozgnieć z masłem do puszystości (ja gotuję już obrane i następnie miksuję z masłem w blenderze).
  2. Gdy ziemniaki są nadal bardzo gorące, dodaj wybrany ser i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego. Posyp startym parmezanem i bułką tartą, następnie piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.

Smacznego!

English version

Double cheese mash (2-3 servings)

Ingredients:

  • 750 g medium-sized floury potatoes
  • 50 g butter
  • 300 g Gruyere, fontina or gorgonzola, cubed
  • handful of grated Parmesan
  • handful of fine white breadcrumbs

Preparation:

  1. Cook the potatoes in boiling, salted water till tender to the point of a knife. Remove the skins and mash the flesh with the butter till fluffy.
  2. Immediately,when the potato is still very hot, throw the cubed cheese and stir.
  3. Scoop the whole lot into an ovenproof dish. Scatter with a handful of grated Parmesan and an equal amount of fine white breadcrumbs, then bake in a very hot oven (200 oC) till the top is golden and faintly crisp.
Enjoy!

Share the post "Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, gorgonzola, Gruyere, Nigel Slater, obiad, parmezan, ser, ziemniaki

« Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette
Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce »

Comments

  1. Iga M. says

    5 września 2013 at 11:17

    Wow! zapisuję do ulubionych! Ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 września 2013 at 11:19

      Gdyby nie kalorie robiłabym je codziennie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jarzynowa-z-wedzona-makrela-Vegetable-and-smoked-mackerel-salad

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress