Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś proponuję łatwe i bardzo smaczne ciasto: karmel, śliwki i  bardzo wilgotne ciasto. Ta kombinacja zawsze jest niezawodna:). Chociaż wygląda na skomplikowane w wykonaniu, wcale tak nie jest.  Jeżeli udało mi się je zrobić w pierwszym podejściu, to każdemu też powinno :P. Polecam!

Scroll down for English

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

(tortownica 26 cm)

Składniki:

  • 170 g masła, rozmiękczonego
  • 3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 8 śliwek, pokrojonych w plastry
  • 1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (150 g) białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szklanki (140 ml) mleka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść tortownicę,ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu czegokolwiek z formy.
  2. Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę  masła z miodem i cukrem trzcinowym. Gotuj mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel (nie przypal!) . Przelej sos do przygotowanej tortownicy i wyłóż na niego plastry śliwek (np. tak jak na zdjęciu).
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól, odstaw. W misce miksera umieść pozostałe masło i cukier i ubij do białości. Dodaj jajka, ekstrakty i ubijaj masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsyp 1/3 mąki i miksuj aż zostanie wchłonięta, następnie dodaj 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki, resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.
  4. Wylej ciasto na śliwki i włóż do piekarnika. Piecz około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je w niej na 15 minut, następnie oddziel brzegi ciasta od formy nożem przyłóż talerz i po prostu całość odwróć.Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!

English version

Upside Down Plum Cake

(26 cm cake tin)

Ingredients:

  • 170 gr butter, softened
  • 3/4 cup (165 gr) light brown sugar
  • 1 tablespoon honey
  • 8 plums, cut into segments
  • 1 1/2 (180 gr) cups flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/4 teaspoon cardamom
  • 1/4 teaspoon salt
  • 3/4 cup (150 gr) white sugar
  • 2 eggs
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 teaspoon almond extract
  • 1/2 cup (140 ml) milk

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, Grease a 26 cm pan with 2-in sides.
  2. In a skillet melt half the butter with honey and sugar over medium heat, stirring until smooth sauce forms. Pour sauce into prepared cake pan, arrange plum segments on top.
  3. Mix flour, baking powder, cardamom and salt in a medium bowl, set aside. With a mixer, whip remaining butter and sugar until creamy. Add eggs and both extracts and whip until white and fluffy. Add 1/3 flour mixture, mix until just blended. Add 1/2 milk, then 1/3 flour, the rest of milk and flour, mixing until just combined.
  4. Pour batter over plums, bake until golden, about 45 min. Let cool in pan for about 15 min, run a knife around the edges and carefully invert onto serving platter. Serve warm, with whipped cream or ice cream.
Enjoy!

Share the post "Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, karmel, miód, śliwki, słodkości, wanilia, wypieki

« Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad
Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore »

Comments

  1. Inspirowane Smakiem says

    15 września 2013 at 09:51

    Robiłam takie z bananami i było bardzo dobre, chociaż karmel okazał się trochę problematyczny po zastygnięciu..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2013 at 09:53

      Tutaj, nie wiem w sumie dlaczego, karmel pozostaje cały czas płynny. Może to faktycznie kwestia użytych owoców?

      Odpowiedz
  2. jestsmak says

    16 września 2013 at 06:55

    Wygląda bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2013 at 15:21

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Iwona z obrusikiem w kratkę says

    20 września 2013 at 14:16

    Będę eksperymentować w taki sposób z gruszkami i orzechami 🙂
    P.S. Blog cudowny, gotowanie jak w moim stylu, zaglądam często i z inspiracji w mojej kuchni korzystam! pozdrawiam Iwona

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 września 2013 at 14:22

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  4. gin says

    26 grudnia 2013 at 16:01

    Wygląda bosko, bardzo lubię odwracane ciasta – mają w sobie coś wyjątkowo urokliwego 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 grudnia 2013 at 16:38

      Maksimum smaku przy minimum wysiłku:)

      Odpowiedz
  5. slubneprezenty.pl says

    19 lutego 2015 at 22:36

    Ja się jeszcze za odwrócone ciasta nie zabierałam ale to wygląda tak cudnie i apetycznie, że chyba w weekend spróbuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 lutego 2015 at 08:18

      Polecam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową/Upside down pear and coconut cake | karmelowy pisze:
    15 listopada 2013 o 09:40

    […] po bardzo udanych doświadczeniach z odwróconym ciastem śliwkowym, postanowiłam wypróbować ten sposób, tylko z gruszkami. Efekt- pyszne, wilgotne ciasto ze […]

    Odpowiedz
  2. świąteczne odwracane ciasto z pomarańczami | Kitchen pleasures and disasters pisze:
    24 grudnia 2013 o 12:05

    […] takiej wersji, która idealnie przypadnie mia do gustu. I znalazłam – skrzystałam z tego przepisu – ciasto może nie wyrasta efektownie, ale nie jest suche. Zmniejszyłam tylko […]

    Odpowiedz
  3. Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem – Follow the Taste pisze:
    6 sierpnia 2020 o 09:21

    […] Inspiracja tu. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts

Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne

salatka z pomidora i rzodkiewki

Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress