Jedno z najlepszych puree ziemniaczanych jakie jadłam. Pyszne, bardzo serowe, zapiekane z parmezanem i bułka tartą, dzięki czemu uzyskuje chrupiącą skorupkę. Jest to idealny dodatek do chyba każdego dania głównego (no, może poza daniami azjatyckimi :)). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!
Scroll down for English
Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane
(2-3 porcje)
Składniki:
- 750 g średniej wielkości mącznych ziemniaków
- 50 g masła
- 300 g sera Gruyere, fontina lub gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- garść startego parmezanu
- garść bułki tartej
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Z wciąż gorących usuń skórki i rozgnieć z masłem do puszystości (ja gotuję już obrane i następnie miksuję z masłem w blenderze).
- Gdy ziemniaki są nadal bardzo gorące, dodaj wybrany ser i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego. Posyp startym parmezanem i bułką tartą, następnie piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.
Smacznego!
English version
Double cheese mash (2-3 servings)
Ingredients:
- 750 g medium-sized floury potatoes
- 50 g butter
- 300 g Gruyere, fontina or gorgonzola, cubed
- handful of grated Parmesan
- handful of fine white breadcrumbs
Preparation:
- Cook the potatoes in boiling, salted water till tender to the point of a knife. Remove the skins and mash the flesh with the butter till fluffy.
- Immediately,when the potato is still very hot, throw the cubed cheese and stir.
- Scoop the whole lot into an ovenproof dish. Scatter with a handful of grated Parmesan and an equal amount of fine white breadcrumbs, then bake in a very hot oven (200 oC) till the top is golden and faintly crisp.
Iga M. says
Wow! zapisuję do ulubionych! Ślinka cieknie 🙂
Dzi says
Gdyby nie kalorie robiłabym je codziennie:)